Universiteit Leiden

nl en

Financieel recht (LL.M.)

Studieprogramma

In de Master Financieel Recht staat de binding tussen theorie en praktijk centraal. Om het onderwijs nauw te laten aansluiten op de praktijk, wordt in het onderwijs veel aandacht besteed aan de praktijk. Bijna alle docenten zijn in de juridische financiële praktijk werkzaam of werkzaam geweest.

Tijdens bezoeken aan instellingen als AFM, DNB en Euronext maak je kennis met de dagelijkse toezichtspraktijken en de werking van de beurs. Ook krijg je de mogelijkheid een inkijkje in de wereld van dealmaking te nemen tijdens onze workshop Onderhandelen in de praktijk.

Bovendien organiseert de afdeling Financieel Recht een lezingenreeks, de Hazelhoff Guest Lectures. Prominente sprekers uit binnen- en buitenland belichten financieel recht vanuit een actueel en origineel perspectief. Ook jij bent van harte welkom om deze lezingen bij te wonen en bij te dragen aan de discussie.

Semester 1

Hoe beïnvloeden juridische regels het gedrag van burgers en bedrijven? En hoe verhoudt het vermogensrecht zich tot andere reguleringsvormen, zoals strafrecht en bestuursrecht? In het vak ILS - Regulering, gedrag en privaatrecht staan gedrag en regulering centraal. Studenten leren hoe het vermogensrecht interacteert met andere systemen en hoe het wordt ingezet bij maatschappelijke vraagstukken zoals digitalisering en duurzaamheid. Onderdeel van het vak is ook een papertraject waardoor studenten vertrouwd kunnen raken met het verrichten van wetenschappelijk juridisch onderzoek. Na dit vak hebben studenten inzicht in regulering, beleidsopties en verschillende methoden van rechtswetenschap.

Hoe kan kapitaal worden aangetrokken voor nieuwe investeringen of een bedrijfsovername? Welke documentatie wordt in de internationale transactiepraktijk gebruikt voor kredietverlening, derivaten, en de uitgifte van bedrijfsobligaties? In het vak Internationale Financiële Transacties in de Praktijk staan de werking en juridische aspecten van veelvoorkomende transactievormen centraal. Studenten leren de raamovereenkomsten die hierbij veel gebruikt worden begrijpen, zoals de International Swaps and Derivatives Association-contracten, de Loan Market Association-overeenkomsten en repo-documentatie. Na dit vak hebben studenten ook inzicht in de regels van internationaal privaatrecht die van toepassing zijn op grensoverschrijdende transacties en de interactie tussen publiek- en privaatrecht bij financiële transacties.

Hoe kunnen marktspelers zoals banken, beleggingsfondsen en cryptobedrijven het beste gereguleerd worden om de kans op een financiële crisis te beperken? Kan je de uitgever van obligaties aansprakelijk stellen als deze obligaties minder duurzaam blijken dan geadverteerd? Deze en andere vragen komen aan bod bij het vak Nederlands en Europees Financieel Recht, waarin de werking van en het toezicht op de financiële markten centraal staat. Daarbij komen onderwerpen aan bod als de beurs- en effectenhandel, kapitaalmarkttransacties, zorgplichten en aansprakelijkheid van financiële ondernemingen, sustainable finance en marktmisbruik. Het vak combineert bestuursrecht, Europees recht en civiel recht, met aandacht voor actuele ontwikkelingen. Na afronding hebben studenten een breed inzicht in het financieel recht en zijn toepassingen.

Anglo-Amerikaans financieel recht speelt een belangrijke rol in de internationale financiële sector. In het vak Anglo-American Financial Law verdiepen studenten zich in kernbegrippen zoals eigendomsrecht, contractenrecht, regelgevende kaders en geschillen over effecten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Met colleges van professionals uit Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk biedt het vak studenten een essentiële basis in Anglo-Amerikaans recht, cruciaal voor het navigeren in de internationale financiële praktijk.

