Mirjam Sombroek-van Doorm
Hoogleraar Recht & Gezondheid
- Naam
- Prof.mr.dr.drs. M.P. Sombroek-van Doorm
- Telefoon
- +31 71 527 2727
- m.p.sombroek@law.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0003-4962-3834
Prof. mr. dr. drs. Mirjam Sombroek van Doorm (1968) is sinds 1 oktober 2022 benoemd tot hoogleraar Recht en Gezondheid bij de afdeling jeugdrecht & Gezondheidsrecht van het Instituut voor Privaatrecht. Op 26 april 2024 hield zij haar inaugurele rede. De brede leeropdracht recht en gezondheid geeft de ambitie aan om de samenwerking te versterken tussen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de faculteit Geneeskunde/LUMC en andere faculteiten. Door haar succesvolle subsidieaanvragen op het gebied van recht en gezondheid kan die samenwerking mede verder worden gebracht. Zij is ook tuchtrechter bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam.
Meer informatie over Mirjam Sombroek-van Doorm
Vakken
Nieuws
Opleiding
Mirjam Sombroek van Doorm studeerde in 1993 af in de rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden (internationaal recht). Daarnaast studeerde zij Franse taal- en letterkunde aan zowel de Sorbonne (Paris III) als aan de Universiteit Leiden. In 1996 studeerde zij ook daarin af. In 2019 is zij gepromoveerd op het gezondheidsrechtelijk onderwerp: Medisch beroepsgeheim en de zorgplicht van de arts bij kindermishandeling in de rechtsverhouding tussen arts, kind en ouders. Tevens is zij visiting professor aan de Université Paris I Panthéon-Sorbonne en de Université Paris II Panthéon-Assas, tuchtrechter bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam en lid van de Gezondheidsraad.
Loopbaan
Mirjam Sombroek heeft steeds in combinatie met haar academische werk uiteenlopende facultaire bestuurlijke- en managementfuncties vervuld. Zo maakte zij van 2019-2023 deel uit van het Faculteitsbestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en combineerde dat met haar wetenschappelijke werk. Sinds oktober 2022 is zij hoogleraar Recht & Gezondheid (1,0 fte) aan de Universiteit Leiden. Tevens is zij visiting professor aan de Université Paris I Panthéon-Sorbonne en de Université Paris II Panthéon-Assas, tuchtrechter bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam en lid van de Gezondheidsraad.
Onderzoeksgebieden/wervend vermogen
Mirjam Sombroek heeft diverse onderzoekssubsidies binnengehaald vooral op het snijvlak van gezondheidsrecht, kinderrechten en medische innovaties, zoals die op het gebied van gentherapie voor kinderen (NWA-project Cure4Life) en stamcelonderzoek (NWA-project regeneratieve geneeskunde). Tevens heeft zij middelen via de universitaire stimuleringsprogramma’s verworven en doet juridisch onderzoek naar vragen die spelen op het gebied van geneesmiddelenontdekking & -ontwikkeling, regeneratieve geneeskunde en Population Health. Samen met haar team van promovendi en onderzoekers onderzoekt zij de juridische aspecten van medische innovaties, innovaties in de zorg en ook van andere ontwikkelingen in de samenleving zoals die op het gebied van gender, gezondheid en migratie. Waar mogelijk en nodig betrekt zij het kinderrechtelijk perspectief in haar gezondheidsrechtelijk onderzoek. Daarbij gaat het telkens om de bijzondere positie van kinderen in het gezondheidsrecht, hun recht op gezondheid, participatie en shared decision making.
Op verzoek van Université Paris I Panthéon-Sorbonne is zij thans betrokken bij een Jean Monnet aanvraag gericht op de samenwerking tussen Europa en Afrika op het gebied van gezondheid en migratie. Ook is zij actief in het opzetten van de samenwerking met andere buitenlandse universiteiten op het gebied van One Health binnen het internationale universitaire samenwerkingsverband Una Europa.
Onderwijsactiviteiten
Mirjam geeft les in het gezondheidsrecht in onder andere de masterfase Rechtsgeleerdheid in Leiden. Ook doceert zij in de Leidse interfacultaire minor kindermishandeling. Zij begeleidt scripties op het terrein van het gezondheidsrecht en het kinder- en jeugdrecht, is actief in het postacademisch onderwijs en geeft regelmatig lezingen en interviews. Verder doceert zij gezondheidsrecht als visiting professor in de masterfase aan de Université Paris I Panthéon-Sorbonne en aan de Université Paris II Panthéon Assas.
