Universiteit en studentenleven
De historische wortels van het begrip cultuurmarxisme - Bram Ieven
Wat bedoelt Thierry Baudet als hij het heeft over het begrip cultuurmarxisme? En wat klopt er eigenlijk van die theorie? In de nieuwe UBLpodcast spreken we erover met literatuurhistoricus Bram Ieven.
In de Nederlandse politiek hoor je met enige regelmaat de term cultuurmarxisme. Volgens die theorie zouden linkse denkers verantwoordelijk zijn voor de dreigende omverwerping van de Westerse cultuur. Zo zei politicus Thierry Baudet in 2017 dat cultuurmarxisten “de wereldrevolutie” willen ontketenen door “vervreemding via de cultuur te realiseren”. Daaronder schaart hij verschillende progressieve uitingen, van moderne architectuur tot feminisme.
In deze nieuwe aflevering van de UBLpodcast vertelt literatuurhistoricus Bram Ieven over de historische wortels van dit begrip. Aan de hand van historische documenten neemt hij ons mee naar het begin van de twintigste eeuw, waar communisten, socialisten en anti-imperialisten plannen smeedden om de wereld te veranderen. En hij laat zien hoe huidige politici wel erg vrij met deze geschiedenis omspringen.
Afleveringen
-
De verborgen geschiedenis van ons Academiegebouw - Dorrit van Dalen
-
De vriendelijke studentenrevolutie - Pieter Slaman
-
Hoe een Leidse student werd vervolgd om zijn homoseksualiteit - Egbert Koops
-
De historische wortels van het begrip cultuurmarxisme - Bram Ieven
-
Studentenrellen op een jonge universiteit - Olga van Marion