Universiteit Leiden

nl en

Verdiepingscursus Crisiscommunicatie

Hoe treed je op wanneer een aanslag jouw stad of regio in shock brengt? Hoe geef je richting in tijden van chaos en onzekerheid? Ben je in staat om vanuit leiderschap perspectief te schetsen, hoop te bieden en woorden te vinden die het verschil maken in een crisissituatie?

Je gaat als deelnemer in op de verschillende facetten van communiceren in tijden van nood. Hoe kunnen organisaties onder verschillende omstandigheden draagvlak creëren en behouden? Wat doe je als activisten aan de poort staan te rammelen? Of wanneer je als organisatie wordt beticht van een grove fout in het verleden? Wanneer is het passend om diep door het stof te gaan en hoe reageer je in minder heftige situaties?

Een succesvolle aanpak vraagt om een strategische insteek en kennis van je netwerk waarvan je weet wat de partijen zijn die er in de communicatie toe doen. De unieke omstandigheden bij complexe crisissituaties zorgen voor grote uitdagingen; de druk is hoog, de informatie verandert voortdurend en de publieke impact is groot.

Met theoretische modellen uit de universitaire wereld en sprekende voorbeelden uit binnen- en buitenland, vul je tijdens deze verdieping jouw ‘gereedschapskist’ met (strategische) inzichten rondom crisiscommunicatie. Aan de hand van een groot treinongeluk in Canada pel je af hoe crises ontstaan en wat dit betekent voor het communicatievak. Sta stil bij speeches na grote aanslagen in de Westerse wereld en incidenten in organisaties en ziekenhuizen. Ook neem je een ander perspectief aan, waarbij je uit eerste hand verneemt hoe het is om ongevraagd onderdeel te worden van een crisis, als nabestaande of getroffene.

Drie cursusdagen
De cursus is opgebouwd uit 3 losse cursusdagen.

De driedaagse cursus biedt inzicht in de essentie en praktijk van crisiscommunicatie en concrete handvatten voor je werk. Je leert communicatievraagstukken ontrafelen, je verplaatsen in de doelgroep, communicatie op beleidsniveau positioneren en inzetten als krachtig middel. Wetenschappelijke inzichten vormen het kader, terwijl jouw praktijk centraal staat.

Op de derde dag presenteer je in groepsverband lessen uit een recente crisis. Daarnaast kun je deelnemen aan een besloten LinkedIn-groep waarin actuele casuïstiek wordt besproken, zodat je extra 'vlieguren' maakt in crisiscommunicatie.

Deze verdiepingscursus is bedoeld voor jou als:

  • Je je in je dagelijkse werk direct of indirect bezighoudt met communicatie.
  • Je werkt bij de rijksoverheid, decentrale overheid (zoals een veiligheidsregio of gemeente), het Openbaar Ministerie, of landelijke of regionale eenheden van de nationale politie.
  • Je meer wilt weten over de rol van communicatie in tijden van crises.
  • Je functioneert op HBO- of WO-niveau en beschikt over relevante medior/senior werkervaring.

Daarnaast zijn er twee plekken beschikbaar voor ambitieuze junior medewerkers die zich in hun werk direct of indirect met crisiscommunicatie bezighouden.

Na afloop van de cursus:

  • Heb je verdiepende kennis over crisiscommunicatie.
  • Begrijp je het krachtenveld waarin crisiscommunicatie zich afspeelt.
  • Kun je optreden als strategische sparringpartner voor bestuurders.
  • Weet je planmatig te werken in de voorbereidingsfase van crises en scenario’s op te stellen.
  • Beschik je over uitgebreide vaardigheden om effectief voorbereid te zijn op crisissituaties.
  • Begrijp je de dynamiek in de verantwoordingsfase na een crisis en kun je hierin adequaat handelen.
  • Heb je je professionele netwerk binnen het vakgebied crisiscommunicatie verder uitgebreid.