Oriëntatie arbeidsmarkt
Op deze pagina vind je tools en inspiratie, inclusief actuele voorbeelden van arbeidsmarktvoorbereiding in het onderwijs.
Praktijkervaring
In het 'PAL'-traject gaan studenten op scholen aan slag als Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL). Zo werkt de Universiteit Leiden samen met scholen om leerachterstanden weg te werken, werkdruk van onderwijspersoneel te verlagen en om studenten de mogelijkheid te geven het werkveld onderwijs te verkennen.
In het project 'Leren met de Stad gaan studenten aan de slag met maatschappelijke vraagstukken uit de stad. Dit doen ze samen met organisaties en bewoners. Organisaties doen zo hun voordeel met kennis in het onderwijs, terwijl tegelijkertijd actief burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid groeien.
Hoe helpt bedrijfsdenken bij het oplossen van sociale problemen? Dat onderzochten masterstudenten van de Master Honours Class 'Social Innovation in Action'.
In de laatste bijeenkomst presenteerden zij als eindresultaat hun creatieve ondernemingen om kinderarmoede in Leiden tegen te gaan. Hun conclusie: het gaat niet alleen over geld.
Om studenten en jonge alumni goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt zet de universiteit graag de kennis en ervaring van Leidse alumni in. Daarom is het Mentornetwerk in het leven geroepen. Het Mentornetwerk is bedoeld voor studenten, jonge alumni en ervaren alumni.
Zelfreflectie
Hoe maak je het belang van wat je doet duidelijk aan anderen, die niet beschikken over jouw vakkennis? In zijn colleges laat Professor David Fontijn studenten reflecteren op de maatschappelijke bijdrage van archeologie in schrijfopdrachten en discussiegroepen. Hij maakt studenten er bewust van dat Archeologie veel verder gaat dan opgravingen.
In de training 'Learning My Way' reflecteren studenten op hun plek in de wereld, purpose in life & profession en de stappen richting hun gewenste toekomstpad. De opleidingen Criminologie en Rechtsgeleerdheid organiseren de training samen met het Personal & Professional Development Centre (FSW).
Lees meer of mail Marc Cleiren voor meer informatie: CLEIREN@FSW.leidenuniv.nl
Arbeidsmarktoriëntatie
De 'Career Planning module' helpt bij het verkennen van de arbeidsmarkt en het zoeken naar een passende baan. Bedoeld voor studenten en voor gebruik door studiebegeleiders, alumni, docenten en tutoren in begeleiding of onderwijs. De module is volledig of in submodules te gebruiken en is geschikt voor bachelor- en masteropleidingen.
Win-win: voor studenten is het waardevol om relevante werkervaring op te doen, terwijl organisaties graag in contact komen met de professionals en werknemers van de toekomst. Met 'TRAIL', de nieuwe stagebank van de FGGA, wordt deze stap kleiner en kunnen studenten en organisaties elkaar beter vinden.
De 'Designing Your Life'-vakken (Honours Academy) helpen studenten beslissingen over hun loopbaan te maken. Ze passen hierin bijvoorbeeld Design Thinking toe om hun sterke punten te ontdekken. Ook leren ze dat 'perfecte carrières' niet bestaan, voeren ze netwerkgesprekken om potentiële banen te verkennen en visualiseren verschillende mogelijke toekomsten.
Ons aanbod van extra-curriculaire oriëntatie op de arbeidsmarkt omvat workshops en - via aangesloten studieverenigingen - bedrijfsbezoeken. Ook zijn er jaarlijkse evenementen waarbij werkgevers zich presenteren op een faculteit. De master opleidingen Biomedical Sciences, Biopharmaceutical Sciences en Chemistry en Life Science&Technology maken de opties en evenementen zichtbaar met een “stempelkaartmodel”.
Masterstudenten kunnen tijdens de studie in multidisciplinaire teams meewerken aan een praktijkopdracht met een externe stakeholder. In deze Master Honours Classes onderzoeken zij hoe hun studie aansluit bij hun interesses en toekomstplannen. Ook verkrijgen ze zo inzicht in mogelijke toepassingen van de eigen expertise op de arbeidsmarkt.
Lees meer
Het EDP-meetinstrument maakt op basis van 34 stellingen inzichtelijk in hoeverre studenten zich voorbereid voelen op de arbeidsmarkt en welke onderdelen uit het referentiekader daaraan bijdragen. Met deze inzichten kan een opleiding het aanbod voor arbeidsmarktvoorbereiding gericht versterken.
Wil je dit instrument inzetten binnen jouw faculteit of opleiding? Neem voor de mogelijkheden contact op met Kirsten Ran van het LLInC.