Universiteit Leiden

nl en

Digitalisering, Bestuur en Maatschappij (BSc)

Over de opleiding

De Bestuurskunde specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij biedt je de tools om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor complexe vraagstukken in de overheid, samenleving en het bedrijfsleven. Deze specialisatie speelt in op de groeiende behoefte aan experts die de kloof tussen de digitale en bestuurlijke wereld kunnen overbruggen.

Gemeenschappelijke basis

De basis van de studie Bestuurskunde is voor alle studenten hetzelfde. Twee derde deel volgen studenten gemeenschappelijk. Een derde deel van de vakken verschilt per specialisatie: Beleid, Bestuur en Organisatie; Digitalisering, Bestuur en Maatschappij; of Economie, Bestuur en Management. Voor de start van het eerste jaar kies je gelijk de specialisatie die bij je interesse en toekomstplannen past.

In het eerste jaar verwerf je basiskennis over de interactie tussen digitalisering en openbaar bestuur. Daarnaast train je je digitale vaardigheden waarbij je zelfstandig leert omgaan met data, actief data te interpreteren en dit te gebruiken in een beleidscontext.

Het tweede jaar brengt diepgang en gaat over het ontwerpen van digitale diensten en innovatie in de publieke sector. Je ontwikkelt je digitale vaardigheden verder en zet deze in voor bijvoorbeeld analyse van ‘Big Data’ en het gebruik van Artificial Intelligence (AI) in het openbaar bestuur.

Het derde jaar begint met de vrije keuzeruimte, waarin je bijvoorbeeld stage kunt lopen of een periode in het buitenland kunt studeren. In het laatste semester leer je ingaan op de implicaties van digitalisering en reflecteer je op kansen en bedreigingen, voordat je de opleiding afsluit met het schrijven van je scriptie.

De studie leert je om mee te denken over de beleidsmatige aanpak van belangrijke kwesties binnen onze samenleving. Het gaat vaak om complexe vraagstukken, waar je zelf de weg in moet vinden. Het studieprogramma maakt je daar stapsgewijs klaar voor.

Verken het vakkenpakket >>

Onderwijsvormen

Het academisch jaar is opgedeeld in twee semesters van elk twee blokken. Je hebt gemiddeld 13 contacturen per week, waarin je hoor- en werkcolleges volgt. De rest van de tijd besteed je aan zelfstandig studeren of samenwerken met medestudenten om werkgroepen, colleges of practica voor te bereiden. Daarnaast ga je op onderzoek uit, interview je professionals uit het werkveld, of neem je deel aan simulaties.

De bacheloropleiding is kleinschalig en persoonlijk. In het eerste jaar krijg je intensieve begeleiding van een vaste docent-tutor en studentmentor. We dagen je uit om academische en professionele vaardigheden op een vernieuwende, speelse manier te ontwikkelen.

Blokken worden afgesloten met een traditioneel tentamen, groepsopdracht, of creatieve opdracht zoals een vlog of podcast. Vanaf het eerste jaar duik je in actuele vraagstukken, die je interactief onderzoekt, zowel individueel als in groepsverband. Je scherpt je presentatievaardigheden aan, debatteert, en werkt intensief samen in groepsprojecten.

Natuurlijk moet je wel eens in oude dossiers of originele beleidsdocumenten spitten, maar we zoeken altijd naar aansluiting met de moderne werkpraktijk. En je gaat erop uit! Bezoek de Tweede Kamer, rechtbanken, ministeries, neem interviews af in het werkveld… de echte wereld als outdoor-collegezaal op steenworp afstand in het centrum van Den Haag.

Virtuele tour door onze gebouwen in Den Haag

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Studiebegeleiding

De opleiding Bestuurskunde is kleinschalig en biedt een persoonlijke benadering. Werkgroepen bestaan uit maximaal 25 studenten, en in je eerste jaar krijg je intensieve begeleiding van zowel een studentmentor als een docent-tutor.

Tijdens wekelijkse bijeenkomsten in het eerste semester ontwikkel je academische vaardigheden en maak je kennis met de universiteit. Door middel van sociale activiteiten, verbonden aan het programma of de steden Den Haag en Leiden, leer je je medestudenten beter kennen.

Voor praktische vragen kun je altijd terecht bij je studentmentor, terwijl de docent-tutor je verder adviseert over studie-inhoudelijke zaken. Ervaren studieadviseurs staan klaar om je te ondersteunen bij studiegerelateerde of persoonlijke omstandigheden. In het tweede en derde jaar krijg je gerichte begeleiding bij het opstellen van je studieplan.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.