Overige werkzaamheden
Ze is lid van het auteursteam van het prestigieuze wetgevingscommentaar Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht. Ook is zij coauteur van Bijzondere Overeenkomsten in de Studiereeks Burgerlijk Recht. En zij maakt deel uit van de redactie van het Nederlands Tijdschrift voor Jeugdrecht en van het Leerboek Gezondheidsrecht. Zij is tuchtrechter in het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam. Zij maakte tweemaal als deskundige deel uit van een commissie van de Gezondheidsraad.
Opleidingen
- PhD: 'Medisch beroepsgeheim en de zorgplicht van de arts bij kindermishandeling in de rechtsverhouding tussen arts, kind en ouders' (2019)
- Rechten, Universiteit Leiden (1993)
- Franse Taal- en Letterkunde, Paris III en Universiteit Leiden (1996)
Hoofdfuncties
- Hoogeraar Recht & Gezondheid (1,0 fte) (sinds 1 oktober 2022)
- Lid van het Faculteitsbestuur & Directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden (2019-2023)
- Universitair Hoofddocent gezondheidsrecht & Directeur Juridisch Postacademisch Onderwijs, Bureau Internationaal Onderwijs, Marketing & Communicatie en het bestuursbureau van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (2019)
- Directeur E.M. Meijers Instituut, onderzoeksinstituut en Graduate School (2016-2019) en promovenda
- Adjunct-directeur E.M. Meijers Instituut, onderzoeksinstituut en Graduate School, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden (1999-2016) en promovenda
- Hoofd Bureau Internationaal Onderwijs, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden (1994-1998)
Overige functies
- Visiting professor Université Paris I Panthéon Sorbonne (sinds 2022)
- Visiting professor Université Paris II Panthéon Assas (sinds 2023)
- Tuchtrechter bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam (sinds 2017)
- Lid van het Self Steering Committe One Health/Una Europa (internationaal universitair samenwerkingsverband; sinds 2022)
- Lid Healthy Society (samenwerking van Leiden-Delft-Erasmus Universities; sinds 2023)
- Lid van de Gezondheidsraad (sinds januari 2024).
- Geraadpleegd deskundige i.v.m. spoedadvies aan Minister VWS over het vaccineren van kinderen onder de 12 jaar en met welk vaccin (december 2021)
- Geraadpleegd deskundige i.v.m. spoedadvies aan Minister VWS over het vaccineren van gezonde kinderen vanaf 12 jaar en met welk vaccin (juni 2021)
- Auteur Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht (sinds 2020)
- Auteur Bijzondere Overeenkomsten, Studiereeks Burgerlijk Recht.
- Universitair docent bij de afdeling Jeugdrecht (2018-2020)
- Academisch coördinator Pre-PhD programma (2018-2019)
- Lid begeleidingscommissie evaluatie Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en de Wet verwijsindex risicojongeren (2019)
- Bestuursvoorzitter Stichting KinderrechtenNU (2015-2016)
- Lid van Leiden Interdisciplinary Network Child abuse & neglect (LINC) (2012-)
Gehonoreerde subsidieaanvragen & deelname internationale consortia
- NWA- call CURE4LIFE. Development and societal impact of stem cell based genetic medicines (2022-2023; promotieplek)
- Call Small Projects NWA Route Regenerative Medicine: game changer moving to broad areas of application (2022-2023; postdoc-plek)
- ZonMW-aanvraag DECIDE-VerA (ethiek en digitalisering in de zorg): interdisciplinair project ter verbetering van het besluitvormingsproces in het kader van een specifieke AI-CDSS voor hart- en vaatziekte patiënten (2022)
- ZonMw- aanvraag: Vierde evaluatie van de Wet Medisch wetenschappelijk Onderzoek met mensen (2022/2023)
- Universitaire stimuleringsgebieden (2023)
- Geneesmiddelenontdekking & -ontwikkeling (promotieplek
- Regeneratieve geneeskunde (postdoc
- Population Health (promotieplek) - Meijers PhD-plek Credibility Assessment of asylum claims lodged by minors on grounds of sexual orientation and gender identity from a health law perspective (2023)
- Programma Nu Niet Zwanger, subsidie voor gezondheidsrechtelijk onderzoek (sinds 2022)
Publicaties
2024
- Sombroek van Doorm, M.P., ‘Palliative care for children at the end-of-life – An international children’s rights approach’ in: Children, Human Rights, and Biomedicine: Protecting Children in the Pursuit of the Highest Attainable Standard of Health (accepted Chapter in book to be published by Brill)
- Sombroek van Doorm M.P.& Hendriks, A.C., ‘Beroepenwetgeving’ in Leerboek Gezondheidsrecht (accepted chapter, to be published by Bohn Stafleu van Loghum/Springer Nature 2024.
