Twee duo’s winnen Jan Kijne-onderzoeksprijs
Niet één, maar twee winnaars dit jaar tijdens de diploma-uitreiking van het Pre-University College. De jury van de Jan Kijne-onderzoeksprijs kon niet kiezen tussen hun twee favoriete onderzoeken en dus kregen twee duo’s op 11 april in de Marekerk een wisselbeker voor in de prijzenkast van hun middelbare school.
De winnende projecten van Naïm, Florian, Aryan en Tobias hebben ieder hun eigen kwaliteiten. Bij het sterrenkunde project van Naïm Achahboun (Hofstad Lyceum Den Haag) en Florian Velten (Marnix Gymnasium Rotterdam) nam de begeleider een gok door de studenten in het academische diepe te gooien voor een veelbelovende pilot studie. Het bleek een succesvol project waarbij gebruik werd gemaakt van Deep Learning.
De hoeveelheid gegevens die binnenkomt van telescopen is niet meer bij te houden. Daarom trainden Naïm en Florian een computer, en dat is voor het eerst, om beelden van virtuele sterrenstelsels te analyseren met behulp van zelflerende neurale netwerken. De analyses werden vervolgens vergeleken met echte sterrenstelsels. Hun begeleider zegt zelf zelfs veel van dit project te hebben geleerd en spreekt over een niveau van gevorderde bachelorstudenten.
Dimensies op een schaakbord
Tobias Lewerissa (Stanislas College Delft) en Aryan Rezaei Ghavamabadi (Alkwin College Uithoorn) verkenden in hun wiskundig onderzoek steeds complexere en originelere oplossingen die binnenkort worden gepubliceerd in Nieuw Archief voor Wiskunde, het tijdschrift van het Koninklijk Wiskundig Genootschap. Net als het andere winnende onderzoek, bevat dit wiskundige project belangrijke elementen voor academisch succes: een pilot met lef en een nieuwe horizon of een publiceerbare dieptestudie.
Tobias en Aryan Rezaei begonnen met de vraag hoe lang het gemiddeld duurt voor een dolend paard op een schaakbord terug is op zijn uitgangspositie, het zogenaamde Knight errant’s problem. Doordenkend losten zij dit wiskundige probleem zelfs op voor meerdere dimensies en schreven ze twee programma’s om hun uitkomsten te testen. Als toegift raden zij twee partners die elkaar kwijt zijn in de supermarkt aan om allebei te blijven lopen. Of je dan twee passen vooruit en één opzij moet zetten, wordt er niet bij verteld. Hun erg enthousiaste begeleiders roemen hun inzicht en creativiteit.
Postdoc en promovendi
Beide duo’s werden begeleid door jonge onderzoekers van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen: de wiskundigen door de Italiaanse promovendi Marta Maggioni en Matteo Sfragara - zeer te spreken over de originaliteit van het onderzoek naar het Markov Chain probleem – en de sterrenkundigen programmeerden hun computerprogramma onder supervisie van de Engelse postdoc James Trayford.
Alle begeleiders woonden de feestelijke uitreiking bij en ontvingen een groot applaus voor betrokkenheid en enthousiasme bij de begeleiding.
Tekst: Annebeth Simonsz
Fotografie: André van Haasteren
Mail de redactie