Universiteit Leiden

nl en

World Archaeology (BA)

Na je studie

Met een heleboel theoretische kennis, praktijkervaring en je bachelorbul op zak ben je klaar voor de volgende stap: de archeologische arbeidsmarkt op of een vervolgstudie in.

Jan Dekker

Bachelorstudent

Jan Dekker

'Mijn plan is om in Leiden een research master te volgen, met eventueel een jaar op uitwisseling. Daarna hopelijk een PhD, maar dat komt later.'

Natasja van der Heijden

Alumna

Natasja van der Heijden

"Als adviseur archeologie en cultuurhistorie bij Arcadis, een internationaal ingenieursbureau, kijk ik hoe de archeologie gewaarborgd kan blijven en de cultuurhistorie kan worden versterkt bij verschillende bouwprojecten, zoals bij de aanleg van een nieuwe weg. Arcadis focust zich op duurzaamheid, infrastructuur, water en milieu."

Afsluitdijk

"Met een klein team van archeologen zijn wij betrokken bij een nieuw project voor Rijkswaterstaat om de afsluitdijk te versterken. De afsluitdijk had een belangrijke functie tijdens de Tweede Wereldoorlog, op die manier zijn we bezig met Tweede Wereldoorlog-archeologie. Archeologie is gewaarborgd in de wet en zo kun je aansturen op wat wel en niet mag. Er zijn veel rijksmonumenten op de afsluitdijk, vanuit cultuurhistorie proberen we die te waarborgen. Zo geven we advies om de lijnvormige elementen die op de dijk liggen mee te nemen in het nieuwe ontwerp."

Afwisselend

"Wat mij zo aanspreekt is dat het werk zeer afwisselend is. Ik werk door heel Nederland. Ik zie de landschappen van Limburg tot de Unesco landschappen in de Beemster. Ook werk ik constant met een nieuw team. Bij elk project wordt samengewerkt met andere disciplines en specialisten, zoals projectleiders, technici en ontwerpers. Het afwisselende is niet alleen leuk, maar ook leerzaam."

Mariëlle Portier

Bachelorstudent

Mariëlle Portier

'Na het behalen van mijn bachelor zou ik graag nog een master doen om daarna veldwerk te gaan doen. Het zou mij nu echt super leuk lijken om in Amerika of in Groot-Brittannië op te graven. Hiernaast zou ik het ook interessant vinden om mee te werken aan archeologische documentaires of fotoreportages.'

Wat weet je en kun je na je bachelordiploma?

Na drie jaar studeren beschik je over de noodzakelijke materiaalkennis en ben je bekend met de mogelijkheden van archeologische technieken. Je kent de theoretische uitgangspunten waarmee je waarnemingen en hypothesen kunt analyseren en bent in staat om over onderzoek te rapporteren. Daarnaast ga je bewust om met de ethische aspecten die eigen zijn aan het werken met cultureel erfgoed.

Toekomstperspectief

Waar je na je studie terecht komt, is uiteraard sterk afhankelijk van je persoonlijke interesses en vaardigheden. Daarom is het belangrijk om tijdens de opleiding al na te denken over je toekomst. Zo is het belangrijk om te weten of je een vervolgstudie wilt doen of niet. Een afgeronde masteropleiding geeft over het algemeen meer kans op een (academische) baan, maar ook met een bachelordiploma op zak kun je al de archeologische arbeidsmarkt op.

Loopbaanbegeleiding

Weet je niet goed welke kant je op wilt? De Universiteit Leiden besteedt veel aandacht aan oriëntatie op de arbeidsmarkt en aan het ontwikkelen van vaardigheden en competenties die je daarvoor nodig hebt. Zo organiseert onze Studenten Loopbaan Service regelmatig workshops over loopbaanoriëntatie, het schrijven van sollicitatiebrieven, het voeren van sollicitatiegesprekken, en het afleggen van assessments.