Informatica (BSc)
Over de opleiding
Bij de bachelor Informatica in Leiden leer je alles over de werking van computers, algoritmen en data. Je ontdekt hoe je op een wetenschappelijke manier alledaagse problemen oplost met behulp van software en technieken op het gebied van machine learning. De opleiding heeft een duidelijk bèta karakter, en bereid je voor op een masteropleiding en baan als allround informatica-expert.
Opbouw van de bacheloropleiding
Alle studenten werken in de eerste twee jaren van de studie aan een stevige basis. Je maakt kennis met de wetenschappelijke theorie en je leert je vakgebied kennen. In het eerste deel van het 3e jaar heb je een half jaar vrije keuzeruimte, die je zowel verdiepend als verbredend in kunt vullen; zie voor meer informatie het Studieprogramma. Je sluit je bachelor af met je eigen bachelor thesis project. Ieder studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (EC), samen goed voor 180 EC.
Onderwijsvormen
De bacheloropleiding duurt drie jaar. Je kiest al in het eerste jaar een specialisatie. Informatica studeren kost je een volle werkweek. In het eerste jaar heb je gemiddeld 20 contacturen, waarin je hoorcolleges krijgt en werkcolleges volgt. Daarnaast ben je tot 20 uur per week bezig met zelfstudie en het uitwerken van opdrachten.
Docenten presenteren de leerstof en verbinden die met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.
Samen met andere studenten werk je aan opgaven of projectopdrachten die zijn gebaseerd op de collegestof.
Tijdens de practica ga je vaak samen met een medestudent aan de slag achter de computer. Zo leer je de theorie toepassen in de praktijk.
Thuis werk je aan opdrachten die mee kunnen tellen voor het eindcijfer van het vak.
Studiebegeleiding
Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen. De studieadviseur van jouw opleiding is de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.