Recht & Bedrijfskunde (LL.M.)
Over de opleiding
De master Recht & Bedrijfskunde gaat verder dan alleen juridische kennis en vaardigheden. Je ontwikkelt een strategisch denkvermogen, analytische vaardigheden en een diep begrip van bedrijfsprocessen.
Als afdeling Bedrijfswetenschappen binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgen wij al jaren bachelor- en minoronderwijs voor de ambitieuze en ondernemende Leidse en Haagse student. Met ons gevarieerde curriculum brengen we (rechten)studenten bedrijfskundige kennis en vaardigheden bij en dragen we bij aan hun interdisciplinariteit en empirische geletterdheid. Wij geven tientallen vakken in Leiden en Den Haag, bijvoorbeeld op de gebieden ondernemerschap, organisatiepsychologie, marketing, strategie, finance, bedrijfseconomie, data-analyse, technologie en innovatie.
Vraagstukken in Recht & Bedrijfskunde
Bedrijven hebben vaak te maken met vraagstukken op het snijvlak van recht en bedrijfskunde. Dit omvat niet alleen zaken als arbeidsrecht, maar ook ondernemingsrecht en fiscaal recht. In onze master worden de belangrijkste raakvlakken tussen recht en het bedrijfsleven behandeld. Enkele relevante vraagstukken waar bedrijven tegenaan lopen, zijn:
- Strategie: Welke strategie en vorm van leiderschap kan een juridisch bedrijf toepassen om de concurrentie te slim af te zijn?
- Practicum: Hoe kun je het best conflictsituaties oplossen en hoe adviseer je juridische bedrijven op de meest overtuigende manier?
- Digitale innovatie: Hoe kan een juridisch bedrijf inspelen op opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie?
- Duurzaamheid: Hoe word je als bedrijf precies beïnvloed door strengere duurzaamheidsregels?
- Governance: Hoe kan een bedrijf zijn bedrijfsstructuur zo goed mogelijk vormgeven binnen juridische kaders?
Deze vraagstukken komen niet alleen in theorie aan bod, maar worden ook toegepast op praktische voorbeelden die bedrijven dagelijks tegenkomen. Enkele concrete situaties die aan bod komen in onze master zijn:
- Hoe kan een multinational zijn bedrijfsstructuur herorganiseren om de operationele efficiëntie te behouden?
- Hoe kan Shell zijn belastingstrategie optimaliseren om te profiteren van nieuwe internationale belastingverdragen zonder afbreuk te doen aan zijn publieke imago?
- Hoe kan een klein bedrijf zijn bedrijfsprocessen optimaliseren om kosten te besparen en efficiëntie te verhogen zonder de kwaliteit van zijn producten of diensten te verkleinen?
- Hoe kan een bedrijf zich juridisch beschermen tegen aansprakelijkheid en geschillen bij het aangaan van nieuwe contracten met leveranciers en klanten?
In de masteropleiding heb je te maken met verschillende onderwijsvormen:
- Hoorcolleges en werkgroepen, waarin gedreven docenten de leerstof presenteren en die verbinden met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.
- Unieke onderwijsvormen privatissimum en practicum. Het onderwijs is intensief door de unieke onderwijsvormen privatissimum en practicum. Tijdens deze intensieve vakken train je vaardigheden die je in de praktijk als jurist nodig hebt. Je debatteert, schrijft stukken en houdt referaten. Het onderwijs vindt plaats in kleine groepen, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke begeleiding door de docent. Bij het privatissimum richt je je intensief op één onderwerp. Je wordt uitgedaagd dit thema van alle kanten te bestuderen en hierop kritisch te reflecteren. Bij het practicum trekt een groot aantal verschillende onderwerpen in een hoog tempo voorbij, waarbij de dagelijkse realiteit van de rechtspraktijk wordt nagebootst. Kijk in de Studiegids voor de invulling.
- Scriptie. Voor de scriptie voer je zelfstandig een onderzoek uit en verwoord je dit in een wetenschappelijk betoog.
Studiebegeleiding
De master is persoonlijk en onderwijs vindt plaats in kleine groepen. Bij de start van je studie is er een openingsbijeenkomst (de ‘kick-off’) waarbij je kennismaakt met zowel je mede-masterstudenten als je docenten binnen deze opleiding. Tijdens je hele master heb je nauw contact met de docenten waardoor er veel begeleiding is. Je kunt altijd bij de studie-adviseur terecht voor eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.