Menu

Universiteit Leiden

nl en

Civiel recht

Hans Nieuwenhuis

Hans Nieuwenhuis (1944-2015) heeft een grote en voortdurende invloed op het juridisch onderwijs, de rechtswetenschap en de rechtspraktijk.

Na zijn studie rechtsgeleerdheid in Leiden (1966-1971) werd Nieuwenhuis in Leiden wetenschappelijk medewerker (1971-1977). In 1979 promoveerde hij cum laude bij Auke Bloembergen op het proefschrift Drie beginselen van contractenrecht. Nieuwenhuis was op dat moment lector burgerlijk recht in Tilburg, waar hij na zijn promotie voor het eerst benoemd werd tot hoogleraar burgerlijk recht. Niet veel later volgde de benoeming tot hoogleraar burgerlijk recht in Leiden. Na een periode als decaan van de rechtenfaculteit werd Hans Nieuwenhuis in 1992 beëdigd als raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden. Na enige jaren in de Hoge Raad besloot hij zijn hart te volgen, dat in de wetenschap lag. Hij verliet de Hoge Raad in 1996 en werd opnieuw benoemd tot hoogleraar, ditmaal in Groningen. Vervolgens keerde hij terug naar Leiden, waar hij van 2001 tot aan zijn emeritaat in 2009 onderwijs gaf en onderzoek deed. Ook daarna bleef hij schrijven en onderwijzen, tot kort voor zijn overlijden in juni 2015.

Nieuwenhuis' werk

Als het predicaat uniek ergens past is dat bij het werk van Hans Nieuwenhuis. Het is breed. Er is vrijwel geen belangrijk leerstuk van burgerlijk recht waarover hij niet heeft geschreven. Zijn werk heeft bovendien een volstrekt eigen aard. Het kenmerkt zich door krachtige zinnen en een hoog associatief gehalte. Klassieke problemen van burgerlijk recht of van rechtsvinding door de rechter stelt Hans steeds vanuit een onverwachte invalshoek en aan de hand van aansprekende, eenvoudige voorbeelden in een nieuw licht. Steeds doorspekt met humor, licht ironische en provocerende observaties. Geschreven om het recht te onderwijzen, te doorgronden, geïnspireerd te raken en te genieten. Bedacht voor verschillend publiek: een helder handboek over de kern van het vermogensrecht (Hoofdstukken vermogensrecht) en een serie die niet meer is weg te denken uit de rechtspraktijk (Tekst & Commentaar), maar ook beschouwingen over de grote thema’s van het burgerlijk recht, over recht en literatuur en over rechtsvinding.

Voor een poging het oeuvre te duiden leze men Ars Aequi 2015, p. 835-840: Hoe begrip van burgerlijk recht mogelijk is. Over het werk van Hans Nieuwenhuis

Boeken en tijdschriftartikelen

Hoogtepunten uit Nieuwenhuis’ werk zijn – bijvoorbeeld – ‘Heuristiek en legitimatie van het rechterlijk oordeel’ (1976), zijn proefschrift Drie beginselen van contractenrecht (1979), ‘De Constitutie van het burgerlijk recht’ (2000), ‘Tekst en tijd. Het belang van het voortschrijden van de tijd bij uitleg van juridische teksten’ (2007), Onrechtmatige daden: Délits, unerlaubte Handlungen, torts (2008), ‘Multicultureel recht: hoe is het mogelijk?’ (2008) en Hoe is begrip van burgerlijk recht mogelijk (2007) en ‘Paternalisme, fraternalisme, egoïsme: een kleine catechismus van het contractenrecht’ (2009).

Redactionelen

Hans Nieuwenhuis beheerste bovendien als geen ander de stijlfiguur van de redactionelen, in met name Themis en het NTBR. Hij nam daarin niet alleen actuele ontwikkelingen in de rechtspraak op de korrel, bijvoorbeeld in ‘Disproportionele aansprakelijkheid’ (2006), maar ook ontwikkelingen in de academie, bijvoorbeeld in ‘Berichten uit de dissertatiefabriek’ (2002) en in het publieke debat, bijvoorbeeld in ‘Waarom hebben Belgen ’s maandags pleisters op hun wangen’ (2008).

Bibliografie

Boeken
Oraties
Bijdragen in boek
Preadviezen
Publicaties in tijdschriften
Annotaties
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.