Semester 2

In het vak Practicum Financieel Recht maken studenten kennis met de praktische toepassing van financieel recht. Via praktijkgerichte colleges en opdrachten leren zij juridische stukken opstellen, contracten beoordelen en actuele vraagstukken vanuit meerdere rechtsgebieden, zoals bestuursrecht, civiel recht en Europees recht, benaderen. Dit vak biedt een unieke voorbereiding op de praktijk van financieel recht.

Het vak Privatissimum Financieel Recht richt zich op het ontwikkelen van onderzoeks- en schrijfvaardigheden die nodig zijn voor rechtswetenschappelijk onderzoek. Studenten maken schriftelijke opdrachten, zoals het schrijven van een advies aan de wetgever, het annoteren van een arrest of het schrijven van een artikel voor een juridisch tijdschrift. Daarnaast geven ze een mondelinge presentatie. Deze opdrachten dragen bij aan een dieper inzicht in de structuur en samenhang van het financieel recht, waarbij diverse rechtsgebieden, zoals bestuursrecht, Europees recht en civiel recht, aan bod komen. Het vak is nauw verbonden met het onderzoeksprogramma van het Hazelhoff Centre for Financial Law en heeft een meer wetenschappelijke benadering dan het Practicum Financieel Recht, dat gericht is op praktische vaardigheden.

De masterscriptie is het sluitstuk van de opleiding. Je doet in hoge mate individueel, zelfstandig, wetenschappelijk onderzoek naar een juridisch onderwerp vanuit een (rechts)filosofische invalshoek. Je dient te laten zien dat je – onder begeleiding – in staat bent een juridisch vraagstuk of probleem te herkennen, hierover een vraag- of probleemstelling te formuleren en beargumenteerd tot een beantwoording en/of oplossing te komen met behulp van zelf gevonden regelgeving, jurisprudentie en wetenschappelijke literatuur. Kennis, theorie, inzicht en vaardigheden moeten methodologisch worden toegepast en mede via een kritische oordeelsvorming beargumenteerd tot uitdrukking worden gebracht in een helder wetenschappelijk betoog van 10.000 à 15.000 woorden (inclusief noten en exclusief literatuurlijst).

Semester I: kennis & inzicht

De Master Financieel Recht bereidt je voor op de commerciële rechtspraktijk. Daarnaast wordt in het onderwijs veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van je academische vaardigheden.
In het eerste semester ligt de nadruk op het verwerven van brede en diepe kennis van het financieel recht. De vakken in het eerste semester omvatten zowel Nederlands, Europees als Anglo-Amerikaans financieel recht. Je kunt denken aan onderwerpen zoals het toezicht op de financiële sector, de beursgang van een onderneming en aansprakelijkheid van vermogensbeheerders naar Nederlands en Engels recht. Ook de internationale transactiepraktijk komt uitvoerig aan de orde. 

Semester II: trainen van vaardigheden

In het tweede semester worden de vakken Practicum en Privatissimum aangeboden, waarin de schrijf-, onderzoeks- en spreekvaardigheden speciale aandacht krijgen.

Het Practicum is vooral gericht op het trainen van de vaardigheden die je voor de rechtspraktijk nodig hebt. Je krijgt onderwijs van praktijkjuristen die de specialist zijn op hun gebied en je leert o.a. processtukken schrijven en contracten opstellen.

Bij het vak Privatissimum ligt het accent meer op rechtswetenschappelijk onderzoek. Aan de hand van verschillende actuele thema’s maak je een aantal schriftelijke opdrachten en hou je een referaat. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een noot bij een arrest of een artikel voor een juridisch tijdschrift. Deze opdrachten dragen eveneens bij aan de verdieping van de kennis en het inzicht in de samenhang en in de structuur van het financieel recht.  De masteropleiding wordt afgesloten met een scriptie. Het jaarlijks ‘scriptieontbijt’ helpt je bij het vinden van een geschikt scriptieonderwerp. 

Wil je precies weten hoe het masterprogramma Financieel recht is opgebouwd en welke colleges je volgt?

Bekijk dan het studieprogramma in de Studiegids Financieel recht.