Logo Universiteit Leiden.

nl en

Europa

Wij hebben maar één maan, maar wist je dat sommige planeten er heel veel hebben? Jupiter bijvoorbeeld heeft er meer dan negentig! Kun je je voorstellen hoe de hemel eruit ziet voor een alien die op Jupiter woont? Een van die manen is Europa, die waarschijnlijk een oceaan van vloeibaar water heeft onder een dikke ijskap.

Weetjes

Europa staat op 671.000 kilometer van Jupiter, iets meer dan anderhalf keer zo ver als de maan van de aarde. Europa draait in 3.5 dagen om Jupiter. Net als onze maan staat altijd dezelfde kant van Europa naar Jupiter, dus een dag duurt er ook 3.5 dagen. Europa en Jupiter draaien samen in bijna 12 jaar een rondje om de zon. Europa is 3.122 kilometer in doorsnee, en weegt 48 miljard miljard ton. 

Lucht

De atmosfeer van Europa is heel dun. De luchtdruk op het oppervlak is maar een biljoenste van wat het op aarde is. De atmosfeer bestaat vooral uit zuurstof. Dat wordt niet gemaakt door planten, maar doordat ultraviolet licht en kosmische straling het waterijs aan het oppervlak opbreken in waterstof en zuurstof. Het waterstof kan ontsnappen van de planeet, maar zuurstof is daar te zwaar voor en blijft achter. 

Zon

Europa krijgt net als Jupiter maar een kleine deel van de hoeveelheid zonlicht op de aarde. Daardoor is het heel koud op het oppervlakte, ongeveer -220 tot -160 graden Celsius. 

Water

Het hele oppervlakte van Europa bestaat uit een korst waterijs van zo'n 10 kilometer dik. Dat ijs drijft waarschijnlijk op een oceaan van vloeibaar water van zo'n 100 kilometer diep. Schaatst je alien rond over het oppervlak, of zwemt die door de oceaan?

Fun fact

De stenen kern van Europa wordt gekneed door de zwaartekracht van Jupiter, net als die van Io. Omdat Europa verder weg staat dan Io is dat wel minder heftig. Waarschijnlijk zijn er op de zeebodem van Europa hydrothermale bronnen. Daar wordt water verwarmd door de hitte van vulkanen en stroomt het met hoge snelheid naar buiten. Dat water bevat ook stofjes die handig kunnen zijn voor leven. Hier op aarde is er altijd veel leven te vinden rondom dit soort bronnen. In plaats van zonlicht gebruikt het leven daar de vulkanische warmte als energie. Misschien is dat op Europa ook wel zo?

Het oppervlak van Europa is een vrij gladde ijskorts, maar met een heleboel lijnen. Waarschijnlijk zijn dit barsten waar af en toe vloeibaar water doorheen lekt. Bron: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS, verwerkt door Paul Schenk
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.