Universiteit Leiden

nl en
Thema

Lokaal

Eeuwenlang was Nederland betrokken bij slavenhandel en slavernij, een geschiedenis van uitbuiting en onverholen racisme. Dat verleden speelde zich niet alleen ver weg af, in Afrika en de Cariben, ook dichtbij zijn er sporen van terug te vinden.

Sporen van de slavernij in Leiden

Een vierluik:

  • ‘Zwart en wit’ biedt vignetten van zwarte mensen, al dan niet slaaf, die ooit in Leiden woonden, en van witte Leidenaren die iets met hen te maken hadden.
  • In ‘Bestuurders en Ondernemers’ passeren prominente stadsgenoten die betrokken waren bij de Atlantische slavenhandel en slavernij de revue. 
  • Onder de noemer ‘Universiteit en intellectuelen’ wordt besproken hoe de universiteit en haar studenten, docenten en andere intellectuelen in Leiden zich al dan niet – vooral dat laatste – uitspraken over de slavernij.
  • Tenslotte biedt ‘Collecties en schilders’ een rondgang langs Leidse musea en bibliotheken waar nu nog sporen van het slavenverleden zijn te vinden.

Meer informatie

Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag

Den Haag is als zetel van de regering en het hof historisch gezien sterk verbonden met de koloniën en met slavernij. Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag belicht deze geschiedenis van vele kanten. Aan bod komen de rol van Haagse elites en hun koloniale belangen, de aanwezigheid van slaafgemaakten uit Afrika en Azië in de Hofstad en de betrokkenheid van het huis van Oranje-Nassau bij het koloniale en slavernijverleden van Den Haag. Ook vooroorlogs antikoloniaal activisme, de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse migratie vanuit de kolonies naar Den Haag worden beschreven.

Dit boek laat zien dat de koloniale geschiedenis en de dekolonisatie allerlei sporen hebben achtergelaten in de stad, in de cultuur en architectuur. Ook de huidige Haagse burgers komen aan het woord. Zij vertellen wat dit verleden voor hen en voor de stad van vandaag betekent.

De hedendaagse functie van Den Haag als ‘stad van recht en vrede’ brengt bovendien de verantwoordelijkheid mee om haar rol in de koloniale geschiedenis te onderkennen.

Meer informatie

Het koloniale verleden van Rotterdam

Van economie en politiek tot architectuur en museale collecties, van een 'ethische roeping' en voor- en naoorlogse migratieverhalen tot hedendaagse debatten in de stad. Alles komt aan bod in dit boek over het koloniale verleden van Rotterdam.

Een boek gewijd aan het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam bestond nog niet. Dat wil niet zeggen dat historici het thema 'Rotterdam en kolonialisme' bewust hebben genegeerd; zij hebben het echter nooit centraal gesteld. Historici die schreven over de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Nederland hebben eerder wel aandacht besteed aan de Rotterdamse connectie en gebruikgemaakt van Rotterdamse archieven, maar ze hebben nooit de stad in het middelpunt geplaatst. Nu gebeurt dat wel, aangevuld met reflecties over de betekenis van dit verleden in het multiculturele Rotterdam van vandaag.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.