Universiteit Leiden

nl en

Geschiedenis (BA)

Matching

Als onderdeel van je inschrijving voor de bachelor Geschiedenis doe je ook een Online Matchingsmodule. Je bekijkt een aantal videocolleges, leest verschillende teksten en beantwoordt daar vragen over. Zo kun je zien of de opleiding ook werkelijk is wat je ervan verwacht. Daarnaast zijn er vragen over je motivatie.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De Matchingsmodule is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Als je de Matching hebt gedaan, krijg je een advies: match je met de opleiding die je hebt gekozen? Passen je interesses en capaciteiten bij de opleiding?

Het advies kan aangeven dat de match heel sterk is, maar de match kan ook zwak zijn. Als er sprake is van een sterke match, kun je de opleiding vol vertrouwen starten. Als er een zwakke match is, dan wil je misschien nog een keer goed nadenken of deze opleiding wel de beste opleiding voor jou is.

Mette Rebel

Student

Mette Rebel

“Ik deed de matchingmodule vorig jaar, als onderdeel van mijn aanmelding. Van tevoren had ik er wel over gelezen op de website, maar ik wist niet goed wat ik van de matching moest verwachten. Aan voorbereiding heb ik niets gedaan, en dat bleek ook helemaal niet nodig. Ik vond de matching heel leuk om te doen. Er waren een paar mini-colleges en ik kreeg een tekst om te bestuderen. Daar moest ik vragen over beantwoorden, en ik moest ook iets over mijn motivatie schrijven. Ik herkende me echt in het materiaal, dit was precies wat ik leuk vond. Daardoor werd bevestigd dat ik de goede studie had gekozen. En nu ik eenmaal met de studie bezig ben, blijkt dat het klopte: ik ben heel erg enthousiast over deze opleiding!”

Niet bindend

De Matchingsmodule is verplicht; iedereen die aan deze opleiding begint moet de module voltooien. Tegelijk is het advies dat op basis van jouw antwoorden wordt opgesteld niet bindend. Het advies dat uit de Matchingsmodule komt, heeft dus geen invloed op je toelating tot de opleiding waar je je voor hebt aangemeld.

Hulp nodig bij het beslissen?

Je ontvangt het advies per mail, op dezelfde dag dat je de Matchingsmodule hebt gedaan en verstuurd. Wil je dit advies verder bespreken? Neem dan contact op met de studieadviseur. Als je vragen hebt over het Matchingproces, kun je ook bij de coördinator terecht.

Vroeg aan beginnen

Als het advies aangeeft dat er geen goede match is met de opleiding van je keuze, wil je er misschien toch nog eens goed over nadenken. Misschien wil je wel switchen naar een andere opleiding en ga je je bij een andere studie inschrijven. Daarom is het handig om de Matchingsmodule zo vroeg mogelijk te doen, zodat je daarvoor eventueel nog genoeg tijd hebt.

Planning

Nadat je een toelatingsverzoek hebt gedaan bij Geschiedenis (vóór 1 mei) en je aanvraag door de Universiteit Leiden goed ontvangen is, krijg je een uitnodiging om de Matchingsmodule te maken. Je ontvangt ook informatie om je account te activeren. Dan kun je met de module starten.

De Matchingsperiode start vanaf februari. Dus als je op dat moment je toelatingsverzoek al hebt verstuurd, kun je ook vanaf begin februari worden uitgenodigd om de module te maken.

De module moet zo snel mogelijk worden afgerond, uiterlijk voor augustus. Let op: dit staat los van de toelatingsprocedure. Pas wanneer je de Matching hebt afgerond en onvoorwaardelijk bent toegelaten tot de opleiding wordt je inschrijving voor Geschiedenis voltooid.

Veelgestelde vragen over Matching

De Universiteit Leiden vindt het belangrijk dat je een opleiding kiest die echt bij je past. Door je deelname aan de Matchingsmodule krijg je een realistisch beeld van de opleiding. Bovendien blijkt dat je, als je meer tijd en moeite steekt in het maken van een doordachte studiekeuze, meer kans hebt om het eerste jaar succesvol af te ronden. De Matchingsmodule bestaat uit een aantal videocolleges en teksten met bijbehorende vragen. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding.

In de wet staat dat je als aankomend student recht hebt op studiekeuzeactiviteiten als je je vóór 1 mei aanmeldt. De Universiteit Leiden vindt het heel belangrijk dat je bewust kiest. Daarom stellen we deze studiekeuzeactiviteit verplicht voor deze opleiding. Uit ervaring weten we dat studenten die een bewuste afweging maken bij hun keuze voor een opleiding, een grotere kans hebben om een goede start te maken en het eerste jaar te halen.

Als je je voor de opleiding hebt aangemeld in Studielink, ontvang je binnen 10 werkdagen een e-mail met inloggegevens voor de Online Matchingsmodule. Let op: de Matchingsmodule is pas beschikbaar vanaf februari. Inloggegevens kunnen worden verzonden vanaf begin februari.

Reken op ca. 1-3 uur. Je mag er langer over doen.

Nee, dat hoeft niet. Het is wel aan te raden om van tevoren aan de gang te gaan met het Online Proefstuderen, dan heb je alvast een idee hoe de opleiding in elkaar zit. Ook verwachten we dat je je goed hebt georiënteerd en geïnformeerd voordat je je inschrijft voor de opleiding.

De Open Dag is bedoeld om je te oriënteren op verschillende opleidingen en het studentenleven in Leiden en/of Den Haag. Wil je je verder verdiepen in de studie van je keuze, dan kun je korte colleges en werkgroepen volgen, met studenten en docenten spreken tijdens de Meeloopdagen of bij het Proefstuderen. Als je zeker bent van je studiekeuze, dien je in Studielink een inschrijfverzoek in voor de opleiding. Vervolgens ontvang je vanuit de opleiding een uitnodiging voor deelname aan de Matching.

Deelname aan de Matchingsmodule is gratis.

Mocht je erachter komen dat de opleiding toch niet bij je past, dan moet je misschien een andere keuze maken. We raden je aan om in maart de Matching te doen. Als je dan wilt wisselen van opleiding, heb je nog voldoende tijd om je te oriënteren op andere studies.

De regels over Matching zijn opgenomen in het Reglement inschrijving en collegegeld. Informatie over het aantekenen van bezwaar kan je hier vinden.

Na afronding van de module krijg je automatisch diezelfde dag nog een advies per e-mail. Het advies is gebaseerd op je antwoorden op de verschillende vragen.

Het advies is niet bindend, maar is bedoeld als indicatie: in hoeverre sluit de opleiding aan bij je verwachtingen, voorkeuren en ambities? Als je dit advies wilt bespreken, kun je contact opnemen met de studiecoördinator.