Internationalisering
De Universiteit Leiden wil haar studenten toerusten voor de wereld van morgen. In ons onderwijs stimuleren we internationale kennis, mondiaal bewustzijn en interculturele vaardigheden.
Studenten worden steeds meer wereldburgers. Dankzij de mogelijkheden die de universiteit hen biedt om kennis te maken met andere culturen, kunnen ze straks met een nieuwsgierige, kritische en open houding de wereld ingaan om problemen op te lossen. We moedigen studenten aan in het buitenland te studeren en bieden hen een internationale leeromgeving, met zowel medestudenten als docenten van over de hele wereld.
International classrooms
Of afgestudeerden nou gaan werken in Leiden, Den Haag of Brussel, New York of Jakarta, iedereen komt in zijn professionele en persoonlijke leven in aanraking met buitenlandse collega’s, internationale instanties en andere culturen. De studenten- en docentenpopulatie wordt steeds internationaler, hiermee creëert de universiteit international classrooms. Hier komen studenten in aanraking met taal- en cultuurverschillen en krijgen zij een mondiaal bewustzijn. Deze toenemende diversiteit binnen de universiteit scherpt de geest en is verrijkend voor de ontwikkeling van taalvaardigheid, kennis en inzichten.
Engelstalig onderwijs
Voor een internationale leeromgeving is een breed aanbod Engelstalig onderwijs de basis. Steeds meer Leidse bacheloropleidingen worden ook – of enkel – in het Engels aangeboden. Van de masteropleidingen is inmiddels 85 procent Engelstalig. Ook veel online onderwijs, zoals MOOCs, is in het Engels.
Studeren in het buitenland
Een studieperiode in het buitenland is dé kans voor studenten om hun horizon te verbreden. We moedigen onze studenten aan tijdens hun studie een stage, keuzevakken of onderzoek in het buitenland te gaan doen. Het is goed voor de academische vorming en talenkennis en het leert studenten hun weg vinden in een nieuwe omgeving en cultuur. Bovendien wordt de arbeidsmarkt, ook in Nederland, steeds internationaler. Buitenlandervaring zorgt voor een betere voorbereiding op die arbeidsmarkt. Met een wereldwijd netwerk van meer dan 600 universiteiten en samenwerkingspartners helpen wij onze studenten om van studeren in het buitenland een waardevolle en onvergetelijke ervaring te maken.
Internationale netwerken
De universiteit maakt deel uit van enkele internationale netwerken van buitenlandse universiteiten, waarvan de League of European Research Universities (LERU) de belangrijkste is. Via een aantal zogenoemde eigen regiogroepen werkt de universiteit samen met instituten en buitenlandse overheden om te komen tot een strategische en duurzame versterking van onderzoek en onderwijs. Het gaat in het bijzonder om Indonesië, China, Latijns-Amerika en Afrika. De universiteit heeft instituten in Jakarta, Cairo en in Rabat.