Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek doen op 30 hectare aan veenweide: ‘Een ware speeltuin voor biologen’

In het polderlab in Oud Ade doen Leidse wetenschappers onderzoek naar de landbouw van de toekomst: landbouw op een natte bodem waarmee we bodemdaling, CO2-uitstoot en verlies van biodiversiteit kunnen verminderen. Eén van deze onderzoekers is promovendus Fleur van Duin. Bij radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelt ze in een speciale serie voor jonge promovendi over haar onderzoek.

‘Een speeltuin van bijna 30 hectare aan veenweide’, zo noemt Van Duin het polderlab in Oud Ade, vlakbij Leiden. ‘Zo voelt het tenminste voor ons, omdat je als bioloog niet vaak zo’n groot stuk grond tot je beschikking krijgt.’ Samen met haar collega’s doet Van Duin op grote schaal veldexperimenten om nieuwe gewassen te introduceren.

Cranberries en rijst tegen bodemdaling en broeikasgasuitstoot

‘In het polderlab proberen we op het land en ook in het water natte landbouw te bedrijven’, vertelt Van Duin in het radio-interview. De melkveehouderij vereist een lage grondwaterstand, om te voorkomen dat de koeien wegzakken in het weiland. Het wegpompen van het water is echter schadelijk voor het veen, dat zo droog komt te staan. Van Duin: ‘Het veen breekt af, waardoor de bodem daalt en er ook nog eens CO2 vrijkomt. Daarom zoeken we naar alternatieven, zoals het telen van gewassen die gedijen op natte veengrond. Denk aan rijst, of cranberries.’

Beluister het hele fragment bij NPO Radio 1: Serie over jonge promovendi: Fleur van Duin zoekt landbouw van de toekomst

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.