Project Omilía
Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar de ontwikkeling van jonge kinderen met selectief mutisme
De meeste kinderen lukt het om taal te gebruiken om hun emoties te uiten, maar sommige kinderen durven in bepaalde situaties helemaal niet te praten. Deze groep kinderen heeft selectief mutisme. Ze spreken in sommige situaties, vaak thuis, heel goed. In andere situaties, bijvoorbeeld op school - spreken deze kinderen consequent niet. Ze blokkeren en het ‘niet praten’ lijkt onbewust hun manier te zijn om met spanning in sociale situaties om te gaan.
Spanning en emoties voel je letterlijk in je lichaam, bijvoorbeeld doordat je hart sneller klopt of doordat je het warm krijgt. We onderzoeken verschillen in emotieregulatie tussen kinderen met en zonder selectief mutisme door te kijken naar hun gedrag en lichamelijke reacties.
Over het onderzoek
Aan het onderzoeksproject Omilía deden kinderen mee tussen 4 én 8 jaar met én zonder een diagnose selectief mutisme. Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoe kinderen met Selectief mutisme zich ontwikkelen op sociaal-emotioneel gebied.
Inmiddels is de eerste fase van deelname aan het onderzoek afgerond. We zijn alle kinderen die met hun ouder(s) meededen ontzettend dankbaar.
In het komend jaar zoeken we de kinderen met een diagnose selectief mutisme nog een keer op om te kijken hoe het inmiddels met ze gaat en of hun gedrag en lichamelijke reacties veranderd zijn. Tegelijkertijd analyseren we alle gegevens en zullen die vervolgens opschrijven in wetenschappelijke publicaties en ook in een informatiebrief voor een breder lezerspubliek. We zullen die dan hier op de website publiceren.
Lees de ervaringen van ouders en hun kinderen die hebben meegedaan aan Project Omilía ››