- Sombroek van Doorm, M.P. &. Engberts, D.P.,: ‘De arts-patiënt relatie’ in Leerboek Gezondheidsrecht (accepted chapter, to be published by Bohn Stafleu van Loghum/Springer Nature 2024).
- Sombroek van Doorm, M.P., Hendriks A.C. & Vries M.C. de, ‘Gender en gezondheidsrecht – juridische en ethische aspecten’ in Liber Amicorum Johan Legemaate, accepted chapter to be published in 2024).
- Sombroek van Doorm M.P. & Stolker C.J.J.M., annotatie bij: RTG Zwolle 17 maart 2023, nr. Z2021/3661, ECLI:NL:TGZRZWO:2023:72. TvGR 48(2): 151-171 (vertrouwensarts, beroepsgeheim, aangifte door Veilig Thuis?).
- Vries M.C. de, Hendriks A.C. & Sombroek-van Doorm M.P. (2024), Het weigeren van een behandeling of zorg als vorm van kindermishandeling. In: Putte E.M. van de, Russel I.M.B. & Teeuw A.H. (red.), Medisch handboek kindermishandeling. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. 273-283.
- Schleiffert H., Velpen P. van der, Rijlaarsdam C.W., Sombroek-van Doorm M.P., Hellemondt R.E. van & Steegers E.A.P. (2024), Zet in op reproductieve gezondheid voor gezonde generaties, TSG: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen 102(1): 28-32.
2023
- Sombroek van Doorm, M.P., Hendriks A.C. & Vries M.C. de, ‘Het weigeren van behandeling of zorg als vorm van kindermishandeling’ in Medisch Handboek Kindermishandeling to be published by Bohn Stafleu van Loghum/Springer Nature 2024.
- Gallant C.D., Toelen J., Sluiter-Post J., De Coninck D., Hendriks A.C., Sombroek-van Doorm M.P., Veek S.M.C. van der, Vries M.C. de & Winter J.P. de (2023), Wat weten ouders over de patiëntenrechten van kinderen?: Patiëntenrechten van minderjarigen relevant voor medische besluitvorming, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 167(22): 1-3 (D7546).
- Hendriks A.C., Sombroek-van Doorm M.P., Wallage B. & Hellemondt R.E. van (2023), Hebben mensen met uitgestelde zorg recht op schadevergoeding?, Nederlands Juristenblad 98(8): 576-584 (NJB 2023/524).
- Satink J., Schuyt P.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2023), A re-evaluation of the role of criminal law in combating parental violence in the Netherlands, European Journal of Crime, Criminal Law and Criminal Justice 31(1): 17-55.
- Sombroek van Doorm M.P. & Stolker C.J.J.M. (2023), ‘De overeenkomst inzake de geneeskundige behandeling’ in: Schelhaas H.N. & Verheij A.J. (Eds.), Bijzondere overeenkomsten. Studiereeks Burgerlijk Recht no. 6. Deventer: Wolters Kluwer. 305-326.
- Sombroek van Doorm M.P. & Liefaard T. (2023), Het recht op gezondheid vanuit internationaal kinderrechtelijk perspectief. In: Vereniging voor Gezondheidsrecht (Ed.) De jeugd, de zorg en het recht (Preadvies voor de Vereniging voor Gezondheidsrecht 2023). Preadvies/ Vereniging voor Gezondheidsrecht no. 2023 Den Haag: Boom Juridisch. 15-44.
- Sombroek van Doorm M.P., Hendriks, A.C. & Vries M.C. de (2023), Maak richtlijnen lhbtiq+-sensitief: Ook niet-betrokken artsen moeten genderdysforie geen stoornis noemen, Medisch Contact 78(37): 34-35.
2022
- Hendriks A.C., Sombroek M.P. & Vries M.C. de (2022), Wet verplichte ggz biedt meer mogelijkheden om zwangeren te begeleiden, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 166(25): D6790.
- Velpen P. van der, Rijlaarsdam C., Sombroek-van Doorm M.P. & Steegers A.P. (23 May 2022), Investeer in preventie en die begint al bij de kinderwens. NRC Handelsblad, Opinie.
- Sombroek van Doorm M.P.& Hendriks A.C., annotation: Hof ’s-Hertogenbosch 13 January 2022, no. 200.297.497/01, JBP 2022,2: 232-234 (JBP 2022/37).annotation
- Sombroek van Doorm M.P. (14 March 2022), Kindermishandeling: tijd om professionele stappen te zetten!. Leiden Law Blog. [blog entry].
- Hendriks A.C. & Sombroek-van Doorm M.P., annotation: Rb. Gelderland 5 November 2021, no. C/05/394960 ZJ RK 21/1120, GJ 2022,1: 20-25 (GJ 2022/3 Verzoek toestemming kinderrechter voor vaccinatie tegen COVID-19 door 12-jarige).
