
Dit was 2018! Een overzicht van Geesteswetenschappen in het nieuws
Het einde van 2018 is in zicht: een mooie gelegenheid om te kijken wat er het afgelopen jaar speelde op de Faculteit Geesteswetenschappen.
De best gelezen nieuwsberichten
Nieuwsberichten, interviews, achtergrondartikelen: in 2018 publiceerden alle redacteuren samen meer dan meer dan 300 nieuwsitems voor de Faculteit Geesteswetenschappen op de universitaire website. Hier een greep uit de best gelezen nieuwsberichten van het afgelopen jaar.

Ruimte voor vrouwen in de Senaatskamer
Normaal gesproken kijken in de klassieke portrettengalerij van beroemde hoogleraren 117 mannenhoofden en slechts één vrouw statig op de bezoekers neer. Maar in maart, waren er een maand lang alleen portretten van vrouwelijke hoogleraren te zien. Initiatiefnemers Athena’s Angels willen letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor vrouwen.

De reis van onze taal in de prehistorie
Al eeuwen vragen wetenschappers zich af hoe talen zich ontwikkelen en hoe talen zich over de wereld verspreiden. Hoe kan het dat volkeren die duizenden kilometers van elkaar vandaan woonden varianten van een Indo-Europese taal spraken die sterk aan elkaar verwant blijken? De sleutel tot de oplossing van dit raadsel is gevonden door een team van internationale interdisciplinaire wetenschappers onder leiding van Guus Kroonen.

Arsenaal in ontwikkeling
Open, licht, duurzaam en met ruimte voor verbinding. De renovatieplannen voor het Arsenaal worden steeds duidelijker. Onlangs zijn de ontwerpen gepresenteerd aan de medewerkers van de instituten LUCAS en LUCL, die na de verbouwing hun intrek gaan nemen in het pand.

Humanities hofleverancier van de Nacht van Ontdekkingen
De Nacht van Ontdekkingen is één van de bestbezochte publieksevenementen in Leiden waarbij wetenschap en cultuur elkaar op verschillende locaties in de stad tegenkomen. Wetenschappers, studenten en alumni delen deze avond hun kennis en nemen de bezoeker mee in de ontdekkingen die zij vanuit hun expertise doen. Maar liefst twintig Geesteswetenschappers waren terug te vinden op het programma.

Een herinnering aan ons slavernijverleden
Karwan Fatah-Black, expert Nederlandse koloniale geschiedenis, schreef de tekst op een monument ter herinnering aan het slavernijverleden dat op 1 juli werd onthuld in Hoofddorp. De officiële afschaffing van de slavernij was 155 jaar geleden op 1 juli 1863. De jaarlijkse nationale herdenking van het Slavernijverleden op 1 juli is nog steeds geen officiële nationale herdenkingsdag.
De best gelezen mediaberichten
Ook dit jaar zat de wetenschappelijke staf van de Faculteit niet stil. Ondanks hun hoge werkdruk, namen zij de tijd om vraagstukken te verduidelijken, interviews af te geven en stukken te schrijven over geesteswetenschappelijke onderwerpen. Zij bewezen dat de samenleving niet zonder de geesteswetenschap kan: humanities matter.
-
Onze samenleving kan niet zonder geesteswetenschappen. Herstel de balans in onze financiering, vroeg decaan Mark Rutgers samen met de decanen van Nederlandse faculteiten geesteswetenschappen in het NRC. -
Op 12 juni ontmoette de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het was voor het eerst in de geschiedenis zijn dat de leiders van beide landen elkaar treffen, maar het leek er even op dat de ontmoeting van tafel was. Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, schoof aan bij NU.nl en vertelde over de huidige situatie in Noord-Korea. -
In 2017 kende Nederland het hoogste migratiesaldo ooit: een plus van 81.000 personen. Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis, sprak met de Volkskrant over de oorzaken en gevolgen hiervan. -
Het komt bijna niet voor: maar dit jaar viel de ramadan samen met de eindexamens. Voor moslimleerlingen worden de laatste loodjes van de middelbare school zo een nog grotere uitdaging. Maar zijn examens een reden om niet te vasten? Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, deed onderzoek naar hoe de ramadan wereldwijd wordt beleefd. -
De opmars van het gebruik van laptops en tablets in het klaslokaal is in volle gang. Maar wat zijn de gevolgen van leren met een scherm? Adriaan van der Weel, bijzonder hoogleraar in de moderne geschiedenis van het boek, sprak met verschillende media.
- NRC.nl: Mark Rutgers over het belang van geesteswetenschappen
- NU.nl: Remco Breuker over de onmoeting tussen Donald Trump en Kim Jongun
- De Volkskrant: Leo Lucassen over het Nederlandse migratiesaldo
- NOS.nl: Maurits Berger over de ramadan tijdens de eindexamens
- AD.nl: Adriaan van der Weel over (digitaal) lezen
De nieuwsredactie van de Faculteit Geesteswetenschappen wil iedereen bedanken voor het afgelopen jaar en hoopt dat ook in 2019 de geesteswetenschappen zich laten zien als onmisbaar. Zij wenst iedereen fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling.