Universiteit Leiden

nl en

Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde

​Scholieren en leraren voortgezet onderwijs

Naast de voorlichtingsactiviteiten vanuit de opleiding natuurkunde, organiseren we vanuit het LION ook eigen activiteiten gericht op scholieren en leraren van het voortgezet onderwijs.

Contact.vwo

In Contact.vwo werken de onderzoeksinstituten LION en Sterrewacht samen aan het ontplooien van activiteiten voor scholieren en leraren uit het voortgezet onderwijs. De interactie en het contact tussen onze onderzoeksinstituten en de middelbare scholen ondersteunt de leraren bij het invullen en verrijken van hun natuurkunde onderwijs en maakt het mogelijk de overstap van voortgezet onderwijs naar universiteit te verkleinen. Voor algemene vragen en initiatieven neem contact op met Lianne van der Meer.

Activiteiten voor scholieren

Wil je kennismaken met de opleiding Natuurkunde, of ben je op zoek naar een leuk onderwerp voor je profielwerkstuk of activiteiten voor je klas? Kijk dan hieronder eens bij de mogelijkheden!

Kennismaken met de opleiding natuurkunde

Er zijn verschillende voorlichtingsactiviteiten, van open dagen en proefstuderen tot meeloopdagen.

Profielwerkstuk

We bieden de mogelijkheid om (een deel van) je onderzoek voor je profielwerkstuk op de universiteit uit te voeren. Dit kan voor een natuurkundig of een sterrenkundig onderwerp. De coördinator is Sabina Chiță.

Practicum Ontdek Exoplaneten

Exoplaneten halen vaak het nieuws, maar hoe kunnen we vanaf deze kleine planeet überhaupt iets meten over deze objecten die ontzettend ver weg staan en, zoals planeten helaas doen, geen licht geven? In het practicum 'Ontdek Exoplaneten' gaan we uit van de situatie voor echte astronomen: wat weten ze wel (over sterren, groottes, straling) en hoe kunnen ze daarmee toch exoplaneten ontdekken. We maken deze situatie in het klein na en onderzoeken zo zelf onze eigen exoplaneten in het lab. Je kunt dit practicum klassikaal of individueel uitvoeren. Meld je aan bij Sabina Chiță.

Proefjes in het Quantum Rules! lab

De hele klas is welkom. Deze dag ondersteunt het natuurkunde programma van het vwo met een aantal stevige practica. In de ochtend voer je één of meer van de opgestelde experimenten uit bij ons op de universiteit. Bij de lunch wordt, indien mogelijk, een student uitgenodigd om jullie een inkijkje te geven in zijn/haar onderzoek. In het middagprogramma spelen we een spel. De resultaten van de experimenten in de ochtend blijken een oplossing te bieden voor vragen uit het dagelijks leven. Door samen te werken vind je die oplossingen. Zo helpt Quantum Rules! je niet alleen met het beter begrijpen van quantumverschijnselen die je in het dagelijks leven tegenkomt (zoals bv. in je telefoon), maar draagt het ook bij aan een goede voorbereiding van het eindexamen.

Interesse? Verwijs je docent naar onze site of neem contact op met Michiel Thijssen.

Quantum 2.0

De quantumtheorie nam een tweede spurt rond 1926 met de bijdragen van (o.a.) Heisenberg, Schrödinger en Dirac. Auteur Philip Habing heeft op basis van de cursus Nat4all (Amsterdam) een reader 'Quantum structuur' ontwikkeld. Dit materiaal start waar het VWO natuurkunde programma eindigt. Het is vreemd dat het zo’n 70 jaar heeft geduurd sinds de formulering van Schrödinger tot algoritmen ontdekt werden. Met deze module doe je dat in een paar weken.
Tip: De reader is ook uitstekend geschikt voor je profielwerkstuk.

Met de NLT module 'Kansen met Quantumduik je in de wereld van quantum computing. Het is een jonge techniek, die mogelijk revolutionaire gevolgen heeft voor de maatschappij. Als de pun van de titel nog niet duidelijk is: de technologie biedt kansen voor de maatschappij en je kunt de kansen verkennen die een carrière in deze richting je biedt. Maar de techniek van quantum heeft ook alles te maken met kansprocessen. In de module onderzoek je hoe je met de quantum-aard van de materie quantumcomputers kunt maken. Je ontdekt dat quantumcomputers echt heel anders werken dan gewone computers en dat je er ook heel andere problemen mee kunt oplossen.

Interesse? Of zou je hier proefjes over willen doen? Neem contact op met
Michiel Thijssen.

Kijk ook eens op:

Activiteiten voor docenten

Het aanbod van Contact.vwo voor docenten wordt ook getoond in de agenda van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland.

Docentenbijeenkomsten

Drie maal per jaar organiseren we een docentenbijeenkomst. Tijdens deze avonden vieren we het docentschap met:

  • Tussen 17:00 en 18:00 een wetenschappelijke lezing over actueel onderzoek bij de Leidse Sterrewacht of het Leids Instituut voor Natuurkunde (afwisselend een sterrenkundig of natuurkundig onderwerp)
  • Tussen 18:00 en 19:00 een laagdrempelig dinerbuffet met ruime mogelijkheid tot netwerken met collega’s, medewerkers van de universiteit, sprekers van de dag en studenten Sterrenkunde en Natuurkunde. 
  • Van 19:00 tot 20:30 een blok informatieve (en vaak ook interactieve) onderwerpen op het raakvlak van voortgezet onderwijs en universiteit.

De docenten zijn onze gast en we willen graag dat je komt. Aan de avond zijn dan ook geen kosten verbonden, maar… aanmelden is komen! Indien u de uitnodiging voor deze bijeenkomsten wilt ontvangen, kunt u dat kenbaar maken bij Lianne van der Meer.

Nascholing voor docenten

Ieder jaar wordt een verdiepende cursus georganiseerd. Het ene jaar een meer natuurkundig onderwerp, het andere meer sterrenkundig. Het aantal bijeenkomsten en de inhoud verschilt per jaar. Indien u de uitnodiging voor deze bijeenkomsten wilt ontvangen, kunt u dat kenbaar maken bij Lianne van der Meer.

Natuur- en Sterrenkundeposters voor op school

Bij de start van het schooljaar en halverwege versturen we posters voor de opleidingen Natuurkunde en Sterrenkunde naar scholen door het hele land. Heeft u geen posters ontvangen, maar bent u wel geïnteresseerd, stuur dan een mailtje met het postadres van uw school naar Lianne van der Meer.

Gastlessen op school

Wetenschappers van de Universiteit van Leiden geven graag een gastles bij u op school. De lerarenopleiding, ICLON, organiseert het aanbod. Meer informatie vindt u hier.

Kijk ook eens op:

Overige activiteiten

Nog niet genoeg natuurkunde gehad? Er zijn nog meer leuke en leerzame activiteiten voor leerlingen en docenten.

Quarktravel: reis naar een Europees topinstituut

Onder de naam Quarktravel organiseert de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) jaarlijks meerdere reizen naar natuurkundige topinstituten in Europa. De reizen zijn bedoeld voor vwo-ers met natuurkunde in het eindexamenpakket en hun natuurkundedocenten. Eén van de bestemmingen is CERN in Genève. 

Wetenschapsshows van stichting RINO

Stichting Rino is een stichting van Leidse natuurkundestudenten die op scholen een spetterende show geven op het gebied van extreem lage temperaturen: Freezing Physics. Vloeibaar stikstof was nog nooit zo leuk! 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.