Universiteit Leiden

nl en

Natuurkunde (BSc)

Extra uitdagingen

Wil je graag wat extra’s doen naast je studie? Kies dan een dubbele propedeuse of dubbele bachelor van Natuurkunde met Sterrenkunde of Wiskunde. Ook kun je aan het honoursprogramma deelnemen.

Dubbele bachelor

Studenten van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen krijgen de kans hun studie te verbreden door een zwaarder studieprogramma te volgen: als je het aankunt, kun je kiezen voor een dubbele bètastudie. De volgende combinaties zijn mogelijk:

Waarom een dubbele bachelor?

Meerdere studies volgen, betekent science studeren in de breedte en in de diepte. Het betekent ook een persoonlijke invulling geven aan je studie(s): werken op een boeiend grensvlak tussen vakgebieden, op onderwerpen die jou fascineren en inspireren.

Studiebelasting

Alle combinaties zijn roostertechnisch op elkaar afgestemd. Vanwege de raakvlakken tussen de opleidingen onderling, zul je met een combinatie een extra studiebelasting krijgen van zo’n 30-40% in het eerste en derde jaar, en zo’n 40-60% in het tweede jaar. Je ontvangt na afronding van een dubbele bachelor twee bachelordiploma’s en je hebt daarmee toegang tot de masteropleiding van beide studierichtingen die je hebt afgerond. 

Dubbele propedeuse

Misschien is een dubbele studie een te grote stap ineens, maar vind je het wel aantrekkelijk om je breed te ontwikkelen in je eerste jaar, de propedeuse. Je kunt dan het propedeuseprogramma van een dubbele bachelor volgen. Je kiest aan het eind van je eerste jaar welke bacheloropleiding(en) je afmaakt. Een standaard studiejaar bedraagt 60 studiepunten (1 studiepunt staat gelijk aan 28 studiebelastingsuren). Bij een dubbele bachelor krijg je per jaar dus meer studiepunten dan de standaard 60 studiepunten.

Honoursonderwijs

Wil jij je verder ontwikkelen naast je studie? Dan is honoursonderwijs iets voor jou! Je experimenteert in de onderwijsproeftuin en groeit op persoonlijk, academisch en professioneel vlak. 

Benieuwd wat kan honours voor jou kan betekenen? Bekijk het aanbod hieronder. Je kunt kiezen uit volledige programma's en losse vakken. 

Honours College (30 EC)

Verbreed je horizon met het Honours College! Je volgt een meerjarig traject van 30 EC bij je eigen of een andere faculteit. Je gaat aan de slag met actuele thema's, verdiept en verbreedt je kennis en ontmoet studenten van andere opleidingen. 

Je kunt je aanmelden voor het Honours College in het tweede semester van je eerste studiejaar, of in het eerste semester van je tweede studiejaar. 

Bachelor Honours Classes (5 EC)

Volg je nieuwsgierigheid, volg een Bachelor Honours Class! In deze vakken (5 EC) neem je een kijkje bij een ander vakgebied. Je ontdekt je interesses, ervaart experimenteel onderwijs en leert vaardigheden waar je in je bachelor geen ruimte voor hebt.

Derdejaars bachelorstudenten van alle opleidingen zijn welkom om zich aan te melden. Er is ruime keuze uit meer dan 20 vakken per jaar!

LDE Sustainability Honours (15 EC)

Wil jij graag handvatten om iets te betekenen op het vlak van duurzaamheid? In het LDE Sustainability Honours Programme doe je relevante kennis op, ontwikkel je vaardigheden en ga je met concrete duurzaamheidsuitdagingen aan de slag. Studenten van alle opleidingen zijn welkom!

Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE). Tweede en derdejaars bachelorstudenten van alle drie de universiteiten nemen deel.

LDE Space & Society Honours  (15 EC)

Wil jij een bijdrage leveren aan de maatschappij en heb je affiniteit met ruimtevaart? In het LDE Space & Society Honours Programme (15 EC) word je opgeleid tot een innovatieve denker en ga je aan de slag met een space challenge. Studenten van alle opleidingen zijn welkom!

Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE). Tweede en derdejaars bachelorstudenten van alle drie de universiteiten nemen deel.

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Geïnteresseerd in muziek, beeldende kunst of vormgeving? ACPA biedt onderwijs aan in de vorm van keuzevakken, talentprogramma's Practicum Musicae (PM) en Practicum Artium (PA) en Honours Classes. Een keuzevakkenpakket van 15 of 30 EC, als invulling van keuzeruimte in de Bachelorstudie, is mogelijk. Een overzicht van dit onderwijs is in de Studiegids te zien. Meer informatie over de ACPA.