Universiteit Leiden

nl en
Dossier

FAIR data

Open science betekent niet alleen het delen van de uiteindelijke onderzoeksresultaten, maar ook van de achterliggende onderzoeksgegevens. Een belangrijke manier om dat te doen is door deze data FAIR te maken: Findable, Accessible, Interoperable en Reusable.

Zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig

De richtlijnen voor datamanagement van onze universiteit – en van veel subsidieverstrekkers - eisen dat gegevens FAIR zijn, volgens het principe "zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig".

Er zijn al verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar om onderzoekers te helpen met FAIR-data, zoals een universitair sjabloon voor datamanagementplannen en data stewards die training kunnen geven en advies kunnen geven.

De volgende stap is het uitbreiden van onze FAIR-data activiteiten door middel van aanvullende infrastructuren, de opname van FAIR-data in het belonings- en erkenningsproces, en door het mogelijk te maken dat data FAIR zijn voor zowel mensen als machines.

Onze ambities:

  1. Meer capaciteit voor data stewards binnen de faculteiten en instituten.
  2. Het aanmoedigen van faculteiten en instituten om een FAIR-dataprotocol te ontwikkelen.
  3. Het ontwikkelen van de Leiden Digital Data Competence Centres als hubs om lokale, nationale en internationale infrastructuren met elkaar te verbinden.
  4. Het communiceren van FAIR praktijken tijdens evenementen, door ambassadeurs en door het delen van good practices.
  5. Het maken van een datacatalogus om FAIR onderzoeksdata zichtbaar te maken.
  6. Beheren en bewaken van FAIR-gegevens.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.