Jupiter
Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon en de grootste planeet van het zonnestelsel. De afstand tot de zon is 778 miljoen kilometer, waardoor een jaar op Jupiter 11,8 aardse jaren duurt. De dagen op Jupiter zijn wel korter dan op aarde: een dag duurt daar maar 10 uur.
Weetjes
Jupiter is de grootste en zwaarste planeet van het zonnestelsel. Hij weegt 1.898.000 miljard miljard ton en is 142.984 kilometer in doorsnee. Dat is 318 keer zo zwaar als de aarde en 1300 keer zo groot!
Lucht
De atmosfeer van Jupiter bestaat uit een grote laag samengeperst waterstof en helium rondom een rotsachtige kern. Daarboven zit een duizenden kilometers dikke laag gasvormig waterstof en helium. Vanaf aarde zien we alleen de bovenste wolken, die zo’n 50 kilometer dik zijn. Die wolken bestaat uit ammoniakijs en vormen meerdere banden die met honderden kilometers per uur tegen elkaar in bewegen!
Zon
Jupiter krijgt maar 3.7% van de zon die de aarde krijgt. Hoe warm het is hangt af van waar je bent. Jupiter heeft geen duidelijk oppervlak zoals de aarde, maar op het punt waar de luchtdruk lijkt op die van de aarde is het ongeveer -100°C. Heel erg koud dus.
Water
Op Jupiter vind je alleen een klein beetje waterdamp in de atmosfeer. Mogelijk is er onder de dikke buitenste wolken een dun laagje van waterwolken, maar niemand die dat zeker weet!
Fun fact
Jupiter zit heel anders in elkaar dan de aarde. Binnenin zit een kern van rots en steen die ongeveer tien keer zo zwaar is als de hele aarde. Daaromheen zitten dikke lagen gas.