Universiteit Leiden

nl en

Boek

Cristóbal de Mondragón (1514-1596). De goede Spanjaard uit de Opstand

De vijand willen we liever geen gezicht geven. De vijand is bruut en gewelddadig. Dat geldt zeker voor de Spaanse militairen die namens koning Filips II de Opstand in de Nederlanden kwamen onderdrukken. Wat gebeurt er als we ze toch een gezicht geven? Raymond Fagel, universitair docent Algemene Geschiedenis, deed onderzoek naar de Spaanse commandant Mondragón die Zierikzee spaarde tijdens de 80-jarige oorlog en wordt gezien als ‘de goede Spanjaard’. Op donderdag 16 juli is er een symposium in het Stadhuismuseum in Zierikzee, waar Raymond Fagel zijn boek presenteert en de gelijknamige tentoonstelling wordt geopend.

Auteur
Raymond Fagel
Datum
13 juli 2020

Samenvatting van het boek

Een achttiende-eeuwse kroniekschrijver uit Zierikzee beschreef de Spaanse commandant Cristóbal de Mondragón als een uitzonderlijk persoon: ‘Mondragon bezat een edel hart dat, ook in eenen vijand, verdiensten te waarderen wist’. Mondragón is de uitzondering op de regel, de enige Spanjaard die wel deugt. Het positieve beeld van Mondragón bestaat nog steeds in Zierikzee. Boven op de Noordhavenpoort bevindt zich een ‘zwaard’ dat in de volksmond wordt toegeschreven aan de Spaanse commandant die in 1576 Zierikzee wist in te nemen voor koning Filips II. Mondragón blijkt behalve in Nederland ook een positief gewaardeerd historisch persoon te zijn in de Spaanse geschiedenis. Iemand die in staat is zowel de harten van Spanjaarden als van Nederlanders te veroveren, moet wel een bijzonder personage zijn geweest. Het is dit idee dat centraal staat in dit boek over het leven van en de herinneringen aan Cristóbal de Mondragón

Video

NWO maakt een video over het onderzoek van Raymond Fagel. deze video is vanaf donderdag 16 juli beschikbaar op Youtube en wordt op deze pagina gedeeld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.