Universiteit Leiden

nl en

Op bezoek in het polderlab: meer diverse en weerbare landbouw creëren

Hoe moet het agrarisch landschap van de toekomst eruit komen te zien? De afdeling Wetenschap van BNR ging langs bij het polderlab in Oud Ade, vlakbij Leiden. Promovendus Fleur van Duin laat hen het bijzondere stukje polder zien en vertelt over het onderzoek dat ze hier doet.

Het is eigenlijk een hele gewone polder, een typisch veenweidelandschap. Maar er is niks gewoons aan. ‘Hier proberen we een robuuster, meer divers en weerbaarder systeem te creëren om de risico’s te spreiden en de voedselvoorziening op de lange termijn te kunnen behouden’, legt Van Duin uit in de podcast. Door nieuwe gewassen te introduceren, hopen de Leidse onderzoekers biodiversiteit te vergroten en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat doen ze niet alleen op het land, maar ook in de sloten. ‘Met krabbescheer proberen we het leven in de sloten weer de goede kant op te duwen.’

‘We doen alles samen met de boer’

Op het land in het Groene Hart werken de Leidse onderzoekers intensief samen met de boer. ‘Wij denken dat de boer hartstikke nodig is om dit landschap duurzaam vorm te geven. Duurzaam en misschien iets meer plantaardig voedsel produceren: dat kunnen we hier heel goed doen.’ We doen alles samen met de boer, zegt Van Duin, want uiteindelijk moeten we hen het werk kunnen laten doen.

Beluister de hele podcastaflevering bij BNR: Polderlab: de landbouw van de toekomst

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.