Universiteit Leiden

nl en

PhD-project

Leesvaardigheid van het jonge kind in Curaçao: de invloed van de instructiepraktijk

Hoe is de instructiepraktijk van leerkrachten gerelateerd aan de beheersing van de leesvaardigheid van leerlingen in groep 2 tot en met 5 van het funderend onderwijs in Curaçao?

Looptijd
2024 - 2029
Contact
Magda Rafael

In de afgelopen jaren is wereldwijd geconstateerd dat de leesvaardigheid van jongeren achteruit is gegaan. In dit onderzoek willen we kijken hoe in Curaçao het lezen zowel van papier als van een scherm wordt aangeleerd en hoe de kinderen lezen. We willen een dieper inzicht verkrijgen in de invloed van de instructie in de klas op de leesvaardigheid van kinderen met als doel het leesonderwijs en de leesvaardigheid in Curaçao verder te verbeteren.

In Curaçao is de instructiesituatie in het funderend onderwijs complex, met name vanwege het gebruik van de twee talen Papiamentu en Nederlands. Dit komt door het onderwijzen van een vreemde taal (Nederlands) als moedertaal en tegelijkertijd het onderwijzen van het Nederlands als een vreemde taal en het Papiamentu als moedertaal. Leerkrachten moeten in staat zijn continu te wisselen tussen een didactiek van een moedertaal en van een vreemde taal en moeten de twee talen goed beheersen om in beide talen instructies te kunnen geven en rekening te kunnen houden met het individueel taalniveau van de leerlingen. Een additionele uitdaging is dat het Nederlands voor het overgrote deel van de leerkrachten (en leerlingen) in het funderend onderwijs een vreemde taal is. Daarbij is er ook een gebrek aan adequate lesmethoden, waarin de verschillende onderdelen van leesvaardigheid systematisch aan bod komen.

Lees de uitgebreide onderzoeksbeschrijving (in het Engels).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.