Universiteit Leiden

nl en

Japanstudies (BA)

Over de opleiding

In de bachelor Japanstudies leer je het land vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines te bestuderen, namelijk: antropologie, film en media, geschiedenis, internationale betrekkingen, literatuur, kunst en materiële cultuur, politieke economie en sociologie. Ook leer je de Japanse taal en het schrift, zodat je de Japanse cultuur en samenleving, van vroeger en nu, beter kunt doorgronden.

Opbouw van de bacheloropleiding

  • Je besteedt veel tijd aan het leren van het moderne Japans.
  • Naast het leren van de taal maak je in je eerste jaar kennis met de geschiedenis van Japan, de kunst en maatschappelijke ontwikkelingen.
  • Je leert de wetenschappelijke benaderingen op de verschillende vakgebieden en ontwikkelt academische vaardigheden zoals kritisch lezen, analyseren en correct argumenteren. Deze vaardigheden komen je zowel tijdens je studie als daarna van pas.

Vanaf het tweede jaar krijg je de ruimte om je te specialiseren binnen ‘clusters’: inhoudelijke specialisaties, namelijk de Geesteswetenschappen (waaronder geschiedenis, literatuur en linguïstiek) en de  Sociale Wetenschappen (waaronder antropologie, politieke economie en internationale relaties). De Japanse taal blijft een belangrijk onderdeel van je studie.

 In het derde jaar ga je aan de slag met Japanstalig bronmateriaal en begin je de Japanse taal te gebruiken als middel om informatie te vergaren voor je afstudeerproject. Bij Japanstudies kun je afstuderen met een klassieke scriptie, een groepsopdracht, of een stage met een onderzoekscomponent. Zo kan iedere student, afhankelijk van interesses en vaardigheden, voor een meer of minder praktisch afstudeerproject kiezen.

Nieuwsgierig? Bekijk thuis de studiematerialen!

Ga alvast aan de slag met de oefenmodule. In deze module zijn laagdrempelige taaloefeningen te vinden waarmee je met plezier het Katakana schrift en het Hiragana schrift kunt leren lezen en schrijven. Van studenten die beginnen aan de BA Japanstudies wordt verwacht dat zij deze twee schriften kunnen lezen én schrijven voordat zij aan de opleiding beginnen.

Voor het inhoudelijke vak Japanse Geschiedenis tot 1868 is het boek A Concise History of Japan van Brett Walker verplicht. Als je hier interesse in hebt, is het boek misschien te leen in een bibliotheek bij jou in de buurt. Dit boek is ook online verkrijgbaar, waarbij je vaak het eerste hoofdstuk kunt lezen.

Onderwijsvormen

Als student Japanstudies studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 16 uur per week aan colleges en werkgroepen. De rest van de studieweek is zelfstudie.

In hoorcolleges is de docent aan het woord over zijn vakgebied. Je bereidt je voor door thuis artikelen en boeken te bestuderen. In de werkcolleges ga je verder met de stof aan de slag; hierover discussieer je met je studiegenoten. Verder maak je schriftelijke werkstukken en houd je mondelinge presentaties.

Dennis Owolabi

Student Japanstudies

Dennis Owolabi

"In het tweede jaar ben ik drie maanden in Japan geweest, ik heb toen gestudeerd aan de Kanazawa universiteit. Dat was fantastisch. Als je 1,5 jaar lang over Japan hebt geleerd en dan alles waar je je in hebt verdiept in het echt tegenkomt, is dat zo bijzonder. Ik volgde daar vooral taalvakken, maar er was ook ruimte om andere onderwerpen te bestuderen en om de stad en de omgeving te verkennen."

Etiènne Hauber

Eerstejaarsstudent

Etiènne Hauber

"Gelegenheid om Japans te oefenen is er genoeg. Elk jaar komt een groep Japanse studenten die in Japan Nederlands studeren naar Leiden. Zij volgen hier colleges over verschillende Nederlandse onderwerpen, maar zijn bijvoorbeeld ook bij onze conversatielessen. En ook daarbuiten spreken we elkaar vaak, we overhoren elkaar bijvoorbeeld Nederlandse en Japanse woorden. Ik merk dat het echt helpt om regelmatig Japans met hen te spreken."

Dr. Aya Ezawa

Docent

Dr. Aya Ezawa

"In mijn colleges over de hedendaagse Japanse maatschappij komen de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 aan bod, naast onderwerpen als veranderingen in huwelijk en gezinsleven, etniciteit en identiteit, en globalisering. Wat dit onderwerp zo interessant maakt is dat we niet alleen iets leren over de vernietigende kracht van tsunami’s, maar ook over de manier waarop een samenleving omgaat met een ramp van deze orde."

Anne en Jeroen vertellen je alles over de opleiding Japanstudies

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Studiebegeleiding

Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.

De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.