Wat is Duits? Op het eerste gezicht lijkt dat een simpele vraag, maar schijn bedriegt. Berusten onze vooroordelen en stereotypen op waarheid? En hoe zit het met de verschillen tussen Nederland en Duitsland, of juist de overeenkomsten? De gemotiveerde scholieren die deelnemen aan de PRE-Class ‘Duitse taal en cultuur’ weten binnenkort wél een antwoord op deze, en vele andere vragen. Zes weken lang duiken de leerlingen in de taal, cultuur en geschiedenis van onze oosterburen. Want Duitsland is niet alleen voetbal en lederhosen, het is zoveel meer.
Waarom hangt iedereen bij de ene docent aan de lippen, en zitten we bij een ander de hele les te tekenen? Wat is eigenlijk het geheim van een goede speech? Of anders gezegd: wat maakt iemand overtuigend? In het gloednieuwe PRE-Classes programma Recht, retorica en democratie zullen scholieren de antwoorden op deze vragen zoeken, en ook aan den lijve ondervinden. Met een afwisselend programma van colleges en praktijklessen zijn zij straks expert in ‘de kunst van het spreken’.
'Marmeren gebouwen en gouden paleizen met gordijnen van brokaat: het doet je misschien vooral denken aan duizend en één nacht. Maar dit is niet slechts een sprookje, want het Bagdad in de 9e eeuw zag er in werkelijkheid zo uit! Met de huidige chaos in het Midden-Oosten zou je bijna niet beseffen dat er een grandioze glorietijd aan de grondslag van de islamitische cultuur ligt. De scholieren van het nieuwe PRE-Classes Islam programma verdiepen zich in deze godsdienst. ‘We leren hier zo weinig over op school. Meer mensen zouden zich in de Islam moeten verdiepen.'
Emoties kennen we allemaal, en woorden als ‘boos’, ‘blij’ of ‘verdrietig’ roepen bij de meeste mensen sterke associaties op. Maar wat zijn emoties nou eigenlijk, en hoe werken ze? Dat zijn vragen waarover de scholieren die deelnemen aan de PRE-Class Psychologie zich de komende weken buigen. Rationaliteit en emotionaliteit zijn bijvoorbeeld helemaal geen tegenpolen, hoewel veel mensen dat wel denken!
Geheime berichten versturen, wachtwoorden veiligstellen of simpelweg een tekst onleesbaar maken? Het heeft allemaal te maken met wiskunde. Afgelopen week is het jaarlijkse PRE-Classes programma van start gegaan. De middelbare scholieren die deelnemen aan het wiskunde traject zijn straks experts op het gebied van cryptografie.
Met 'De zwerftochten van het Romani' wint LAPP-Top deelneemster Taalwetenschap Joanne van der Poel de prijs, publicatie van het artikel op Kennislink, voor het beste artikel. Het is uitgekozen door de jury van Kennislink onder leiding van Ilja van Dam, hoofdredacteur van Kennislink.
Met 'Wat een rotartikel!' wint zij tijdens de LAPP-Top Slotbijeenkomst de prijs voor het beste artikel, gekozen door de jury van Kennislink.
Op donderdag 23 april ontvingen bijna 400 leerlingen uit 5 vwo hun certificaat tijdens de feestelijke slotbijeenkomst van LAPP-Top. De LAPP-Top deelnemers doken acht weken lang één keer per week de collegezaal in om één van de achttien aangeboden LAPP-Top programma’s te volgen. De presentaties van de LAPP-Top deelnemers waren het hoogtepunt van de bijeenkomst: creatief en van een hoog niveau.
LAPP-Top gaat samenwerken met Kennislink, dé populairwetenschappelijke website voor het Nederlandse taalgebied.
LAPP-Toppers denken na over de zin en onzin van alledaagse opvattingen over emoties.