Russische studies
Rusland is een spannend land. Jarenlang dachten we dat het land na het einde van de Koude Oorlog steeds meer ging lijken op ons in het Westen. Maar sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, weten we dat het zo eenvoudig niet ligt. Rusland is innig verbonden met Europa maar het gaat er allemaal toch heel anders dan hier.
Niet alleen zijn de Russische taal en cultuur anders, maar ook de Russische maatschappij en politiek hebben in hun veelbewogen geschiedenis een wezenlijk andere weg gevolgd dan de westerse wereld. Evengoed bestaan er tussen beide werelden ook diepe overeenkomsten. Je vindt bijvoorbeeld veel Nederlandse woorden terug in het Russisch. Deze woorden zijn meegenomen door tsaar Peter de Grote toen hij hier in 1697 op bezoek was om te leren hoe hij zijn marinevloot kon opbouwen, waarmee hij vervolgens een ‘venster op het Westen’ heeft geopend. Een andersom heeft Rusland een substantiële en onmiskenbare bijdrage geleverd aan de wereldbeschaving. Denk hierbij aan beroemde schrijvers, componisten, wetenschappers en aan bijvoorbeeld Joeri Gagarin, de eerst man in de ruimte. Maar door de huidige politieke tegenstellingen en het verschrikkelijke oorlogsgeweld is dit alles in een bijzonder schril daglicht komen te staan. Dat is juist nú, precies wat de Russische Studies tot zo’n boeiend en belangrijk vak maakt.
Het programma van de Pre-Class laat je kennismaken met allerlei onderdelen van de Russische Studies aan de Universiteit Leiden. Zo kun je een goed beeld krijgen van waar de studenten en docenten van onze opleiding zich mee bezighouden. Het programma omvat vier onderdelen, bestaande uit drie colleges op de vrijdagmiddag in Leiden plus een dagexcursie naar Amersfoort.
Over de colleges
Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands.
Studielast
Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten en een excursie.
Rooster
De colleges vinden plaats op 17, 24 en 31 januari, van 13.00 tot uiterlijk 16.00 uur. De excursie zal plaatsvinden in februari.
Programma
1. Russische taal, door mw. drs. Dorie Nielen
In dit college spreken we over de Russische taal en hoe het is om deze taal van de grond af aan te leren aan de Universiteit Leiden. Je leert enkele Russische woorden en de beginselen van het cyrillische alfabet. Je krijgt antwoorden op intrigerende vragen, zoals waar dit alfabet oorspronkelijk vandaan komt en of het Russisch verwant is aan andere Slavische talen, waaronder het Oekraïens. Tijdens het college oefen je met Russische woorden schrijven en lezen. Aan het eind van de bijeenkomst kun je je eigen naam en woonplaats in het Russische opschrijven. En die van je klasgenoten kun je dan in het Russisch ook teruglezen.
2. Russische geschiedenis, door dr. Henk Kern
Het tegenwoordig vaak gehoorde denkbeeld dat wij als het Westen met het postcommunistische Rusland in een Nieuwe Koude Oorlog verkeren, roept de vraag op aan de geschiedenis wat de ‘oude’ Koude Oorlog dan eigenlijk inhield. In dit college zullen we daarom proberen het verleden te vergelijken met het heden. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de beide conflicten? En wat valt hieruit af te leiden en te leren? We gaan hierover in de klas met elkaar in gesprek en daarna schrijf je hierover thuis een eigen opstel. Dit zal worden besproken tijdens de laatste bijeenkomst, onderweg op excursie naar het Sovjet Ereveld in Leusden.
3. Russische film, door dr. Otto Boele
De Russische film biedt ons een unieke inkijk in de hedendaagse Russische cultuur en maatschappij. Neem de ‘Space Race’ tussen de Sovjetunie en de Verenigde Staten. Dit was een van de meest spectaculaire vormen waarin de Koude Oorlog zich in de jaren ’50 en ’60 manifesteerde. Die wedijver lijkt zelfs nu nog steeds niet te zijn uitgewoed – althans wanneer we kijken naar de vele historische ruimtevaartfilms die de afgelopen twintig jaar in Rusland en de VS zijn gemaakt. Voor dit college bekijk je eerst op je gemak de spannende film ‘Saljoet-7’ (2017) om deze daarna uitgebreid in de klas te bespreken. Wat leert deze film ons over de manier waarop men omgaat met Sovjetverleden? En wat zegt ons dat over het huidige Rusland onder het bewind van Vladimir Poetin?
4. Excursie naar Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in Leusden
Tot slot staat een excursie op het programma naar het Sovjet Ereveld in Leusden. Dit is de plaats waar de ruim achthonderd soldaten van het Rode Leger liggen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gevallen. We zullen hier worden ontvangen is het net geopende nieuwe bezoekerscentrum en we worden rondgeleid door de onderzoeker en initiatiefnemer hiervan, Remco Reiding. Deze plaats van herinnering is een aangrijpend en tastbaar bewijs van de blijvende historische banden tussen ons land en Rusland. Alzo een passende afsluiting voor de Preclass van Russische Studies.
Kosten
De kosten voor deze PRE-Class bedragen 35 euro.
Aanmelding en selectie
Voor wie?
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma.
Aanmelding
Beantwoord de vragen over je motivatie in het aanmeldformulier waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan juist dit programma wilt deelnemen. Aanmelden voor deze PRE-Class kan tot woensdag 20 november, 14.00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.
Toelating
Er zijn maximaal 24 beschikbare plaatsen. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.
Contact
Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker. Voor overige vragen kun je je richten aan docentcoördinator dr. J.H.C. (Henk) Kern