Universiteit Leiden

nl en

Informatica & AI

Onze faciliteiten

Ter ondersteuning van het onderzoek en onderwijs beschikt het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) over een apart Onderzoek & Onderwijs Laboratorium. Binnen deze omgeving kunnen wij apparatuur bieden die verder gaat dan normale kantoorautomatisering en productie.

Het Onderzoek & Onderwijs (O&O) Laboratorium bestaat uit een apart computernetwerk met een aantal algemene faciliteiten en een aantal kleinere labs. De labs herbergen de apparatuur voor de verschillende onderzoeksgroepen. Uiteraard maken groepen ook van elkaars apparatuur gebruik.

Algemene faciliteiten

De algemene faciliteiten zijn hoofdzakelijk bedoeld voor toegang tot het aparte computernetwerk en ter ondersteuning van de labs. Beschikbare faciliteiten:

  • SSH om toegang te krijgen tot het O&O lab.
  • Bedrade en draadloze netwerktoegang binnen het Snelliusgebouw.
  • Hosting van onderzoeksservers, zodat wetenschappers hun eigen servers kunnen installeren en draaien voor hun onderzoek en experimenten.
  • VPN om toegang te krijgen tot netwerkdiensten van de universiteit zoals digitale bibliotheek, e-mail en andere interne diensten.
  • Bulk data storage, voor het opslaan van grootschalige datasets.
  • Virtual Machine cluster, om vaste eenvoudige diensten aan te kunnen bieden, zoals een webserver van een onderzoeksgroep, of juist als tijdelijke server een experiment te kunnen doen.

Data Science Lab

Het Data Science lab bestaat uit een aantal moderne computers met ongebruikelijke configuraties waarmee wij complexe berekeningen uitvoeren en grootschalige data-analyses doen. De computers zijn toegankelijk voor alle medewerkers en studenten van LIACS.

Speciale faciliteiten die hier onder andere aanwezig zijn:

  • Machines met zeer veel intern RAM-geheugen (1TB tot 1.5TB). Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van berekeningen aan zeer grote grafen en/of sociale netwerken.
  • Machines met een groot aantal cores (64 cores / 128 threads), voor intensieve berekeningen en onderzoek naar multi-coreberekeningen.
  • Machines met meerdere terabytes aan snelle SSD-opslag, om database-bewerkingen te versnellen.
  • Machines met grafische kaarten (GPU’s) van de laatste generatie, voor onderzoek naar het versnellen van berekeningen met behulp van GPU’s (bijv. een machine met 12.000 GPU cores over 4 GPU's)
  • Mogelijkheid tot grootschalige data-opslag ter ondersteuning. 

High Performance Computing Lab

Binnen het High Performance Computing Lab zijn enkele kleine clustercomputers geplaatst die worden gebruikt bij cluster computing, het onderzoek naar het verdelen van berekeningen over meerdere computers.

LIACS is een deelnemer aan de Distributed ASCI Supercomputer (DAS), een clustercomputer verspreid over vijf Nederlandse universiteiten die lid zijn van de ASCI graduate school. De clustercomputers op de verschillende locaties zijn ook onderling op elkaar aangesloten, om experimenten met 'grid'systemen mogelijk te maken, waarbij een applicatie draait op meerdere clustercomputers tegelijk.

Op dit moment zijn de volgende DAS systemen actief:

  • DAS-3 wordt binnen LIACS nog ingezet voor onderwijs op het gebied van Distributed Data Mining met behulp van Hadoop. De machine is oorspronkelijk geïnstalleerd in 2007 en bestaat uit 32 dual-CPU machines.
  • DAS-4 bestaat bij LIACS uit 16 dual quad-core machines met ieder 48 GB RAM geheugen en 10 TB lokale opslag. We gebruiken DAS-4 voor verschillende onderzoeksprojecten.
  • DAS-5 is de modernste machine, geïnstalleerd in 2015 en bestaat bij LIACS uit 24 dual 8-core machines met ieder 64 GB geheugen. Er is een file server met een capaciteit van 128 terabytes voorhanden.

Ook beschikt LIACS over de Little Green Machine (LGM), een clustercomputer uitgerust met GPU’s. Deze machine is in 2011 in gebruik genomen en was één van de eerste GPU-clusters in Nederland. Tot op heden wordt de machine gebruikt voor onderzoek naar gedistribueerde GPU-berekeningen.

Media Lab

Binnen het LIACS Media Lab wordt onderzoek gedaan in de richting van multimedia-analyse, kunstmatige intelligentie en internet technologieën. Het Media Lab beschikt over een aparte ruimte met speciale voorzieningen voor het instellen van de verlichting. Hiermee is het mogelijk om zowel volledig donkere als een extra heldere omgeving te creëren, noodzakelijk voor het uitvoeren van gecontroleerde wetenschappelijke experimenten.

Daarnaast is de ruimte uitgerust met een verzwaarde stroomvoorziening voor het faciliteren van speciale multimedia-apparatuur.

Ook is het MediaLab voorzien van computers en videokaarten van de nieuwste generatie om baanbrekend onderzoek te kunnen doen op het gebied van deep learning.

Imaging Lab

Het Imaging Lab wordt voornamelijk gebruikt door de Bioimaging groep. Binnen het Lab is een speciaal computercluster geplaatst, het LIACS Life Science Cluster (LLSC), beschikbaar voor het draaien van Bioinformatica-software. Wij doen onderzoek hoe we het gebruik van zulke software kunnen vereenvoudigen en de berekeningen met behulp van het cluster significant kunnen versnellen, zodat we deze technologie kunnen inzetten ter ondersteuning van het fysieke laboratoriumwerk bij de biologie en NeCen.

De trots van het Imaging Lab is de video wall, die bestaat uit twaalf 42-inch Full HD schermen. De schermen worden aangestuurd door een enkele computer die is uitgerust met drie krachtige videokaarten. Dit scherm kan een zeer hoge resolutie behalen, waardoor bijvoorbeeld microscoopbeelden van hoge resolutie haarscherp weer te geven zijn. Met behulp van deze video wall wordt onderzoek gedaan naar speciale interactieve opstellingen, waarbij onderzoekers hun microscoopbeelden met de nieuwe interactietechnieken kunnen bekijken en manipuleren.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.