Bioinformatica (BSc - Biologie)
Over de specialisatie
Je krijgt een sterke basis in zowel de biologie als informatica, waar je alles leert over werken met grote hoeveelheden data, en leert dit toepassen op biologische data.
Opbouw van de bacheloropleiding
Net als alle andere Biologie studenten volg je bij Bioinformatica een basispakket aan biologievakken (60%). De informatica vakken omvatten 40% van de bachelor.
De informaticavakken volg je gedeeltelijk samen met studenten van de bachelor Informatica. Aan het eind van het eerste jaar heb je genoeg algemene kennis om te programmeren of een processor te ontwerpen.
Daarnaast krijg je integratievakken als Sequence Analysis en Biological Data Sharing. Je hebt laboratoriumpractica, waarin je leert werken met biologisch materiaal in een hoogwaardige onderzoeksomgeving.
De opbouw van het tweede jaar is vergelijkbaar met die van het eerste jaar. Een aantal vakken uit het biologie vakkenpakket volg je in het tweede jaar. Verder volg je een aantal informaticavakken en integratievakken over bioinformatica. Ook leer je hoe je wetenschappelijk publicaties moet lezen en presenteren.
In het derde jaar volg je meer verdiepende vakken. Je sluit de bacheloropleiding af met een bachelorproject. Je doet je eigen onderzoek, waarbij je kunt kiezen uit alle expertisegebieden van Informatica in Leiden.
Hermes
Student
‘Programmeermethoden en algoritmiek vind ik leuke vakken. We krijgen dan data uit DNA en daar moeten we met een bepaalde programmeertaal resultaten uithalen, analyseren en naar overeenkomsten zoeken. Daar is dus veel overlap tussen beide vakgebieden.’
Lennard
Student
‘Ik vind de programmeervakken heel leuk. Vaak ga je in groepjes aan het werk en krijg je een probleem voorgeschoteld. Aan het einde van de les heb je echt een systeem gecreëerd. Doordat je direct resultaten ziet, krijg je echt het gevoel dat je daadwerkelijk dingen leert en sprongen maakt.’
Katy
Docent specialisatie Bioinformatica
‘Naast mijn onderzoek geef ik een aantal vakken aan studenten. Twee oriënterende eerstejaarsvakken die een overzicht geven van het vakgebied. Bij Bioinformatica geef ik ook vakken die gaan over de integratie tussen beide vakgebieden.’
Onderwijsvormen
Studeren kost je een volle werkweek. In het eerste jaar heb je gemiddeld 16 contacturen. Daarnaast ben je 24 uur per week bezig met zelfstudie en het uitwerken van opdrachten.
Gedreven docenten presenteren de leerstof en verbinden die met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.
Samen met andere studenten werk je aan opgaven of projectopdrachten die zijn gebaseerd op de collegestof.
Tijdens de practica ga je vaak samen met een medestudent aan de slag achter de computer. Zo leer je de theorie toepassen in de praktijk.
Binnen de biologie moet je kunnen werken met biologisch materiaal in een hoogwaardige onderzoeksomgeving. Je maakt hier direct kennis mee door de verschillende lab-practica. Zo leer je omgaan met de praktische zaken waar je in de beroepspraktijk mee te maken krijgt.
Thuis werk je aan opdrachten die mee kunnen tellen voor het eindcijfer van het vak.
Studiebegeleiding
Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen. De studieadviseur van jouw opleiding is de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.