Onderzoeksprogramma
DSE 2.0: Naar een optimaal ontwerp van complexe, gedistribueerde cyber-fysieke systemen
Hoe kunnen we efficiënte en effectieve ontwerpverkenning (DSE) uitvoeren voor complexe, gedistribueerde cyber-fysieke systemen?
- Looptijd
- 2021 - 2026
- Contact
- Todor Stefanov
- Financiering
- NWO
- Partners
Leiden University, University of Amsterdam, ASML

Cyber-Fysieke Systemen (CPS) vormen een van de grootste sectoren binnen de informatietechnologie wereldwijd en zijn een drijvende kracht voor innovatie in andere cruciale industriële sectoren, zoals de gezondheidsindustrie, industriële automatisering en robotica, avionica en ruimtevaart. Tegenwoordig is de embedded rekeninfrastructuur van complexe CPS gebaseerd op heterogene multi-core of many-core systemen, die gedistribueerd zijn en verbonden via complexe netwerken.
Ontwerpers van dergelijke systemen hebben snelle antwoorden nodig op zogenaamde "wat-als" vragen met betrekking tot mogelijke ontwerpkeuzes en de gevolgen daarvan voor systeemprestaties, kosten, enzovoort. Dit vraagt om efficiënte en schaalbare system-level ontwerpverkenning (DSE) methoden voor dCPS die geschikte applicatiewerkbelasting- en systeemarchitectuurmodellen, simulatie- en optimalisatietechnieken integreren, evenals ondersteunende tools om de verkenning van een breed scala aan ontwerpbeslissingen te vergemakkelijken.
Meer informatie over DSE 2.0 is te vinden op de Engelstalige projectpagina.