Jeugdrecht (LL.M.)
Toelatingseisen
Om te worden toegelaten tot Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden, moet je aan de onderstaande toelatingseisen voldoen.
Je komt in aanmerking voor toelating met een afgerond universitair bachelordiploma
- Rechtsgeleerdheid (toga-traject)
- Notarieel Recht (toga-traject)
behaald aan een Nederlandse Universiteit en afgerond vóór de start van de masteropleiding.
Met een toga-traject wordt bedoeld dat je met de afgeronde bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Notarieel recht moet voldoen aan de vereisten voor het civiel effect met uitzondering van het vereiste van het behaald hebben van een juridische master van (minimaal) 60 EC.
De facultaire en opleidingsreglementen waaronder de Onderwijs- en Examenregelingen (OERen) met de eisen voor toelating (hoofdstuk 5) zijn te vinden op deze website.
Als je toelaatbaar bent moet je nog wel geselecteerd worden voor deze opleiding.
De master Jeugdrecht is een opleiding met een selectie- en plaatsingsprocedure voor ieder startmoment.
Alle studenten moeten na aanmelding via Studielink, een toelatingsverzoek indienen via het online toelatingsportaal (uSis) van de Universiteit Leiden. Zie de deadlines hier. Studenten die tijdig een toelatingsverzoek hebben ingediend krijgen een beslissing over de toelaatbaarheid, maar dit zegt nog niets over een eventuele plaatsing.
Na ontvangst van alle aanmeldingen zal de commissie Jeugdrecht beoordelen wie er geselecteerd en geplaatst kan worden en wie eventueel op de wachtlijst wordt geplaatst. Sommige studenten worden afgewezen. Studenten krijgen per e-mail bericht over de uitkomst van de selectieprocedure.
Studenten die geselecteerd en geplaatst zijn moeten voor de start van de master aan alle toelatingseisen hebben voldaan.
Studenten die een plaats aangeboden krijgen kunnen deze plaats niet doorschuiven naar een volgend startmoment. Zij zullen dan opnieuw mee moeten doen met de selectieprocedure.
- affiniteit met het vakgebied;
- enthousiasme voor de masteropleiding;
- goede studieresultaten.
De toelatingscommissie bekijkt op grond van de ingeleverde cijferlijst, curriculum vitae en motivatiebrief in hoeverre je aan de vereisten voldoet. Aantoonbare affiniteit met het vakgebied, blijkend uit gevolgde (keuze)vakken, stage of vrijwilligerswerk, is een pre, maar geen voorwaarde. Niet alle juridische faculteiten bieden bijvoorbeeld (keuze)vakken op het gebied van het Jeugdrecht aan. Goede studieresultaten zijn een pre, maar affiniteit met het vakgebied en enthousiasme voor de masteropleiding wegen minstens zo zwaar mee in de selectieprocedure.
HBO-afgestudeerden (ook MER, SJD en HBO-Recht) kunnen alleen starten in het eerste jaar van de bacheloropleiding.
De Leidse rechtenfaculteit kent geen schakelprogramma’s voor HBO-studenten of voor studenten met een niet-juridische universitaire bachelor. Ook met een schakelprogramma van elders ben je niet toelaatbaar. Wel kunnen eventueel op grond van de gevolgde HBO-opleiding(en) enkele vrijstellingen worden verleend tijdens de bacheloropleiding.
Voor niet-Nederlandstalige studenten die deze master willen volgen, geldt dat zij aan het volgende vereiste niveau voor de Nederlandse taal moeten voldoen: Het Toelatingsexamen Universiteit Leiden TUL-gevorderd.
Met het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal, niveau Educatief Startbekwaam of niveau Educatief Professioneel kan eveneens worden voldaan aan de eis.
Voor studenten voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, maar die een opleiding in het voorbereidend of hoger onderwijs in het Nederlands heeft afgerond, is bovenstaande niet van toepassing.