- Silven A.V., Peet P.G. van, Boers S.N., Tabak M., Groot A. de, Hendriks D., Os H.J.A. van, Bonten T.N., Atsma D.E., Graaf T.J. de, Sombroek M.P., Chavannes N.H. & Villalobos-Quesada M.J. (2022), Clarifying responsibility: professional digital health in the doctor-patient relationship, recommendations for physicians based on a multi-stakeholder dialogue in the Netherlands, BMC Health Services Research 22: 1-10 (129).
- Sombroek-van Doorm M.P. & Stolker C.J.J.M. (2022), Promoveren in de rechtswetenschap: de promovendus, de begeleider en het proefschrift, Ars Aequi 71(12): 998-1005 (AA20220998).
- Hendriks A.C., Sombroek M.P. & Vries M.C. de (2022), Geen verplichte anticonceptie meer aan personen met een ernstige psychische aandoening, Nederlands Juristenblad 97(31): 2510-2511 (NJB 2022/2176).
2021
- Sombroek-van Doorm M.P. & Hendriks A.C., annotation: HR 16 July 2021, no. 19/05516, JBP 2021,5: 587-590 (JBP 2021/87 Wbp van toepassing met betrekking tot verwijdering persoonsgegevens uit hulpverleningsplan voor zover de beoordeling hiervan niet wordt geregeld in de Jeugdwet).annotation
- Sombroek-van Doorm M.P. & Hendriks A.C., annotation: EHRM 15 June 2021, no. 62903/15, AB 2021,32: 1935-1946 (AB 2021/253 Kurt / Oostenrijk).annotation
- Sombroek M.P. & Hendriks A.C. (2021), Gezondheidsrechtelijke kinderrechten in coronatijd: geen lockdown!. In: Bots B., Hermans W., Kraan D. van der, Poolman G., Rozenboom J., Verheij E. & Wissink L. (Eds.), Recht & Gezondheid. Gezondheid boven alles?. Deventer: Wolters Kluwer. 39-49.
- Sombroek-van Doorm M.P. & Leun J.P. van der (2021), De zorgplicht in twee contexten: een kwestie van erkennen en waarderen. In: Sombroek-van Doorm M.P., Leun J.P. van der, Ellian A. & Boom W.H. van (Eds.), Cum Suis: Vriendenboek Carel Stolker. Den Haag: Boom Juridisch. 91-100.
- Sombroek-van Doorm M.P & Hendriks A.C. (17 December 2021), Kinderen vaccineren tegen corona – in het belang van het kind?. Leiden Law Blog. Leiden: Leiden University. [blog entry].
2020
- Blanckenburg B., Gerrits I.F.H.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2020), Access to Justice voor 12- tot 16-jarigen bij niet-nakoming van de geneeskundige behandelingsovereenkomst?, Tijdschrift voor Jeugdrecht 2020(4): 94-100.
- Sombroek-van Doorm M.P. (2020), Kindermishandeling, medisch beroepsgeheim en het participatierecht van het kind: stappen in de goede richting. In: Bruning M.R., Klep K.I.M. & Punselie E.C.C. (Eds.), De invloed van 30 jaar Kinderrechtenverdrag in Nederland: Perspectieven voor de rechtspraktijk. Recht en Praktijk – Personen- en familierecht no. 7. Deventer: Wolters Kluwer. 189-203.
- Sombroek-van Doorm M.P. (2 April 2020), COVID-19 en de geheimhoudingsplicht van de arts. Leiden Law Blog. [blog entry].
2019
- Sombroek-van Doorm M.P. (2019), Medisch beroepsgeheim en de zorgplicht van de arts bij kindermishandeling in de rechtsverhouding tussen arts, kind en ouders. Den Haag: Boom juridisch.
- Sombroek-van Doorm M.P. (2019), Medisch beroepsgeheim en kindermishandeling – van ‘conflict van plichten’ naar zorgplicht, Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht 2019(11): 274-279 (FJR 2019/59).
- Sombroek-van Doorm M.P. & Conway D.M.A. (2019), Hoe betekenisvol is het participatierecht van het kind in de KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (2018)?, Tijdschrift voor Jeugdrecht 2019(3): 77-82.
2018
- Bruning M.R. & Sombroek-van Doorm M.P., annotation: RTG Den Haag 9 January 2018, no. 2017-170, ECLI:NL:TGZRSGR:2018:12. TvGR 42(3): 232 - 241 (melden kindermishandeling/medisch beroepsgeheim).
- Ploem M.C. & Sombroek-van Doorm M.P. (2018), Afwegingskader voor melden van kindermishandeling: nog minder ruimte voor afwegen?, Tijdschrift voor Gezondheidsrecht 42(3): 218-222.
