Governance and Global Affairs
Contractonderwijs
Wil je verdieping in een onderwerp op academisch niveau maar niet een hele opleiding volgen en/of ben je al een professional? Bij FGGA kun je contractonderwijs volgen door specifieke cursussen uit ons onderwijsaanbod te kiezen.
Cursusaanbod
In 2025-2026 biedt FGGA het volgende vak aan voor het behalen van microcredential:
Meer informatie over het aanbod is te vinden in de studiegids. Let op: je kunt alleen de cursussen als contractstudent volgen die aangemerkt zijn als 'beschikbaar voor contractonderwijs'.
Wat is contractonderwijs en wat behaal je ermee?
Met contractonderwijs behaal je een microcredential. De microcredential is een betrouwbaar certificaat waarmee lerenden kunnen aantonen wat ze weten, kunnen en begrijpen na succesvolle afronding van een onderwijseenheid. De microcredential geeft met andere woorden een zelfstandige waarde aan een kleinere onderwijseenheid. De microcredential voegt een kwaliteitskeurmerk toe aan korte onderwijseenheden. Je kunt er als lerende of als werkgever van op aan dat het zo is opgezet dat het onderwijs van accreditatiewaardig niveau is.
Na afloop ontvang je een bewijs van het behalen van de cursus, een microcredential. Deze wordt uitsluitend verstrekt als je het afsluitende tentamen van de cursus hebt behaald en aan de eventuele werkgroepverplichtingen hebt voldaan.
Voor wie?
Het contractonderwijs-aanbod van FGGA is gericht op professionals die op zoek zijn naar academische verdieping. Zij hebben niet de intentie de volledige (bachelor-)opleiding te volgen en deze af te ronden met een academisch examen en hebben geen inschrijving bij een wo- of hbo-instelling. Ook geïnteresseerden die niet in het bezit zijn van de vereiste vooropleiding kunnen contractonderwijs volgen. Deelnemers schuiven in de collegezaal aan bij de reguliere studenten en van hen wordt dezelfde inspanning gevraagd die ook van de andere studenten gevraagd wordt.
Kosten
De omvang van elke cursus is weergegeven in zogenaamde EC’s (European Credits). Eén EC staat voor 28 uur studie. Voor het volgen van contractonderwijs wordt €163,- per EC in rekening gebracht. Voor dit bedrag mag het onderwijs gevolgd worden (colleges en werkgroepen) en het tentamen (plus eventuele herkansing) worden afgelegd. Eventueel aan te schaffen studiematerialen zijn niet bij de prijs inbegrepen.
Restitutie van het cursusgeld is alleen mogelijk wanneer u minimaal twee weken voor de aanvang van de cursus annuleert. Daarna is geen restitutie meer mogelijk, ook niet in het geval van overmacht, teleurstelling, ziekte of andere omstandigheden.
Inschrijving en betaling
- Om je aan te melden voor een cursus als contractstudent, kun je tot uiterlijk 28 dagen voor aanvang van de betreffende cursus het aanmeldformulier invullen.
- Na ontvangst van het aanmeldingsformulier ontvang je een factuur.
- Nadat het Onderwijs Servicecentrum (OSC) de betaling heeft ontvangen, krijg je een ontvangstbevestiging.
- Er wordt dan een account en studentnummer aangevraagd. Zonder studentnummer is het niet mogelijk om voor cursussen ingeschreven te worden en heb je geen recht om aan cursussen deel te nemen. Contractstudenten worden door het OSC ingeschreven voor hoorcolleges en/of werkgroepen, het tentamen en de herkansing.
Tentamen
Voor iedere cursus is er 1 regulier tentamen (of meerdere deeltentamens) en één herkansing per academisch jaar. Als je de eerste keer niet slaagt voor het tentamen, dan mag je het herkansingstentamen binnen hetzelfde studiejaar afleggen.
Faciliteiten
Contractonderwijsstudenten kunnen tijdens de duur van het onderwijsonderdeel gebruikmaken van de bibliotheek. Computergebruik is een vereiste, omdat in het onderwijs gebruik wordt gemaakt van Brightspace (een digitale leeromgeving).
Locaties & rooster
Het onderwijs vindt over het algemeen op locatie plaats. Het actuele rooster is te vinden via uSis en MyTimetable.