Niki Antypa
Universitair hoofddocent
- Naam
- Dr. N. Antypa
- Telefoon
- +31 71 527 6677
- nantypa@fsw.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0001-9343-8842
Niki Antypa is universitair hoofddocent bij de afdeling Klinische Psychologie van het Instituut Psychologie. In haar onderzoek richt Antypa zich op de chronobiologie van depressie en suïcide.
Meer informatie over Niki Antypa
Nieuws
Promovendi
Zie ook
Niki Antypa is universitair hoofddocent bij de afdeling Klinische Psychologie van het Instituut Psychologie. In haar onderzoek richt Antypa zich op de chronobiologie van depressie en suïcide.
Onderzoek naar biologische klok en depressie
Antypa is vooral geïnteresseerd in hoe de interne biologische klok (chronotype) in wisselwerking staat met andere psychologische en omgevingsinvloeden en vervolgens de kwetsbaarheid van mensen voor depressie en suïcide beïnvloedt.
Depressie is een complexe stoornis met meerdere mogelijke oorzaken. Door de rol van de biologische klok te begrijpen, hoopt Antypa inzicht te geven in de factoren die bijdragen aan het ontstaan of in stand houden van een depressieve staat. Ze onderzoekt ook interventies (bv. lichttherapie, e-health) die een gezondere werking van de biologische klok bevorderen en de slaap verbeteren, in verschillende populaties waaronder depressieve patiënten, studenten en andere. Afhankelijk van de bestudeerde populatie beogen deze interventies ziekte te voorkomen of de behandeling te verbeteren.
Kort CV
Niki Antypa werd geboren op het eiland Chios, Griekenland. Tussen 2000-2004 studeerde ze Psychologie aan het American College of Greece waar ze met hoge onderscheiding de Bachelor of Arts in Psychology behaalde.
Daarna verhuisde ze naar Nederland om Klinische Psychologie te studeren. Eind 2006 behaalde ze haar MSc in Psychologie (cum laude) aan de Universiteit Leiden. Van 2007 tot 2011 werkte ze bij de afdeling Klinische Psychologie als promovendus en in juni 2011 promoveerde ze. Haar proefschrift richtte zich op cognitieve kwetsbaarheid voor depressie, inclusief de invloed van genetische, omgevings- en voedingsfactoren.
Met een Rubicon Grant, toegekend door de NWO, deed ze postdoctoraal onderzoek aan het Instituut voor Psychiatrie aan de Universiteit van Bologna, Italië.
In 2022 werd Antypa universitair hoofddocent bij de sectie Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden.
Onderwijs
- Supervisie bij bachelor- en masterscripties
- Begeleiding van klinische stages
- Coördinator, instructeur en supervisor interne praktijkstage
- Docent van mastercursussen, zoals Basic Therapeutic Skills en Clinical Interviewing and Assessment Research
- Begeleider onderzoeksstages
Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) behaald: 6 oktober 2017.
Beurzen en subsidies
- NWA Beurs: BioClock Consortium (2020 – 2026)
Project PI: Developing an E-health intervention for improving the biological clock and sleep of University students (“i-sleep & BioClock”): Promovenda Laura Pape.
- Project PI: “A healthy clock, a healthy mind: restoring 24-h rhythms to combat mood disorders”: postdoc Georgiana Rus-Oswald. - EUniWell Beurs: (2021-2022) Samenwerkingsproject tussen 7 Europese universiteiten “The Mental Health Symposium: Exploring and Enhancing Mental Health Initiatives and Resources”. Medeaanvrager (vertegenwoordiger Leiden).
- NWO Onderzoekstalent Beurs - Hoofdonderzoeker – Universiteit Leiden ty (2019- 2023) “Title: 'Rise and fall: Daily fluctuations in suicidal ideation'”: Promovenda Liia Kivela.
- NWO Rubicon Beurs – Hoofdonderzoeker- (2011-2013) postdoctoraal onderzoek aan het Institute of Psychiatry, aan de Universiteit van Bologna, in Italië. Focus op postdoctorale werk: “Genetic and environmental pathways to personalized treatment in depression”.
Lidmaatschappen
- Bestuurslid en hoofd van de onderwijscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek.
- Bestuurslid en Clusterleider van cluster 2: "Clocks in Health Care" van het BioClock Consortium.
Klinische training
- Opleiding Emotion Focused Therapy - Niveau I, Niveau II en Niveau III afgerond
- Masterclasses: Emotion Focused Therapy for Complex Trauma; Empathy and Empathic Attunement in EFT.
- In het bezit van: LOGO-verklaring voor psychologen.
In de media
Quest Magazine | Wat bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent?
EOS Wetenschap | Wat bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent?
Gast in theatervoorstelling "60 In Real Time", Zuiderstrand Theater, Den Haag (oktober 2020).
Helan Magazine | Ben jij een ochtend- of een avondmens?
Mare Online | Zondag voelt Leiden de voordelen van de duisternis
Mare Online | Hoe spookstudenten verstrikt raken in hun eigen leugens
Universitair hoofddocent
- Faculteit der Sociale Wetenschappen
- Instituut Psychologie
- Klinische Psychologie
- psychotherapy