2016
2009
2005
2003
- Stolker C.J.J.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2003), Une existence illégitime aux Pays-Bas, European Review of Private Law 2: 227-237.
- Stolker C.J.J.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2003), De wrongful life-vordering: schadevergoeding of euthanasie?, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht : 496-506.
1999
- Stolker C.J.J.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (1999), D-Lit: Nederlands recht in vertaling verzameld, De Juridische Bibliothecaris : 28-29.
Onderwijs en lezingen
- Privatissium ‘Het kind in het gezondheidsrecht’ (master eugdrecht & gezondheidsrecht; 2023-2024)
- Secret medical et l’abus des enfants (colloque Université Paris II Panthéon-Assas; 2023-)
- Soins palliatifs pédiatriques: les aspects juridiques (colloque Université Paris II Panthéon-Assas; 2023-)
- Droit de la santé (Paris I Panthéon-Sorbonne master droit international, européen et comparé; 2022-)
- Right to health from a human rights and children’s rights perspective (Université de Pretoria, South Africa; 2023)
- PAO Centre for Professional Learning 'Geweld in afhankelijkheidsrelaties' (2022)
- Cleveringa-lezing (Parijs; nov. 2023) Arts en medisch beroepsgeheim; Wanneer gaat bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling zwijgen over in spreken?
- Webinar Sterk Thuis: 'Toestemmingsbeginsel & IVRK vanuit juridisch perspectief' (2022-2023)
- JPAO Actualteitencollege gezondheidsrecht (2019-2022)
- Lezing t.b.v. het LECK congres (Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling): Medisch beroepsgeheim en kindermishandeling: nieuwe grondslag voor het uitwisselen van informatie (2020)
- Lezing t.b.v. 5e jaarscongres Gezondheidsrecht: De zorgplicht van de arts (2019)
- Lezing voor vertrouwensartsen en huisartsen: Medisch beroepsgeheim en kindermishandeling: van conflict van plichten naar zorgplicht (2019)
- Lezing A Children's rights perspective on mandatory mental health education in schools in het kader van de Gender, Inclusivity and Protecting the 21st Century Family Conference in Londen (2019)
- Lezing Kindermishandeling: van conflict van plichten naar zorgplicht (2019)
- Privatissimum Kind in het gezondheidsrecht (mastervak Jeugdrecht; 2028-2019)
- Practicum Jeugdrecht (internationale kinderontvoering) (mastervak Jeugdrecht;2028-2019)
- Juridische aspecten van kindermishandeling (minorvak) (mastervak Jeugdrecht; 2017-2020)
- Lezing 3e landelijk congres huiselijk geweld Huiselijk geweld en kindermishandeling: helpen, melden en helpen bij melden (2016)
- 2015 Het medisch beroepsgeheim en kindermishandeling: recente ontwikkelingen in de tuchtrechtspraak (lezing)
- Paris II Université Panthéon Assas: Le secret medical en cas de l’abus d’enfant/ Medical Confidentiality in cases of child abuse (presentation; 2023)
- 2012 Academisch Genootschap Friesland: ‘Het medisch beroepsgeheim en kindermishandeling’ (lezing)
- Leiden Interdisicplinary Network Child abuse & neglect (LINC): ‘De zorgplicht en de zwijgplicht van de arts in geval van kindermishandeling ’(2012; lezing)
- JPAO over het medisch beroepsgeheim in geval van kindermishandeling (2012; actualiteitencollege)
- 2009 Cursus Boerhaave: Eén jaar KNMG-meldcode; wat kan, wat mag en wat moet (niet); de juridische puntjes op de i’ (actualiteitencollege)
Redacties
2022- Nederlands Tijdschrift voor Jeugdrecht
2021- Leerboek Gezondheidsrecht
2021 Sombroek-van Doorm M.P., Boom W.H. van, Ellian A. & Leun J.P. van der (Eds.) (2021), Cum Suis: Vriendenboek Carel Stolker. Den Haag: Boom Juridisch.
Interviews
- Interview LD maart 2024: Abortus in Frankrijk in grondwet, strafrecht bij ons.
- NOVUM februari 2023: Questionnaire, p. 20
- Leiden Law Park: Interview over regeneratieve geneeskunde
- Interview kinderrechtencollectief: Wel/niet vaccineren: "Houd kinderen en jongeren niet klein, maak ze groot en sterk!"
- Medisch contact: Kindermishandeling: zorg-, meld- en zwijgplicht afwegen
- Nederlands Jeugdinstituut: ‘Juridische hulp voor toepassen meldcode’
- Leidsch Dagblad: ‘Oplossing voor duivels dilemma: wat doet arts bij vermoeden van kindermishandeling?’
