Geschiedenis (BA)
Over de opleiding
In de opleiding Geschiedenis leer je met historische kennis het heden beter te begrijpen. Verschillende bronnen over dezelfde gebeurtenis tonen vaak uiteenlopende perspectieven. Je leert hoe je deze informatie leest, interpreteert en analyseert. Veel van de onderwerpen waar je aan werkt, zijn rechtstreeks gelinkt aan het onderzoek van onze docenten. Zo krijg je de laatste inzichten mee en doe je zelf ook onderzoekservaring op. In deze bachelor leer je veel vaardigheden die zowel in het academische als in het dagelijkse leven waardevol zijn, zoals werken in een team, creatief denken en informatie kritisch beoordelen.
Vijf specialisaties
De bachelor Geschiedenis heeft vijf specialisaties. Na je eerste jaar kun je een of meerdere van deze afstudeerrichtingen kiezen.
- Oude geschiedenis
- Middeleeuwse geschiedenis
- Nederlandse geschiedenis
- Economische en Sociale geschiedenis
- Algemene geschiedenis
Opbouw van de bacheloropleiding
In het eerste jaar volg je inleidende colleges in onze vijf specialisaties. Zo kun je ontdekken in welke richting jij je verder wilt ontwikkelen. Denk aan Nederlandse, economische of oude geschiedenis. Ook doe je academische vaardigheden op, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek.
Vanaf je tweede jaar heb je veel keuzeruimte. Je geeft zelf richting aan je studie en kiest vakken uit de vijf specialisaties. Ook kun je binnen ons programma een verdieping aanbrengen door specifieke vakken te volgen over Amerikaanse geschiedenis, koloniale- en wereldgeschiedenis, minderheden- en migratiegeschiedenis en maritieme geschiedenis.
De kerncolleges over globalisering en politieke geschiedenis zijn voor alle studenten verplicht. Hier leer je historische kennis met een theoretisch en filosofisch kader te onderbouwen.
In je derde jaar schrijf je het eindwerkstuk, waarmee je de bacheloropleiding afsluit. Het onderwerp kies je in overleg met de begeleidende vakdocent, mede op basis van jouw interesse en specialisatie. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en hier zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag doen.
In het derde jaar heb je ook een vrije keuzeruimte van 30 studiepunten. Je kunt een pakket met keuzevakken binnen of buiten deze opleiding kiezen of je kunt ook een minor doen met een onderwerp waarmee je je kennis nog verder verdiept of verbreedt. Daarnaast is het ook mogelijk om de vrije ruimte te gebruiken voor een stage of een studie in het buitenland gedurende een semester.
Wil je een goed beeld krijgen van de breedte van de BA Geschiedenis? Lees hier verder dan voor nog meer recente werkstukonderwerpen.
Khadija Rharissi
Student
"Mijn favoriete vak is Inleiding Historische Wetenschap, dat gaat over de geschiedenis van het vak geschiedenis. Over hoe het vak gevormd is tot hoe het nu is. Je leert wat een historicus doet, hoe die met informatie omgaat en wat de verschillende stromingen zijn binnen de geschiedschrijving. Zo leer je voor jezelf te onderzoeken wat voor soort historicus je wil zijn en hoe je als historicus kunt interpreteren."
"Ik vond het een heel verassend vak, omdat het gaat over de ontstaansgeschiedenis van de geschiedschrijving zelf. Geschiedenis wordt gemaakt door historici en staat niet vast. Ik vond het heel boeiend om te leren hoe dat werkt. Die achterliggende processen zijn de ruggengraat van de opleiding. Het is de diepere laag achter de inhoudelijke vakken."
Alicia Schrikker
Universitair hoofddocent
"Het leukste vind ik om met studenten naar een archief te gaan. Dat doe ik bijvoorbeeld in jaar drie van de bachelor. Dan kunnen ze echt hun kennis toepassen op primaire bronnen. Iedereen krijgt dan een ander maar vergelijkbaar onderwerp, en dan gaan we bijvoorbeeld naar de archieven van de VOC of het Ministerie van Koloniën die in het Nationaal Archief in Den Haag liggen. Daar diepen we het thema dan uit. Ik vind het leuk mee te kijken met de studenten en te zien met welke eigen ideeën en resultaten ze komen."
"Studenten leren onderzoek te doen in primaire bronnen vind ik belangrijk. Ik stimuleer ook altijd dat studenten voor hun scriptieonderzoek naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld naar Colombo, Jakarta of Kaapstad. Daar ligt nog heel veel materiaal."
Job Mongo
Ouderejaarsstudent
"Mijn favoriete tijdperk is de tweede helft van de 20e eeuw, van de wederopbouw tot aan de jaren '90, maar met periodes zoals de oudheid en de middeleeuwen heb ik eigenlijk niets. Daarom is het fijn dat je in het tweede jaar zelf richting aan je studie kunt geven. In het eerste jaar krijg je een inleiding in veel verschillende onderwerpen en tijdperken, waaronder de oudheid en de middeleeuwen, maar ook bijvoorbeeld economische geschiedenis. Vanaf jaar twee heb ik me gericht op algemene geschiedenis en sociale geschiedenis, onderwerpen die me erg interesseren."
Mikki vertelt je alles over de opleiding Geschiedenis
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofOnderwijsvormen
Als student Geschiedenis studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus. In je eerste jaar besteed je in de collegeweken ongeveer 12 uur aan colleges en werkgroepen. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.
De hoorcolleges zijn voor de grote lijnen. In de werkgroepen ga je in kleine groepjes dieper in op bepaalde thema’s, bijvoorbeeld aan de hand van een artikel of historische tekst. Ook neem je actief deel aan discussies. In de werkgroepen houd je minimaal één keer een mondelinge presentatie.
Studiebegeleiding
Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.
De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.
Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.
Unieke opleiding
Geschiedenis aan de Universiteit Leiden is uniek in de breedte van de opleiding. We bieden een pakket aan cursussen dat vrijwel het hele spectrum van deze discipline beslaat:
- Periodes van de Griekse stadstaat tot het Romeinse keizerrijk, van de middeleeuwen tot het recente verleden.
- Geschiedenis van vrijwel alle geografische gebieden, waaronder Nederland, Europa, Azië en Noord-Amerika.
- Verschillende perspectieven, waaronder politieke geschiedenis, sociale geschiedenis, economische geschiedenis, gendergeschiedenis en cultuurgeschiedenis.
In je eerste jaar volg je een aantal basisvakken en verdiep je je grondig in geschiedenis als discipline. In het tweede en derde jaar heb je de vrijheid om je eigen interesses te volgen en je te specialiseren in bijvoorbeeld de moderne geschiedenis of een onderwerp als diversiteit in een historische context.