Universiteit Leiden

nl en

Verdiepingsleergang Terrorisme, Recht en Veiligheid

Een effectieve samenwerking is cruciaal in de strijd tegen terrorisme, maar blijft een uitdaging. In Nederland zijn al belangrijke stappen gezet, met een sterke focus op veilige informatie-uitwisseling en de rol van partners binnen het CTER-veld. Toch is er nog ruimte voor verbetering rondom samenwerking, gegevensdeling en effectiviteit.

In deze leergang ga je, samen met collega’s van ketenpartners, op zoek naar de uitdagingen en kansen van de Persoonsgerichte Aanpak. Daarnaast krijg je inzicht in (nieuwe) vormen van samenwerking, nieuwe fenomenen op het gebied van radicalisering en terrorisme en de aanpak van uitdagende casuïstiek.

Je wordt begeleid door wetenschappers en ervaren professionals uit de praktijk. Deze interactieve leergang heeft als doel jou van nieuwe handvatten te voorzien in jouw dagelijkse werk op het gebied van (de bestrijding van) terrorisme en radicalisering.

Hoe werkt de Persoonsgerichte Aanpak (PGA) en wat zijn de kansen en uitdagingen binnen die aanpak? Met wie werk je samen en met wie (nog) niet? Met welke informatie help je een ketenpartner verder? Hoe effectief is een netwerkaanpak en hoe plaats je die binnen een juridisch kader? Op welke manier ontsluit je (gevoelige) informatie met een ketenpartner? Welke nieuwe fenomenen op het gebied van terrorisme zien wij op dit moment? Op dit soort vragen krijg je antwoord tijdens de leergang.

Twee modules, vier cursusdagen
De cursus is opgebouwd uit twee modules en beslaat in totaal vier cursusdagen. Deze verdiepingsleergang is interactief, wat betekent dat je actief aan de slag gaat in een relatief kleine groep deelnemers.

Casuïstiek
De casuïstiek bevat twee kernthema’s; radicalisering (en nieuwe fenomenen) en netwerksamenwerking. De sprekers zijn onder andere professionals van de gemeente, de NCTV, de Raad voor de Kinderbescherming en de GGZ. Zij duiden en verdiepen de context van de behandelde casussen. Zij dagen je ook uit om de consequenties van de keuzes die je hebt gemaakt te doordenken.

Kort samengevat
Je ontvangt inzichten van wetenschappers en professionals over fenomenen, casuïstiek en de aanpak die zij hanteren. Daarnaast werk je onder hun begeleiding aan casussen, waarbij je verschillende rollen verkent, inclusief die van ketenpartners. Dit geeft inzicht in netwerksamenwerking, de Persoonsgerichte Aanpak (PGA) en de bijbehorende uitdagingen. Zo leer je zowel van de experts als van elkaar.

  • Je werkt al geruime tijd in het contraterrorisme-werkveld (CTER) en brengt concrete vragen en leerdoelen in;
  • Je houd je in het dagelijkse werk direct of indirect bezig met vraagstukken op het gebied van terrorisme, contraterrorisme, radicalisering en/of extremisme;
  • Je werkt daarin samen andere organisaties en bent op zoek naar manieren om in je werk op een effectieve manier verbindingen te leggen als het gaat en informatiedeling;
  • Je werkt bij de rijksoverheid of decentrale overheid (zoals NCTV, AIVD, Defensie of gemeenten), het OM of landelijke of regionale eenheden van de nationale politie;
  • Je functioneert op HBO of WO niveau en beschikt over relevante werkervaring.