- Reformatorisch Dagblad: ‘De dokter moet zwijgen of juist niet
- Defence for Children: ‘Het medisch beroepsgeheim versus het melden van (mogelijke) kindemrishandeling’
- Mare: ‘Kindermishandeling: wanneer moet een arts het beroepsgeheim doorbreken?’
- Zorg & Welzijn: ‘Huisarts kan niet uitgaan van meldingsplicht bij kindermishandeling
- Privacyweb: ‘In gesprek met een beweger: Mirjam Sombroek-van Doorm promovenda aan de universiteit Leiden’
Hoogleraar Recht & Gezondheid
- Faculteit Rechtsgeleerdheid
- Instituut voor Privaatrecht
- Jeugdrecht en Gezondheidsrecht
- Sombroek van Doorm M.P. & Stolker C.J.J.M., annotatie bij: RTG Zwolle 17 maart 2023, nr. Z2021/3661, ECLI:NL:TGZRZWO:2023:72. TvGR 48(2): 151-171 (vertrouwensarts, beroepsgeheim, aangifte door Veilig Thuis?).
- Vries M.C. de, Hendriks A.C. & Sombroek-van Doorm M.P. (2024), Het weigeren van een behandeling of zorg als vorm van kindermishandeling. In: Putte E.M. van de, Russel I.M.B. & Teeuw A.H. (red.), Medisch handboek kindermishandeling. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. 273-283.
- Sombroek-van Doorm M.P. (26 april 2024), De steen van Antoine de Saint-Exupéry: bouwen aan de samenwerking tussen recht en gezondheid. Leiden: Universiteit Leiden (Rechtsgeleerdheid, Instituut voor Privaatrecht). [essay].
- Sombroek-van Doorm M.P. (26 april 2024), La pierre d’Antoine de Saint-Exupéry: Renforcer la collaboration entre le droit et la santé. Leiden: Universiteit Leiden (Rechtsgeleerdheid, Instituut voor Privaatrecht). [essay].
- Sombroek van Doorm M.P. (2024), De steen van Antoine de Saint-Exupéry: bouwen aan de samenwerking tussen recht en gezondheid, Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht 2024(7/8): 196-202 (FJR 2024/40).
- Sombroek M.P. (2024), ‘TvJr signaleert en verdiept’, Tijdschrift voor Jeugdrecht 6(3): 59-60.
- Hendriks A.C. & Sombroek M.P. (2024), Beroepenwetgeving in de zorg. In: Engberts D.P., Kalkman-Bogerd L.E. & Sombroek van Doorm M.P. (red.), Leerboek gezondheidsrecht. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. 325-355.
- Engberts D.P. & Sombroek van Doorm M.P. (2024), Relatie arts-patiënt. In: Engberts D.P., Kalkman-Bogerd L.E. & Sombroek van Doorm M.P. (red.), Leerboek gezondheidsrecht. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. 17-59.
- Engberts D.P., Kalkman-Bogerd L.E. & Sombroek M.P. (red.) (2024), Leerboek Gezondheidsrecht. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
- Sombroek van Doorm M.P., Hendriks A.C. & Vries M.C. de (2024), Gender en gezondheidsrecht: juridische en ethische aspecten. In: Kastelein W., Ploem C. & Sijmons J. (red.), Goed gezondheidsrecht: de maat van legemaate. Den Haag: Boom juridisch. 87-101.
- Spronk-van der Meer S.I. & Sombroek van Doorm M.P. (2024), Een kennismaking met General Comment No. 15 over het realiseren van het recht op de grootst mogelijke mate van gezondheid van kinderen en jongeren, Tijdschrift voor Jeugdrecht 6(4): 120-126.
- Schleiffert H., Velpen P. van der, Rijlaarsdam C.W., Sombroek-van Doorm M.P., Hellemondt R.E. van & Steegers E.A.P. (2024), Zet in op reproductieve gezondheid voor gezonde generaties, Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) 102(1): 28-32.
- Gallant C.D., Toelen J., Sluiter-Post J., De Coninck D., Hendriks A.C., Sombroek-van Doorm M.P., Veek S.M.C. van der, Vries M.C. de & Winter J.P. de (2023), Wat weten ouders over de patiëntenrechten van kinderen?: Patiëntenrechten van minderjarigen relevant voor medische besluitvorming, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 167(22): 1-3 (D7546).
- Sombroek M.P. & Stolker C.J.J.M. (2023), De overeenkomst inzake de geneeskundige behandeling. In: Schelhaas H.N. & Verheij A.J. (red.), Bijzondere overeenkomsten. Studiereeks Burgerlijk Recht nr. 6. Deventer: Wolters Kluwer. 305-326.
