Onderzoeksproject
Zwijgen over seksueel misbruik
In het onderzoek “Zwijgen over seksueel misbruik” kijken we naar hoe het gaat met mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt en daar nog nooit over gesproken hebben (m.u.v. eventueel een hulpverlener).
- Looptijd
- 2024
- Contact
- Kyra Verboon
- Financiering
- NWO zwaartekracht
In dit onderzoek zullen we kijken wat overwegingen zijn om misbruikervaringen niet te delen en we zullen onderzoeken hoe sociale steun samenhangt met klachten. Daarnaast kijken we hoe de relatie met de dader invloed heeft op de sociale steun en klachten van deze mensen. Verder willen we na zes maanden onderzoeken hoe het mensen is vergaan die het alsnog zijn gaan delen en hoe dit heeft geholpen of niet bij het verwerken van de ervaring.
Na het meemaken van seksueel misbruik zijn er veel mensen die niet willen of niet durven praten met anderen over wat hun is overkomen, dit gebeurt vanuit allerlei zeer begrijpelijke overwegingen. Aan de andere kant heeft onderzoek laten zien dat sociale steun over het algemeen helpt na het meemaken van iets ingrijpends. Door seksueel misbruik niet te delen met hun omgeving lopen deze mensen steun rondom het misbruik mogelijk mis. We hebben dit onderzoek opgezet om beter te begrijpen wat de overwegingen zijn om deze ervaringen geheim te houden en hoe dit invloed heeft op de steun en psychisch welzijn.
Na zes maanden zal er een follow-up vragenlijst worden verzonden naar participanten. In dit deel zullen we onderzoeken hoe het mensen is vergaan die het alsnog zijn gaan delen. We zullen onderzoeken of verwachtingen uit zijn gekomen en of sociale steun en klachten zijn veranderd.
Ons doel is om in de toekomst mensen te kunnen adviseren of een onthulling van seksueel misbruik helpend of niet-helpend zal zijn.
Wie kunnen er mee doen?
Er kunnen (jong)volwassenen meedoen (tussen de 16 en 99 jaar) die vóór hun 18e jaar seksueel misbruik hebben meegemaakt en daar nog nooit met iemand in hun omgeving over gesproken hebben (behalve evt. met een hulpverlener).
Onderzoeksresultaten
De resultaten van dit onderzoek zullen worden gepresenteerd tijdens een uniek Webinar door Iva Bicanic (Centrum Seksueel Geweld) en Kyra Verboon (onderzoeker), voor uitsluitend deelnemers van het onderzoek. Deelnemers kunnen hier anoniem aan meedoen. Daarna zullen de resultaten worden gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften. De belangrijkste resultaten zullen ook op deze website geplaatst worden en gedeeld worden op centrumseksueelgeweld.nl
Meedoen?
Meedoen kan volledig anoniem via deze link naar het onderzoek van de Universiteit Leiden en Centrum Seksueel Geweld.
Voor vragen kunt u mailen naar steunbijmisbruik@fsw.leidenuniv.nl