Universiteit Leiden

nl en

World Archaeology (BA)

Archeologie is een veelzijdige bacheloropleiding waarmee je van het verleden jouw toekomst maakt. Met onze mix van onderwijs en onderzoek leg je een stevige basis voor een (inter)nationale carrière in de archeologie.

Mariëlle Portier

Bachelorstudent

Mariëlle Portier

'Ik heb voor archeologie gekozen vanwege mijn interesse in het verleden en oude culturen en omdat de studie een combinatie is van theorie en praktijk. Ik hoef niet alleen maar in de boeken te zitten, maar komt ook in aanraking met archeologische artefacten. En wat natuurlijk super leuk is, is het vooruitzicht dat je veldwerk gaat doen.'

Marike van Aerde

Assistant Professor

Marike van Aerde

‘I lecture on subjects that relate to my own research. At the moment I’m researching ancient trade routes in places like Pakistan and India. I’m uncovering the interaction between various cultures and empires, which is amazingly interesting.'

'Archaeology students and lecturers have at least two things in common: they are amazed by the world and want to work together to put that amazement into practice. As a trainee archaeologist you have the opportunity to go out into the world and do fieldwork with other student archaeologists and lecturers. The atmosphere of the Archaeology programme is telling: easy-going, not too formal and very accessible.’

Elsbeth Tjon Sie Fat

Evenementen en zaalverhuur

Elsbeth Tjon Sie Fat

Ik ben in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) verantwoordelijk voor alle evenementen en de verhuur van zalen. De activiteiten die we in het RMO organiseren variëren van kleine bijeenkomsten tot grote producties: ik kan op dezelfde dag bezig zijn met het voorbereiden van een cursus met 25 personen als de Museumnacht met 2500 bezoekers.

Tijdens mijn studie Archeologie heb ik objecten uit het RMO bestudeerd. Door mijn studie heb ik kennis kunnen maken met het museum en via verschillende functies ben ik op mijn huidige afdeling terechtgekomen. Mijn kennis van de collectie helpt me bij het vinden van passende onderwerpen voor onze publieksprogrammering. Hoewel ik niet dagelijks meer bezig ben met archeologische objecten, ben ik er in het RMO altijd door omringd. 

Waarom Archeologie studeren?

Lever een wezenlijke bijdrage aan de kennis over de mens door de activiteiten en het gedrag van mensen uit het verleden te bestuderen. Door je opgedane kennis van de geschiedenis krijg je nieuwe inzichten in de wereld van nu. Je bekijkt hedendaagse vraagstukken zoals migratie, globalisering en klimaatverandering door een archeologische bril en draagt hiermee bij aan het maatschappelijk debat. 

World Archaeology is een specialisatie van de bacheloropleiding Archeologie. Je maakt de keuze voor je specialisatie aan het einde van je eerste jaar.

Archeologie aan de Universiteit Leiden

  • Studeer aan een faculteit die behoort tot de top tien van archeologische onderzoeks- en opleidingsinstituten ter wereld;
  • Benut ons grote netwerk in internationaal onderzoek;
  • Ervaar onze levendige en gezellige studievereniging;
  • Profiteer van onze uitstekende faciliteiten in het academisch hart van Leiden.

Nieuwsgierig(er) geworden? Bekijk nog meer redenen om te kiezen voor Archeologie aan Universiteit Leiden

Timelapse of the Udhruh archaeological excavation, Jordan

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Past deze studie bij jou?

Deze opleiding is iets voor jou als je

  • een passie voor het verleden hebt;
  • een onderzoekende instelling hebt;
  • geïnteresseerd bent in mensen en hun (materiële) cultuur;
  • praktisch ingesteld bent, maar ook niet terugschrikt voor wetenschappelijke theorie;
  • Engelse taalvaardigheid goed is;
  • sociaal ingesteld bent en je goed kunt samenwerken.

Meld je aan voor de BA Archeologie!

Voertaal

In het eerste jaar krijg je zoveel mogelijk onderwijs in het Nederlands, maar het kan voorkomen dat er Engelstalige lessen tussen zitten. Vanaf het tweede jaar zijn lessen voornamelijk Engelstalig. Tentamens, papers en scripties kun je, als je dat wilt, altijd in het Nederlands inleveren.