- Hendriks A.C., Sombroek-van Doorm M. & Vries M. de (2023), Maak richtlijnen lhbtiq+-sensitief: ook niet-betrokken artsen moeten genderdysforie geen stoornis noemen, Medisch Contact 78(37): 34-35.
- Timmers M., Hulst E.H., Woestenburg N.O.M., Grit K.J., Hendriks A.C., Bol C.A., Krol E., Heertum E.H. van, Floor T., Oijen J.C.F. van, Geertsema B., Voskamp M.A., Eijkholt M.M., Mollet S.D., Wille M.E., Toebes B.C.A., Sombroek-van Doorm M.P., Cnossen M.H. & Jans J. (2023), Vierde evaluatie Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en evaluatie Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. Reeks evaluatie regelgeving nr. 55. Den Haag: ZonMw.
- Hendriks A.C., Sombroek M.P., Wallage B. & Hellemondt R.E. van (2023), Hebben mensen met uitgestelde zorg recht op schadevergoeding?, Nederlands Juristenblad 98(8): 576-584 (NJB 2023/524).
- Sombroek-van Doorm M.P. & Liefaard T. (2023), Het recht op gezondheid vanuit internationaal kinderrechtelijk perspectief. In: Vereniging voor Gezondheidsrecht (red.), De jeugd, de zorg en het recht (Preadvies voor de Vereniging voor Gezondheidsrecht 2023). Preadvies / Vereniging voor Gezondheidsrecht nr. 2023. Den Haag: Boom Juridisch. 15-44.
- Satink J., Schuyt P.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2023), A re-evaluation of the role of criminal law in combating parental violence in the Netherlands, European Journal of Crime, Criminal Law and Criminal Justice 31(1): 17-55.
- Velpen P. van der, Rijlaarsdam C., Sombroek-van Doorm M.P. & Steegers A.P. (23 mei 2022), Investeer in preventie en die begint al bij de kinderwens. NRC Handelsblad, Opinie.
- Silven A.V., Peet P.G. van, Boers S.N., Tabak M., Groot A. de, Hendriks D., Os H.J.A. van, Bonten T.N., Atsma D.E., Graaf T.J. de, Sombroek M.P., Chavannes N.H. & Villalobos-Quesada M.J. (2022), Clarifying responsibility: professional digital health in the doctor-patient relationship, recommendations for physicians based on a multi-stakeholder dialogue in the Netherlands, BMC Health Services Research 22: 1-10 (129).
- Hendriks A.C. & Sombroek-van Doorm M.P., annotatie bij: Rb. Gelderland 5 november 2021, nr. C/05/394960 ZJ RK 21/1120, ECLI:NL:RBGEL:2021:5924. GJ 2022(1): 20-25 (GJ 2022/3 GJ 2022/3 Verzoek toestemming kinderrechter voor vaccinatie tegen COVID-19 door 12-jarige).
- Sombroek-van Doorm M.P. (14 maart 2022), Kindermishandeling: tijd om professionele stappen te zetten!. Leiden Law Blog. [blog].
- Hendriks A.C., Sombroek M.P. & Vries M.C. de (2022), Wet verplichte ggz biedt meer mogelijkheden om zwangeren te begeleiden, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 166(25): D6790.
- Hendriks A.C., Sombroek M.P. & Vries M.C. de (2022), Geen verplichte anticonceptie meer aan personen met een ernstige psychische aandoening, Nederlands Juristenblad 97(31): 2510-2511 (NJB 2022/2176).
- Hendriks A.C. & Sombroek-van Doorm M.P., annotatie bij: Hof ’s-Hertogenbosch 13 januari 2022, nr. 200.297.497/01, ECLI:NL:GHSHE:2022:80. JBP 2022(2): 232-234 (JBP 2022/37 JBP 2022/37).
- Sombroek-van Doorm M.P. & Stolker C.J.J.M. (2022), Promoveren in de rechtswetenschap: de promovendus, de begeleider en het proefschrift, Ars Aequi 71(12): 998-1005 (AA20220998).
- Sombroek-van Doorm M.P. & Leun J.P. van der (2021), De zorgplicht in twee contexten: een kwestie van erkennen en waarderen. In: Sombroek-van Doorm M.P., Leun J.P. van der, Ellian A. & Boom W.H. van (red.), Cum Suis: Vriendenboek Carel Stolker. Den Haag: Boom Juridisch. 91-100.
- Sombroek M.P. & Hendriks A.C. (2021), Gezondheidsrechtelijke kinderrechten in coronatijd: geen lockdown!. In: Bots B., Hermans W., Kraan D. van der, Poolman G., Rozenboom J., Verheij E. & Wissink L. (red.), Recht & Gezondheid. Gezondheid boven alles?. Deventer: Wolters Kluwer. 39-49.
