Duitse taal en cultuur (BA)
Duitsland neemt een bijzondere en belangrijke plaats in in Europa, zowel op economisch als op politiek en cultureel vlak. Duik tijdens je studie Duitse taal en cultuur in de rijke taal, geschiedenis en literatuur van dit invloedrijke land en ontdek wat het jou te bieden heeft!
Duitse taal en cultuur studeren in Leiden
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofWaarom Duitse taal en cultuur?
Duitsland is een boeiend land met een rijke cultuur, een complexe geschiedenis en een interessante taal. Het land neemt een sleutelrol in binnen de Europese Unie en is een belangrijk buurland en handelspartner van Nederland. Daarom heeft Nederland grote behoefte aan Duitslandexperts die het land en zijn cultuur goed kennen en de taal zeer goed spreken en schrijven. In deze opleiding bestudeer je de Duitse cultuur, literatuur en taal van de middeleeuwen tot vandaag.
Topopleiding in de Keuzegids 2024!
De opleiding Duitse taal en cultuur scoort net als vorig jaar over de hele linie hoog. Zowel de inhoud als de toetsing, de docenten en de sfeer van de opleiding krijgen een hoge score toegekend.
Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:
- Bij de bachelor Duitse taal en cultuur verdiep je je in belangrijke aspecten van de (Duitstalige) maatschappij. Je bestudeert de taal, literatuur, cultuur, geschiedenis en maatschappij en krijgt dus een brede basis.
- De opleiding beslaat de hele Duitse taalregio, dus ook Zwitserland en Oostenrijk.
- Je leert de Duitse taal zeer goed te spreken, lezen en schrijven. Bijna alle colleges en werkgroepen zijn in het Duits, zodat je wordt ondergedompeld in de taal.
- Je studeert een half jaar aan een Duitstalige universiteit. Deze periode is belangrijk voor zowel je taalbeheersing als je kennis van de Duitse maatschappij van binnenuit.
- Je wordt begeleid door uitstekende docenten, van wie bijna iedereen Duits als moedertaal heeft.
- Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.
Kasper Koster
Tweedejaars student Duitse taal en cultuur
"Ik wil de taal helemaal perfect leren, want ik ben ervan overtuigd dat taal een sleutel is naar andere mensen. Als je elkaars taal spreekt, begrijp je elkaar beter. In mijn eerste jaar is mijn Duits nog beter geworden dan het al was. Mijn kennis van de grammatica is beter, mijn woordenschat is uitgebreid en ook het luisteren gaat makkelijker. Dat komt omdat er in de opleiding veel aandacht aan taalverwerving wordt besteed. Zo zijn bijna alle colleges en werkgroepen vanaf het eerste jaar in het Duits. Daarmee word je in het diepe gegooid, maar het is wel heel effectief: hoe meer je Duits spreekt, hoe sneller je het leert."
Daimy Ligterink
Tweedejaars student Duitse taal en cultuur
"Op de middelbare school bestaat het vak Duits vooral uit woordjes stampen en grammatica leren. Alles draait om het leren van de taal. Op de universiteit is dat anders: hier is de taal een middel om de inhoud te bestuderen, zoals geschiedenis en cultuur. Natuurlijk is er wel veel aandacht voor taalverwerving, mijn Duits is echt vooruitgegaan. Dat komt ook doordat de colleges en werkgroepen allemaal in het Duits zijn."
Dorine Schellens
Universitair docent
"Een student Duits moet van lezen houden en breed geïnteresseerd zijn, omdat deze opleiding verschillende wetenschapsgebieden zoals linguïstiek, literatuur- en cultuurwetenschap met elkaar verbindt. Sommige studenten denken dat Duits alleen een taalstudie is. Taal is een belangrijk fundament, maar het doel van de opleiding is om op een wetenschappelijke manier over taalkundige, literatuur- en cultuurwetenschappelijke vraagstukken te leren nadenken, om zo expert op het gebied van de Duitstalige regio te worden."
Past Duitse taal en cultuur bij jou?
- Ben je geïnteresseerd in de taal, de literatuur en de cultuur van Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland?
- Houd je erg van lezen en bijt je je graag vast in een uitdagend onderwerp?
- Ben je graag met taal bezig?
- Spreekt de combinatie van cultuur, politiek en taal je aan en zie je het als een uitdaging om de Duitstalige samenlevingen vanuit diverse wetenschappelijke invalshoeken te bestuderen?
Beantwoord je deze vragen met ‘ja’? Dan is Duitse taal en cultuur jouw studie!
Bekijk het studieprogramma.