Universiteit Leiden

nl en
Informatica - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica (BSc)

Studieprogramma

Alle studenten volgen in de eerste twee jaar een basispakket aan informaticavakken waarin zowel de fundamentele theorie als praktische toepassingen aan bod komen.Onderwerpen die aan bod komen zijn theorie, wiskunde, onderzoeksvaardigheden, data, artificial intelligence, hardware, systemen, software, programmeren. In het eerste deel van het 3e jaar heb je een half jaar vrije keuzeruimte, die je zowel verdiepend als verbredend in kunt vullen (zie hieronder). Het tweede deel van het 3e jaar staat grotendeels in het teken van het bachelor thesis project, waarin je onder de hoede van je bachelor-afstudeerbegeleider een eigen vraagstuk uit de informatica analyseert en oplost.

Enkele Informatica vakken uitgelicht

Het vak Algoritmiek behandelt diverse algemene algoritmische methoden voor het oplossen van problemen. Elke methode wordt geïllustreerd aan de hand van bekende of minder bekende voorbeelden. Bij het vak horen drie programmeeropdrachten in de programmeertaal C++ of Python, in elk waarvan een besproken oplossingsmethode toegepast moet worden om een gegeven probleem op te lossen.

In dit vak leer je over de basisprincipes, technieken en bouwstenen die worden gebruikt voor het ontwerpen van moderne digitale systemen (zoals controllers, processors, computers, enz.). Meer specifiek komen de volgende onderwerpen aan bod: digitale systemen en informatie, getallensystemen, binaire rekenkundige bewerkingen, decimale en alfanumerieke codes, Booleaanse algebra, gecombineerde logische circuits, logische functies en circuits, rekenkundige functies en circuits, sequentiële circuits, geheugenbasics, registers en Registreer overdrachten, Computer Design Basics.

Dit vak geeft een inleiding tot het vakgebied van de wiskundige logica door de syntaxis en semantiek van de propositielogica en van de rijkere taal van de predikaatlogica voor te stellen. Het doel is om de bovenstaande logica's te beschrijven en te onderzoeken door middel van eindige methoden, en om studenten te trainen in het formaliseren van specificaties en in het verifiëren van eigenschappen van systemen.

Dit vak is een vervolg op het college Algoritmiek. Het leren ontwerpen en begrijpen van algoritmen staan hier centraal. Je leert data handig structureren en representeren. In dit vak verkrijg je inzicht in het gebruik van standaard datastructuren en bijbehorende algoritmen, en leer je abstract denken.

Bij het ontwikkelen van een software systeem kom je voor een aantal uitdagingen te staan: het gaat vaak om grote projecten die meerdere jaren doorlopen en waarbij verschillende mensen betrokken zijn, de eisen die aan een systeem worden gesteld, veranderen daardoor steeds. Bij Software Engineering wordt ingegaan op de methoden en technieken die nodig zijn of software systemen te ontwerpen en bouwen. Als een professional ga je in groepen aan de slag om een toolset te ontwikkelen. Met behulp van de aangeleerde methoden en technieken leer je de uitdagingen die je tegenkomt op te lossen.

Bekijk alle vakken van de bachelor Informatica

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

In je 3e jaar heb je een vrije keuzeruimte van een half jaar die je kunt invullen met verdiepende keuzevakken, bijvoorbeeld op het gebied van theorie, systemen, of machine learning. Deze vakken bereiden je verder voor op het afsluitende bachelorproject aan het eind van het 3e jaar.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een verbredende minor uit het aanbod minoren van Leiden, Delft en Rotterdam, bijvoorbeeld op het gebied van natuurkunde, geschiedenis, recht, cyber security of AI & society.