Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Biologie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Bioinformatica (BSc - Biologie)

Na je studie

Met de specialisatie Bioinformatica gebruik je kennis en vaardigheden uit de informatica om vraagstukken uit de (medische en moleculaire) biologie op te lossen.

Wat weet je en kan je na je bachelordiploma?

Met een Informatica-diploma:

  • Weet je om te gaan met grote hoeveelheden data
  • Heb je sterke analytische vaardigheden
  • Ben je technisch goed onderlegd

Met de specialisatie Bioinformatica heb je specifiek kennis om complexe informatie uit bijvoorbeeld DNA en levende cellen kunt verkrijgen. Deze kennis speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg: bijvoorbeeld bij het vinden van de genetische oorzaak van ziekten, het ontwikkelen van medicijnen of het kiezen van de juiste behandelmethoden. Ook op het gebied van landbouw, veeteelt, biologisch onderzoek aan onder andere virussen, evolutieleer en forensisch onderzoek is Bioinformatica onmisbaar. 

Toekomstperspectief

Het overgrote deel van de bachelorstudenten stroomt door naar één van onze masters. Een aantal voorbeelden van functies: 

  • IT Projectmanager
  • ICT-consultant
  • Security & Technology specialist
  • Met een specialisatie Bioinformatica heb je sterke vaardigheden om aan te werken bij farmaceutisch bedrijven en ziekenhuizen.

Michael

Oud-student

Michael

‘Als ik één ding tijdens mijn studie heb geleerd, dan is dat het ontwikkelen van algoritmes. Dat kwam in alle vakken terug: “Hier is een probleem, en verzin daar een computerprogramma voor.” Dat doe je dan in veel verschillende programmeertalen en vanuit allerlei invalshoeken. Dat helpt me nu echt in mijn onderzoek.’

Bogumila Keur-Sobolewska

Oud-student

Bogumila Keur-Sobolewska

‘Tijdens mijn studie heb ik door de verschillende vakken op veel gebieden kennis opgebouwd: programmeren, netwerken en databases bijvoorbeeld. Alle basiskennis kan ik goed gebruiken en ik weet overal wel iets van.’

Sjoerd

Oud-student

Sjoerd

‘Als programmeur werk ik veel in teamverband, samen met informatieanalisten, beheerders en opdrachtgevers. Zo werk ik nu aan een project waar allerlei disciplines bij betrokken zijn. Samen bouwen we een online marktplaats voor kwekers en hun planten. Dankzij de kennis die ik tijdens mijn opleiding heb opgedaan, pak ik nieuwe stof heel snel op.’

Oriënteren op je eerste baan

Er zijn workshops over onder andere loopbaanoriëntatie, sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren en assessments afleggen. Daarnaast helpt de Science Career Service jou bij jouw loopbaankeuzes en kun je advies inwinnen van ervaren alumni via het Alumni Mentornetwerk. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.