Universiteit Leiden

nl en

Perzische taal en cultuur (BA)

Na je studie

Wat weet je en kun je als je bent afgestudeerd?

Nadat je de bachelor Midden-Oostenstudies met de afstudeerrichting Perzische taal en cultuur hebt afgerond, heb je een mooi pakket aan kennis en vaardigheden in huis die je goed van pas zullen komen in je persoonlijke en professionele leven.

  • Je bezit brede kennis over het hedendaagse Iran en landen als Afghanistan en Tadzjikistan, en ook van de geschiedenis, cultuur, religie en literatuur van deze regio.
  • Je kunt eenvoudige teksten in oud-Perzisch en in het moderne Farsi lezen en je kunt een gesprek voeren. Hiermee heb je een solide basis om je kennis van het Perzisch verder te ontwikkelen.
  • Je kunt onderzoek doen, bronnen vinden en informatie kritisch beoordelen.
  • Je kunt goed onderbouwde en gestructureerde teksten schrijven en bent in staat informatie duidelijk te presenteren.
  • Je bent getraind in communicatieve vaardigheden en bent op je gemak in een interculturele omgeving.
  • Je hebt geleerd om onafhankelijk en kritisch te denken.
  • Je kunt zowel onafhankelijk als in teamverband werken.

Bovendien heb je bewezen dat je goed presteert, ook als je uit je comfortzone bent. Je hebt immers een complexe nieuwe taal geleerd. Voor veel werkgevers is dit een bewijs dat je ook complexiteit op andere gebieden aan kunt.

Vervolgstudie

De meeste van onze studenten kiezen er na hun bachelor om een vervolgstudie te doen en verder te gaan met een master in Leiden of aan een andere universiteit in binnen- of buitenland. Maar ook als je na je bachelor direct de arbeidsmarkt op gaat, zul je merken dat je met jouw kennis en skills voor veel verschillende banen in aanmerking komt.

Toekomstperspectief

Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.

Lees meer over onze masteropleidingen

Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Studenten die deze opleiding hebben afgerond, komen dan ook terecht in uiteenlopende sectoren en beroepen.

Lees meer over de arbeidsmarkt

Kim Mulder Romeijn

Alumna Midden-Oostenstudies

Kim Mulder Romeijn

"Ik werk als vertegenwoordiger Europa, het Midden-Oosten en Afrika, voor een bedrijf dat wereldwijd logistieke transporten verzorgt. Nu we ons recentelijk ook in het Midden-Oosten hebben gevestigd, is het mijn taak om dat verder te ontwikkelen en ons in het Midden-Oosten op de kaart te zetten."

Marlene Dirven

Alumna

Marlene Dirven

“Ik heb veel gehad aan mijn studie in Leiden, ook omdat er bij Perzisch uitgebreid aandacht was voor film, literatuur en poëzie uit Iran. Daar was ik voordien al in geïnteresseerd, maar in Leiden stimuleerden docenten mij om me hier verder in te verdiepen. Ze lieten me zien dat kunst belangrijk is als je een land wilt begrijpen, en ook hoe kunst, nationale en internationale politiek elkaar beïnvloeden.”

“Daarnaast heb ik geleerd kritisch en onafhankelijk te denken en open te staan voor een andere cultuur. Dat zijn vaardigheden waarvan ik vooral later, na mijn bachelor in Leiden en na mijn master Iraanse film en literatuur aan de universiteit van Edinburgh, heb ingezien hoe waardevol ze zijn. Bijvoorbeeld toen ik in Brussel ging werken, op de Midden-Oostenafdeling bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging voor de EU. En ook later, toen ik in Teheran woonde en werkte bij UNESCO, waar ik verantwoordelijk was voor de communicatie met ambtenaren uit Iran en Perzischtalige buurlanden.

Na nog een aantal andere banen in de commerciële sector, werd ik scriptschrijver en assistent van een filmmaker in Brussel. Sindsdien heb ik me steeds verder verdiept in het maken van film en documentaires. Op dit moment doe ik een master aan de Nederlandse Filmacademie, waarbij ik in mijn eigen producties onderzoek hoe meerdere talen en culturen kunnen samenkomen. Dat ik hier nu terecht ben gekomen, is mede te danken aan de bachelor Midden-Oostenstudies.”

Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event

De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terechtkomen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.

Hier krijg je een indruk van het Career Event van 2021.

Loopbaanbegeleiding

De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over zaken als arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.