Universiteit Leiden

nl en

Japanstudies (BA)

Vervolgopleidingen

Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Met een masterdiploma op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau. Na afronding krijg je de titel Master of Arts (MA).

Masteropleidingen

Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Er zijn drie soorten masters: een- of tweejarige-, onderzoeks-, of brede masters. De eenjarige master sluit perfect aan op de bacheloropleiding, terwijl je met een onderzoeksmaster (twee jaar) wordt voorbereid op een academische carrière. Een brede master kun je volgen als je een bredere interesse hebt:

Eenjarige master

Onderzoeksmaster

Promoveren

Afgestudeerde masterstudenten met een duidelijke wetenschappelijke belangstelling en zeer goede studieresultaten kunnen meedingen naar een promotieplaats. Onder begeleiding van hoogleraren schrijf je een proefschrift en publiceer je artikelen.

Anne van der Linden

Student MA Asian Studies

Anne van der Linden

"Ik volg nu de master Asian Studies. Daarnaast doe ik een communicatie- en evenementenstage bij Atria: het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Nederland. Door Japanstudies ben ik in aanraking gekomen met het thema genderstudies. Door me daarin te verdiepen en er ook een scriptie over te schrijven (over de ‘me too’-beweging in Japan), raakte ik geïnteresseerd om meer met dit thema te doen. Deze master komt daarbij goed van pas. Binnen Japanstudies heb ik geleerd om een ander land en andere cultuur te bestuderen en daarbij niet te snel in vooroordelen te vervallen. Bij Atria zochten ze juist iemand met die competentie."

Emily Boon

Alumna BA Japanstudies en MA Asian Studies

Emily Boon

"Na mijn bachelor ben ik een master Asian Studies gaan doen, ook in Leiden. Bij deze tweejarige master hoort dat je een jaar in Japan studeert, dat heb ik gedaan aan de Waseda University in Tokyo. Dat was een erg fijne tijd, ik heb er alles uitgehaald wat ik er maar uit kon halen. Ik ging Tokyo in, maakte trips naar andere delen van Japan, was bezig met veldwerk voor mijn scriptie, volgde vakken aan de universiteit daar, en nog veel meer. In Tokyo was geen vooraf vastgesteld programma, ik kon zelf mijn vakkenpakket samenstellen. Daardoor heb ik veel verschillende onderwerpen bestudeerd. Bijvoorbeeld een vak over gender en seksualiteit en eentje over Japanse lokale overheden, maar ook een vak waarbij ik leerde om tanka, Japanse gedichten, te schrijven. Dat laatste vond ik zo leuk dat ik er nu een nieuwe hobby bij heb."