Universiteit Leiden

nl en

Systemen en beveiliging

Onderzoekers van LIACS werken aan het bedenken van de computers van morgen die de ruggengraat zullen vormen van de Cloud en Edge computing paradigma’s en ‘the Internet of Things’. In dit verband zijn we betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van high performance computing systemen, embedded & real-time computing systemen en de noodzakelijke (cyber)beveiligingsmethoden en -technieken om dergelijke systemen te beschermen.

Cybersecurity

Cybersecurity is een van de belangrijkste uitdagingen in onze onderling verbonden wereld. Organisaties zijn voortdurend het doelwit van tegenstanders. Verschillende kritische systemen komen op het internet bloot te liggen. Gebruikers kunnen merken dat hun gegevens zijn gestolen van een bedrijf waar ze niet eens van op de hoogte waren. Het Cyber Security Lab onderzoekt aanvallen en verdedigingen van organisaties, systemen en software. Hun huidige onderzoek richt zich op twee belangrijke gebieden: security risk management en dreigingsmodellering, en mobiele beveiliging.

High performance computing

Een high performance computer of supercomputer heeft zijn enorme verwerkingscapaciteit te danken aan het feit dat hij een enkele overkoepelende taak in een hele reeks kleinere taken hakt. Hij pakt tegelijkertijd elk van die kleinere problemen aan. Deze parallelle aanpak maakt het systeem veel sneller en efficiënter. We werken ook aan distributed computing, waarbij systemen onafhankelijke taken uitvoeren en ondertussen onderling communiceren.

Large-scale computing infrastructures

Veel van ons hebben te maken met large-scale computing infrastructures, zoals supercomputers, clusters en clouds. Sociale netwerken, overheidsdiensten, media-streamingdiensten, alle systemen die sterk interfacen met de leden van onze samenleving worden aangedreven door een dergelijke grootschalige infrastructuur. Schaalvergroting gaat echter ten koste van de toegenomen complexiteit en het gebruik van hulpbronnen. We werken aan het begrijpen van deze complexiteit, het verbeteren van de efficiëntie ervan, nieuwe programmeringsmodellen en -kaders, en aan het bereiken van reproduceerbare en herhaalbare onderzoek boven op grootschalige computerinfrastructuren.

Leiden Embedded & Real-time Computing

Leiden Embedded & Real-time Computing (LERC) is een deskundig laboratorium en leider in geavanceerd onderzoek naar embedded en real-time systemen en software. De belangrijkste missie van LERC is door haar onderzoek een zeer innovatieve bijdrage te leveren aan het systeemontwerp van embedded en cyberfysische systemen en software, zowel conceptueel (theorie), methodologisch (ontwerpmethoden en tools) als structureel (platforms/architecturen). Het LERC-lab onderzoekt Cyber-Physical Systems, toepassingsdomeinspecifieke, informatieverwerkende systemen die nauw gekoppeld zijn aan de fysieke omgeving. Meer specifiek onderzoeken en ontwerpen ze fundamentele methoden en modelgebaseerde technieken en implementeren ze in softwaretools voor de specificatie, het ontwerp en de ontwikkeling, de programmering en de verificatie van Embedded Systems-on-Chip (SoC).
Meer informatie over LERC 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.