Universiteit Leiden

nl en

Studenten aan het woord

Zeineb

Middle Eastern Studies

Zeineb

"Binnen International Studies moest ik me specialiseren in een regio. Dat werd het Midden-Oosten. Mijn beide ouders zijn Tunesisch, dus mijn roots liggen daar. De cultuur, geschiedenis en internationale context vond ik zo interessant, dat ik me via een master verder ben gaan specialiseren in die regio."

Joep

Encyclopedie en Filosofie van het Recht

Joep

"Mijn ouders en vrienden keken er niet van op toen ik koos voor de master Encyclopedie en Filosofie van het Recht. Ik ben altijd iemand geweest die diep nadacht en ik hou van lezen en schrijven. Dat ik rechten ging studeren was voor mij duidelijk, filosofie is daar voor mijzelf wel op een natuurlijke manier bij gekomen."

Nashanty

Sterrenkunde

Nashanty

"Het feit dat Sterrewacht Leiden een topinstituut is en dat sterrenkunde hier als een aparte studie wordt aangeboden - in tegenstelling tot veel andere universiteiten die natuurkunde erbij plakken - was voor mij doorslaggevend."

Testimonials

Vera - Global Archeology

"Archeoloog zijn betekent niet dat je alleen maar met een kwastje bezig bent. Je kijkt echt vanuit een ander perspectief naar geschiedenis. Daar leer je meer over door bijvoorbeeld botmateriaal, metaal en aardewerk te onderzoeken. Voor archeologen is het belangrijk om goed samen te kunnen werken, want iedereen heeft zijn eigen expertise. Al die gegevens kan je combineren met bronnen, interpreteren en gebruiken voor onderzoek.

Ik koos bewust voor Leiden. De faculteit behoort tot de top tien van archeologische onderzoeks- en opleidingsinstituten ter wereld. Vanuit de universiteit werk ik mee aan een veldwerkproject in Jordanië. We reizen door de woestijn met veel bergen en onderzoeken grafmonumenten. We vinden daar persoonlijke grafgiften zoals kraaltjes, glazen armbanden, bronzen ringen, edelstenen, botten en wapens. Vaak wordt gedacht dat archeologen op zoek zijn naar kennis over romeinen en veldslagen. Dat is helemaal niet zo, er zijn ook heel veel lokale verhalen te vertellen.

Ik wil zelf veldarcheoloog worden. Het trekt mij omdat je niet weet wat je tijdens een opgraving tegenkomt. Dat maakt het spannend. Achtergrondkennis verzorgen voor een televisieprogramma lijkt me ook wel wat. Zo kan je de kennis overbrengen naar een breder publiek."

Zeineb - Middle Eastern Studies

"Bij het kiezen van een studie wilde ik vooral een opleiding met een internationaal perspectief. Wat buiten de grens speelt, heeft direct impact op alles wat er binnen de grenzen gebeurt. Daarom begon ik met International Studies. Ook politiek had mijn interesse, dus ik ben politicologie erbij gaan doen. Zo heb ik twee studies aan elkaar verbonden. Binnen International Studies moest ik me specialiseren in een regio. Dat werd het Midden-Oosten. Mijn beide ouders zijn Tunesisch, dus mijn roots liggen daar. De cultuur, geschiedenis en internationale context vond ik zo interessant, dat ik me via een master verder ben gaan specialiseren in die regio.

Ik ben echt een mensen-mens. Ik denk dat we in een vrij individualistische samenleving leven en daarom vind ik het belangrijk om mensen te helpen. Ik ben bijvoorbeeld ook vrijwilliger geworden bij Amnesty International en heb in 2019 een studentenvereniging opgericht: de MENA Student Association. We representeren mensen uit het Midden-Oosten. We organiseren evenementen over de regio en cultuur en willen mensen afkomstig uit de regio een veilige plek bieden en het gevoel ontnemen dat ze achterstaan door etniciteit, gender of geaardheid.

Ik zou mezelf omschrijven als een idealist die graag de wereld wil verbeteren. Met kleine stapjes probeer ik bij te dragen wat ik kan. Dat kan ook iets heel kleins zijn: iemand die blind is helpen met het doen van boodschappen, bijvoorbeeld. Op de lange termijn zou ik graag diplomaat willen worden, of mijn allergrootste ambitie: minister van Buitenlandse Zaken. Ik vind het internationale aspect heel interessant."

Ishara - Vitality and Ageing

"Na mijn bachelor Gezondheidswetenschappen in Maastricht twijfelde ik welke kant ik op wilde gaan. Door mijn bijbaan in de ouderenzorg kwam ik erachter dat ik veel affiniteit had met ouderen en dat ik graag ook praktisch te werk ga. De master Vitality and Ageing aan de Universiteit Leiden was voor mij dan ook de perfecte keus.

