Natuurkunde (BSc)
Na je studie
Als natuurkundige onderscheid je je met een stevige wiskunde- en programmeerachtergrond en een sterk analytisch en probleemoplossend vermogen.
Wat weet je en kan je na je bachelordiploma?
- Als natuurkundige heb je kennis van natuurverschijnselen en heb je geleerd complexe problemen systematisch te benaderen en op te lossen.
- Je weet daarom altijd tot de kern van een vraagstuk te door te dringen.
- Je bent breed onderlegd doordat je ook kennis hebt van informatica, wiskunde en sterrenkunde.
- Je kunt programmeren, je bent analytisch en sterk in het leggen van verbanden.
Toekomstperspectief
Het overgrote deel van de bachelorstudenten stroomt door naar één van onze masters. Je diploma kan het begin zijn van een onderzoekscarrière. Natuurkundigen beschikken over kwaliteiten die ook gewenst zijn buiten het onderzoek. Denk aan functies als data-analist of voorlichter/journalist. Een kwart van de natuurkundigen is werkzaam bij de overheid, driekwart in het bedrijfsleven (veelal op afdelingen Research & Development). Ook banken en consultancybedrijven kunnen natuurkundigen goed gebruiken.
Top 5 beroepen na een Natuurkunde master:
- Onderzoeker
- Manager
- Consultant
- Docent
- IT/Data-specialist
Arjo Andringa
Oud-student
'Als trainee data science bij Aegon houd ik mij bezig met alles wat met data te maken heeft. Ik kijk bijvoorbeeld hoe een middel als een digitaal platform voor verzekeringsadviseurs effectief ingezet kan worden. De stevige wiskundige basis die ik heb meegekregen uit de opleiding, en de diepgravende manier van onderzoeken, kan ik nu toepassen'.
Thomas van Dop
Oud-student
‘De link met natuurkunde is duidelijk aanwezig in mijn werk. De analytische vaardigheden die ik nodig heb om complexe problemen uit te leggen of te analyseren, heb ik tijdens mijn studie opgedaan.’
Oriënteren op je eerste baan
De Universiteit Leiden organiseert diverse uiteenlopende activiteiten om je te laten kennismaken met de arbeidsmarkt, zoals de Bètabanenmarkt en de Bio Science Park Excursie. Er zijn workshops over onder andere loopbaanoriëntatie, sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren en assessments afleggen. Daarnaast helpt de Science Career Service jou bij jouw loopbaankeuzes en kun je advies inwinnen van ervaren alumni via het Alumni Mentornetwerk. Ook studievereniging De Leidsche Flesch organiseert activiteiten gericht op loopbaanoriëntatie en kennismaking met het bedrijfsleven.