Universiteit Leiden

nl en

Honours Academy

Voor docenten

Wil jij experimenteren met nieuwe onderwijsvormen, onderwijs verbinden met de maatschappij of samen met een collega van een andere discipline een vak ontwerpen? Dan ben je bij de Honours Academy aan het juiste adres.

Proeftuin

De Honours Academy fungeert als proeftuin voor nieuwe onderwijsvormen. In het honoursonderwijs zijn kleine klassen de norm. Gemotiveerde studenten van uiteenlopende studies leren van en met elkaar. Deze leeromgeving is erg geschikt om nieuwe onderwijsmethoden te verkennen en te testen.

De lessen die je opdoet in de proeftuin van het honoursonderwijs, neem je mee naar het reguliere onderwijs. Zo kun je jezelf en jouw opleiding verder ontwikkelen. 

Voorbeelden

Benieuwd welke mogelijkheden honoursonderwijs biedt? Hieronder vind je enkele voorbeelden. 

De Honours Academy geeft je de vrijheid om te experimenteren met andere toets- en onderwijsvormen dan je gewend bent. Zo kan je aan de slag gaan met creatieve workshops, kan je met de studenten een podcast maken, of met iets helemaal nieuw komen. Aan jou de keuze!

Ook biedt honoursonderwijs de kans om te experimenteren met nieuwe doelgroepen. Via het PRE-College en de PRE-Classes kun je aankomende studenten enthousiast maken voor onderwijs en onderzoek en laten ervaren hoe het is om te studeren aan een universiteit. 

Wil jij graag vakgebieden aan elkaar verbinden? Interdisciplinariteit is een belangrijke peiler onder het honoursonderwijs. Je kunt hier op verschillende manieren invulling aan geven, bijvoorbeeld:

  • Raak betrokken bij het Honours College-traject van jouw faculteit. Hier ontmoeten bachelorstudenten van verschillende opleidingen elkaar en nemen deel aan interdisciplinair honoursonderwijs. De coördinator van het Honours College-traject op jouw faculteit bespreekt graag wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.
     
  • Bedenk een interdisciplinaire Bachelor Honours Class of Master Honours Class. Dit zijn uitdagende vakken van (meestal) 5 EC waarin studenten uit de hele universiteit samen leren over een onderwerp dat vakgebieden overstijgt. Neem eventueel een kijkje in de studiegids ter inspiratie, maak een korte schets van jouw idee en spar verder met baclasses@ha.leidenuniv.nl of maclasses@ha.leidenuniv.nl.
     
  • Draag bij aan LDE-honoursonderwijs, waarin bachelorstudenten uit Leiden, Delft en Rotterdam samen interdisciplinair onderwijs volgen. Onze onderwijsdirecteur spart graag met jou over nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, op grote of juist heel kleine schaal. Bekijk ter inspiratie de bestaande programma's omtrent Sustainability en Space & Society. 

Het motto van de Honours Academy is outside the box. Dat betekent ook: leren buiten de universiteit en bijdragen aan de maatschappij. Dit komt onder meer tot uiting in onze Master Honours Classes & Challenges. Daarin krijgen studenten theorie en vaardigheden aangereikt, om vervolgens een concrete uitdaging aan te gaan van een maatschappelijk partner of bedrijf, bijvoorbeeld op het vlak van ongelijkheid of duurzaamheid

De Honours Academy werkt daarnaast nauw samen met Leren met de stad, dat soortgelijke projecten uitvoert. 

Wil jij ook je onderwijs in contact brengen met de maatschappij? Onze onderwijsdirecteur denkt graag met je mee. 

Als je een aanvraag doet voor een beurs, kan het helpen om je idee al in een pilot getest te hebben. Honoursonderwijs biedt deze ruimte om te experimenteren. Andersom kan honoursonderwijs ook een plek zijn om onderwijs uit te rollen met behulp van een beurs, wanneer dit niet binnen het reguliere onderwijs past. Bijvoorbeeld zoals gebeurd is met het Designing Your Life-onderwijs. 

Neem contact op met onze onderwijsontwikkelaar om te sparren over de mogelijkheden. 

Neem contact op

Voel je je bij het lezen van deze voorbeelden niet meteen aangesproken? Niet getreurd, we staan altijd open voor nieuwe suggesties, dus laat het je er zeker niet van weerhouden om ons te contacteren!

Verken vrijblijvend de mogelijkheden met onze onderwijsdirecteur Eline Bergijk: e.c.bergijk@ha.leidenuniv.nl.

Meer ondersteuning

Wil jij werken aan onderwijsinnovatie? Bekijk ook deze initiatieven:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.