- Sombroek-van Doorm M.P. & Hendriks A.C., annotatie bij: EHRM 15 juni 2021, nr. 62903/15, ECLI:CE:ECHR:2021:0615JUD006290315. AB 105(32): 1935-1946 (AB 2021/253 AB 2021/253 Kurt / Oostenrijk).
- Hendriks A.C. & Sombroek-van Doorm M.P. (17 december 2021), Kinderen vaccineren tegen corona – in het belang van het kind?. Leiden Law Blog. Leiden: Leiden University. [blog].
- Hendriks A.C. & Sombroek-van Doorm M.P., annotatie bij: HR 16 juli 2021, nr. 19/05516, ECLI:NL:HR:2021:1169. JBP 2021(5): 587-590 (JBP 2021/87 JBP 2021/87 Wbp van toepassing met betrekking tot verwijdering persoonsgegevens uit hulpverleningsplan voor zover de beoordeling hiervan niet wordt geregeld in de Jeugdwet).
- Sombroek-van Doorm M.P. (2 april 2020), COVID-19 en de geheimhoudingsplicht van de arts. Leiden Law Blog. [blog].
- Blanckenburg B., Gerrits I.F.H.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2020), Access to Justice voor 12- tot 16-jarigen bij niet-nakoming van de geneeskundige behandelingsovereenkomst?, Tijdschrift voor Jeugdrecht 2020(4): 94-100.
- Sombroek-van Doorm M.P. (2020), Kindermishandeling, medisch beroepsgeheim en het participatierecht van het kind: stappen in de goede richting. In: Bruning M.R., Klep K.I.M. & Punselie E.C.C. (red.), De invloed van 30 jaar Kinderrechtenverdrag in Nederland: Perspectieven voor de rechtspraktijk. Recht en Praktijk – Personen- en familierecht nr. 7. Deventer: Wolters Kluwer. 189-203.
- Sombroek-van Doorm M.P. (2019), Medisch beroepsgeheim en de zorgplicht van de arts bij kindermishandeling in de rechtsverhouding tussen arts, kind en ouders. Den Haag: Boom juridisch.
- Sombroek-van Doorm M.P. & Conway D.M.A. (2019), Hoe betekenisvol is het participatierecht van het kind in de KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (2018)?, Tijdschrift voor Jeugdrecht 2019(3): 77-82.
- Sombroek-van Doorm M.P. (2019), Medisch beroepsgeheim en kindermishandeling – van ‘conflict van plichten’ naar zorgplicht, Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht 2019(11): 274-279 (FJR 2019/59).
- Ploem M.C. & Sombroek-van Doorm M.P. (2018), Afwegingskader voor melden van kindermishandeling: nog minder ruimte voor afwegen?, Tijdschrift voor Gezondheidsrecht 42(3): 218-222.
- Bruning M.R. & Sombroek-van Doorm M.P., annotatie bij: RTG Den Haag 9 januari 2018, nr. 2017-170, ECLI:NL:TGZRSGR:2018:12. TvGR 42(3): 232 - 241 (melden kindermishandeling/medisch beroepsgeheim).
- Sombroek-van Doorm M.P. & Hellemondt R.E. van (2016), Het medisch beroepsgeheim en kinderbescherming. In: Schreuder A.A.A.M. (red.), 2015. Jaarverslag Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg en het College van Medisch Toezicht. Amsterdam: Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg. 10-12.
- Hendriks A.C., Roode R.P. & Sombroek-van Doorm M.P. (2009), Nieuwe KNMG-meldcode kindermishandeling aan de tuchtrechtspraak getoetst, Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht 107(11): 285-290.
- Stolker C.J.J.M. & Sombroek-van Doorm M.P., annotatie bij: HR 18 maart 2005. TvGR 2005(5): 414-433 (2005/26 Baby Kelly; aansprakelijkheid hulpverlener, wrongful life-actie voor het eerst toegewezen naast wrongful birth-actie).
- Stolker C.J.J.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2003), Une existence illégitime aux Pays-Bas, European Review of Private Law 2: 227-237.
- Stolker C.J.J.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (2003), De wrongful life-vordering: schadevergoeding of euthanasie?, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht : 496-506.
- Stolker C.J.J.M. & Sombroek-van Doorm M.P. (1999), D-Lit: Nederlands recht in vertaling verzameld, De Juridische Bibliothecaris : 28-29.
- Tuchtrechter
- auteur Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht
- lid van de Gezondheidsraad
- auteur van hoofdstuk over de WGBO
- lid redactie
- lid redactie
- visiting professor
- visiting professor
- adviseur/lid