Universiteit Leiden

nl en

Biomedische wetenschappen (BSc)

Studieprogramma

Bij Biomedische wetenschappen word je opgeleid tot wetenschapper in het biomedisch veld. Wat houdt dat eigenlijk precies in en wat leer je allemaal in de bachelorfase?

Studieprogramma Biomedische wetenschappen

Wil je alvast weten welke vakken je gaat volgen? Bekijk dan het overzicht in de Studiegids van de Universiteit Leiden.

Patrick Rensen

Docent

Patrick Rensen

"Onze studenten zijn geïnteresseerd in het menselijk lichaam, in hoe organen met elkaar communiceren en het aanleren van onderzoekstechnieken. Op dit gebied verschilt Biomedische wetenschappen van Geneeskunde. Wij gaan dieper in op de stof en de vraag waarom dingen zijn zoals ze zijn.”

Jasmijn

Student

Jasmijn

“Wat ik erg goed vind aan de opleiding is dat je echt wordt opgeleid tot een veelzijdige en kritische wetenschapper. Niet alleen vakinhoudelijke kennis over de zieke en gezonde mens is hierin belangrijk, maar ook kennis over ethiek, communicatie en labvaardigheden. Bij de opleiding Biomedische wetenschappen word je echt uitgedaagd tot het stellen van nóg kritischere vragen.”

Opbouw van de opleiding

Om een beter beeld te geven van ons studieprogramma, hebben wij per studiejaar kort op een rijtje gezet wat je precies in de bachelor gaat leren. 

Je bestudeert het menselijk lichaam op het niveau van moleculen en cellen. Ook is er aandacht voor weefsels, organen en het organisme als geheel. Met kennis van het menselijk lichaam begrijp je de oorzaken van ziekte en gezondheid. Vanaf het eerste jaar leer je over alle stappen van wetenschappelijk onderzoek, van het opzetten en uitvoeren van onderzoek tot het publiceren van onderzoeksresultaten.

In het tweede jaar verdiep je je in de werking van het immuunsysteem, de organen en het zenuwstelsel. Verder leer je over het ontstaan, de ontwikkeling en het verloop van aandoeningen en ziektes. Je zit echter niet alleen met je neus in de boeken. Zo oefen je bijvoorbeeld met het zelf opzetten van biomedische experimenten en maak je kennis met de (loopbaan)mogelijkheden van het nabij gelegen Leiden Bio Science Park.

Het derde jaar geef je voor een groot deel zelf vorm. Je verdiept of verbreedt je kennis door een minor van tien weken te volgen. Daarnaast doe je een (internationale) stage van vier maanden, waarin je kennis maakt met  klinisch onderzoek, laboratoriumonderzoek of epidemiologisch onderzoek.  Je kunt deze stage doen binnen één van de  onderzoeksthema’s van het LUMC (zoals Neuroscience, Immunity, Cancer, Infection) of ergens anders.

Meer informatie over de vrije keuzeruimte vind je op onze pagina over halve minoren. Een overzicht van partnerinstellingen in het buitenland vind je op onze pagina over studeren in het buitenland.

Door de hele bachelor heen werk je aan belangrijke vaardigheden op het gebied van biomedische data-analyse (data science), communicatie, samenwerking en wetenschappelijke vorming. Hiermee leg je een goede basis voor een vervolgstudie of loopbaan.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.