Beschrijvende taalkunde
Over beschrijvende taalkunde
De beschrijvende taalkunde aan het LUCL omvat de documentatie en de beschrijvende analyses van minder-bestudeerde talen en de typologische en historische vergelijkingen tussen talen.
Op onze planeet worden meer dan 7.000 talen gesproken. Slechts een klein percentage daarvan is uitgebreid onderzocht. Aan het LUCL documenteren en beschrijven we een breed scala aan talen van over de hele wereld. Onze specialisaties liggen in de talen van Afrika, inclusief gebarentalen, Amerika en Azië. Door de taal te kennen, leren we de cultuur kennen en de link tussen taal en culturele fenomenen staat dan ook centraal binnen de beschrijvende taalkunde.
Documenteren en beschrijven
Het doel van de beschrijvende taalkundige is om te doorgronden hoe een bepaalde taal in elkaar zit en functioneert. Om dit doel te bereiken moeten de belangrijkste onderdelen van een taal (geluiden, woorden, en zinnen) gedocumenteerd en geanalyseerd worden. Velen van ons houden zich bezig met veldwerk om talen waar we nog weinig van weten vast te leggen. De analyse van deze talen houdt onder andere in:
- Het samenwerken met spraakgemeenschappen om langdurige cultuurrijke opnames van hun talen te maken.
- Het maken van opnames van taalgebruik in natuurlijke omstandigheden (dagelijks taalgebruik, cultuurspecifiek taalgedrag).
- Het bewaren van data in taalarchieven om gebruikt te kunnen worden voor verder onderzoek door de gemeenschappen zelf.