Universiteit Leiden

nl en

Studeren in het buitenland

Aan de Universiteit Leiden heb je alle ruimte om in het buitenland te studeren of stage te lopen. Zo gaat er letterlijk een nieuwe wereld voor je open, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt en ontwikkel je je als persoon.

Waarom studeren in het buitenland?

Een studieperiode of stage in het buitenland is dé kans om je horizon op allerlei manieren te verbreden:

  • Je komt in contact met een ander onderwijssysteem en andere cultuur.
  • Het staat goed op je CV en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
  • Je vergroot je netwerk en leert mensen van over de hele wereld kennen.
  • Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
  • Je verbetert je talenkennis.
  • Het is een ideaal moment om een buitenlandse ervaring op te doen. Later is dat een stuk lastiger.

Tijdens of na je studie naar het buitenland?

Wij raden vooral studenten, die een tweejarige (research) master volgen, aan om een deel daarvan in het buitenland te doen. Omdat je je een langere tijd verdiept in het onderwerp is dit een zeer waardevolle ervaring. Duurt jouw master één jaar? Dan kun je ook naar het buitenland, maar dit is meestal lastiger. Bespreek daarom met de studieadviseur de mogelijkheden.

Ook als je je studie hebt afgerond kun je ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld om een (extra) masterprogramma te volgen. Dit vergt wat meer regelwerk, dus informeer tijdig naar de mogelijkheden.

Uitwisselingsprogramma's

De makkelijkste manier om een periode te kunnen studeren in het buitenland is door deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma. De Universiteit Leiden heeft met honderden internationale universiteiten uitwisselingsprogramma’s lopen, waarvan enkele zelfs behoren tot de beste van de wereld, zoals de University of Cambridge en University of Michigan. Het grote voordeel hiervan is dat je geen collegegeld hoeft te betalen bij de buitenlandse universiteit en dat je behaalde studiepunten meetellen voor je eigen studieprogramma. Er bestaan verschillende uitwisselingsprogramma’s waarmee je naar het buitenland kunt gaan:

Het Erasmusprogramma is het uitwisselingsprogramma van de Europese Unie. De afspraken met Europese universiteiten zijn meestal op opleidings- of facultair niveau gemaakt, waardoor je je via je eigen faculteit of opleiding kunt aanmelden bij een buitenlandse universiteit.

Als je via een uitwisseling naar een universiteit buiten Europa wilt, moet je gebruik maken van een universiteitsbrede overeenkomst. Via het Study Abroad-team van de Universiteit Leiden kun je je hiervoor aanmelden. Lees hier meer: Study Abroad-team van de Universiteit Leiden

ISEP (International Student Exchange Program) is een Amerikaans uitwisselingsprogramma, maar heeft deelnemende universiteiten over de hele wereld. Ook kun je stage lopen via ISEP. Aanmelden voor dit uitwisselingsprogramma kan voor 1 december via het Study Abroad-team.
ISEP

Ervaringen van studenten in het buitenland

Brandon James

student International Studies

Brandon James

Ik raad iedereen aan om ervaring op te doen in het buitenland. Ik heb zelf een tijdje in Schotland gestudeerd en dat was een fantastische ervaring! Je leert zoveel van andere culturen en maakt snel vrienden. Ik heb nog steeds contact met Franse en Spaanse vrienden die ik daar heb ontmoet.

Thijs van den Berg

student Psychologie

Thijs van den Berg

Samen met een vriendin heb ik 5 maanden in Denemarken gewoond en gestudeerd. Dat was voor mij ook de eerste keer dat ik op mezelf ging wonen en meteen in een land waarvan ik de taal, cultuur en omgeving niet kende. In die periode ben ik echt gegroeid als persoon en heb ik nieuwe vrienden gemaakt van over de hele wereld. Én ik heb zelfs Deens leren spreken: “Jeg kan godt lide at læse psykologi".