Met de master Vitality and Ageing werk je met een kleine groep studenten intensief samen aan innovatieve zorg voor ouderen: met een multidisciplinaire visie zoek je naar het toekomstige beleid. Het is een uitdagende master. We hebben studenten met verschillende achtergronden en persoonlijkheden. Je kunt daardoor veel van elkaar leren, maar soms duurt het ook langer voordat we op één lijn zitten.

Tijdens de studie leer je hoe je een bepaalde groep kan betrekken in beleid, onderzoek of in een kliniek. In de master focussen we ons op één doelgroep, maar dit is natuurlijk toepasbaar op iedere groep. Het is heel interessant om te ontdekken dat je door goed luisteren het verschil kan maken. We zijn veel praktisch bezig, bijvoorbeeld ook met het interviewen van ouderen. Ik vind het iedere keer weer mooi om te horen dat we alleen al door te luisteren zoveel bijdragen.”

Joep - Encyclopedie en Filosofie van het Recht

“Mijn ouders en vrienden keken er niet van op toen ik koos voor de master Encyclopedie en Filosofie van het Recht. Ik ben altijd iemand geweest die diep nadacht en ik hou van lezen en schrijven. Dat ik rechten ging studeren was voor mij duidelijk, filosofie is daar wel op een natuurlijke manier bij gekomen. Tijdens mijn bachelor Rechten had ik voornamelijk economische en specifieke vakken. In het 3e jaar volgde ik het vak Rechtsfilosofie. De verdieping van het vak vond ik zo ontzettend mooi. Echt bezig zijn met de grondslagen van het recht.

Ik vind het belangrijk om niet alleen maar met mijn hoofd in de wolken te zitten en ook het contact met de wereld en de mensen te houden. Dat is ook interessant aan de master: je ontwikkelt je breed, maar tegelijkertijd kun je de kennis goed toepassen op actuele vraagstukken.

Er zijn denk ik twee soort studenten in de master. Studenten zoals ik, die filosofie het mooiste vinden wat er is. En studenten die de master gebruiken ter verdieping. Wat je ook gaat doen, de master voegt altijd wat toe. De manier waarop je naar vraagstukken kijkt, wordt dieper. Er moet veel interesse vanuit jezelf komen. Als je dat leuk vindt, ben je al op de helft.”

Carolin - Applied Cognitive Psychology

"Voor mijn bachelor verliet ik Duitsland, maar voor mijn master Applied Cognitive Psychology heb ik heel specifiek voor de Universiteit Leiden gekozen. Hier kun je het programma helemaal zelf samenstellen en stagelopen is een onderdeel van de master. Dat maakt het flexibel en dat is in mijn ogen erg uniek.

Van kleins af aan wil ik al mensen beter maken. Vroeger dacht ik dan ook dat ik geneeskunde wilde studeren, daarmee zou ik letterlijk mensen beter maken. Maar ik kwam er toch achter dat ik mensen niet alleen gezonder, maar ook een ‘good mood’ wilde geven. Bijvoorbeeld op de werkvloer. Daar sluit deze master heel goed bij aan. Ik leer praktische en academische vaardigheden die nodig zijn om psychologische kennis toe te passen op echte problemen op de werkvloer en in organisaties.

Je kunt veel kansen pakken met de master. Je wordt ook echt uitgedaagd om na te denken waar je interesse ligt. Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in vakken die te maken hebben met het verbeteren van de werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan hoe werknemers effectiever en efficiënter kunnen werken en vooral meer plezier krijgen in hun werk. Ik denk graag na over hoe we organisaties meer toekomstgericht kunnen maken. Moderner, meer agile. En dan met name met de focus op het goede van de werknemer.”

Nashanty - Sterrenkunde

"Ik was heel vroeg al gefascineerd door het heelal. Ik sprak er vaak over met mijn grootmoeder en mijn moeder hield me op de hoogte van het laatste nieuws op dat gebied. Ik weet nog goed dat ze me uitlegde dat het eerste ruimtevaartuig naar Pluto werd gestuurd. Bijna een decennium later zat ik live mee te kijken hoe de eerste foto’s van New Horizons binnenkwamen.

In 3 vwo koos ik voor een profielpakket met natuurkunde en wiskunde B met het idee dat ik sterrenkunde zou gaan studeren en voor mijn zeventiende verjaardag kreeg ik mijn eerste telescoop van mijn moeder en tante. Een schot in de roos. Ik zag Jupiter, Saturnus en haar ringen en zelfs een maanverduistering.

Naast een cursus sterrenkunde heb je op mijn geboorte-eiland Curaçao echter geen opleidingen over dit onderwerp. Gelukkig werd er vanuit mijn middelbare school een voorbereidende studiereis georganiseerd naar Nederland. In 2015 bezocht ik voor het eerst Leiden en de universiteit. Het feit dat Sterrewacht Leiden een topinstituut is en dat sterrenkunde hier als een aparte studie wordt aangeboden - in tegenstelling tot veel andere universiteiten die natuurkunde erbij plakken - was voor mij doorslaggevend."

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.